Ümit Özdağ Kimdir? Ümit Özdağ Nereli? Siyasi Hayatı

Ümit Özdağ, 3 Mart 1961'de doğmuştur. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Ümit Özdağ Kimdir? Ümit Özdağ Nereli? Siyasi Hayatı

Ümit Özdağ'ın ailesi, Dağıstan'daki Türk halklarından Kumuklara dayanmaktadır. Ancak, yerli bir Dağıstan halkı olan Gazikumuklulardan da geldiği iddia edilmektedir. Ümit Özdağ, 3 Mart 1961'de doğmuştur ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin ilk kadın kolları başkanı Gönül Özdağ ile Millî Birlik Komitesi Üyesi Kurmay Yüzbaşı Muzaffer Özdağ'ın oğludur. Babası, Alparslan Türkeş ile birlikte hareket ettiği Millî Birlik Komitesi içinde yer almıştır ve 13 Kasım 1960'tan itibaren Japonya'da askerî müşavir olarak sürgünde bulunması nedeniyle Özdağ, Tokyo'da dünyaya gelmiştir.

Ümit Özdağ, Türk siyasetçi, siyaset bilimci ve yazar olarak bilinir. Kendisi Zafer Partisi'nin kurucusu ve genel başkanıdır ve aynı zamanda İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapmaktadır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra akademisyen olarak çalışan Özdağ, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi ve 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nün kuruluşunda da yer almıştır. Şu anda 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Özdağ, bekar ve bir çocuk babasıdır.

Eğitim ve Çalışma Hayatı

Ümit Özdağ Kimdir?

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde siyaset bilimi, felsefe ve iktisat bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayan Ümit Özdağ, Türkiye'deki planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı hakkında Gazi Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı.

1986 yılında, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak işe başladı. Siyaset bilimi doktorası için yaptığı ''Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri'' çalışmasıyla 1990'da doktorasını tamamladı. Daha sonra, 1993 yılında, Menderes Dönemi Ordu-Siyaset İlişkileri ve 27 Mayıs Askeri Hareketi konulu tezi ile doçent unvanını aldı.

1994 yılında, uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisi Avrasya Dosyası'nın yayın yönetmenliğini yaptı. 1980'lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik çatışmalar konularında araştırmalar yaptı. 1995 yılında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ve bu bölgelerden göç alan illerde sosyopolitik içerikli saha araştırmaları yaptı.

1997-1998 yıllarında, Towson Üniversitesi'nde küreselleşme ve Avrasya'da etnik çatışmalar konusunda araştırmalar yaptığı Amerika Birleşik Devletleri'nin Baltimore şehrine gitti. 1999 yılında, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)'nın kuruluşuna katkıda bulundu. 2000 yılında, ASAM'a bağlı Ermeni Araştırmaları Enstitüsü'nün kuruluşuna katkıda bulundu. 2001 yılında profesörlük unvanını aldı. ASAM'ın 2004 yılına kadar başkanlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. 2005'te Gazi Üniversitesi'nden ayrıldı.

Siyasi Hayatı

Ümit Özdağ Kimdir?

2006 yılında, Milliyetçi Hareket Partisi kongresi öncesi genel başkanlık için adaylığını açıkladı. Ancak, kongreden iki gün önce MHP yönetimi tarafından partiden ihraç edilmesi nedeniyle aday olamadı.

2010 yılında mahkeme kararıyla MHP üyeliğine geri döndü.

2011 yılında yapılan parlamento seçimlerinde İstanbul milletvekili adayı olduysa da seçilemedi ve 2015 yılında MHP Merkez Yürütme Kurulu'na üye seçildi.

Gaziantep milletvekili seçildiği Haziran ve Kasım 2015 genel seçimlerinden sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı oldu. Ancak parti içi demokrasi gereğince kongre düzenlenmesini talep ederek görevinden istifa etti.

Sonrasında, MHP'de mevcut yönetime karşı başkan adaylarının ortaya çıkması ve mahkeme tarafından olağanüstü kurultay kararı verilmesi sonucunda MHP genel başkanlığına aday oldu. Ancak, kongre süreci sonrasında Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılması düşünülen kongre kesin olarak iptal edildi.

2016 yılında, MHP genel merkezi tarafından parti tüzüğünün bazı maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edildi ve sonrasında partiden ihraç edildi.

Ümit Özdağ Kimdir?

25 Ekim 2017'de kurulan İYİ Parti'ye katılan Ümit Özdağ, kurucular kurulunda yer aldı ve parti içinde strateji, iletişim, propaganda ve tanıtımdan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 2018 Türkiye genel seçimlerinde İYİ Parti'den İstanbul milletvekili seçildi.

2018 Türkiye yerel seçimlerinde, İYİ Parti'nin CHP ile ittifak yapacağı iddialarına karşılık, böyle bir şey duymadığını ve kişisel olarak böyle bir ittifakın olmaması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ancak ilerleyen süreçte İYİ Parti ve CHP, seçilmiş il ve ilçelerde birbirlerinin oyunu azaltmamak için aday göstermeme yönünde bir ittifak oluşturdu.

16 Kasım 2020'de İYİ Parti yönetimiyle yaşadığı bir tartışma sonucu partiden ihraç edilen Ümit Özdağ'ın 13 Ocak 2021'de Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ihraç kararı iptal edildi. Sonrasında, 4 Mart 2021'de, Ümit Özdağ İYİ Parti'den istifa ettiğini açıkladı.

Özdağ, 2021 yılında parti kurma çalışmalarına başladı ve Ayyıldız Hareketi'ni başlattıktan sonra, yeni partisini 26 Ağustos tarihinde kuracağını duyurdu. Kurucusu olduğu Zafer Partisi'nin genel başkanlığı görevini de aynı tarihten itibaren üstlendi.

Zafer Partisi, halkın mülteciler konusundaki şikayet ve düşüncelerini siyasete taşıyarak gündeme getirdi. Özdağ ve partisi, hükümetin mülteci politikalarını eleştirerek parti politikalarını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Mansur Yavaş'ı aday gösterdiği yönündeki haberler ise Yavaş tarafından bilgisi dışında yapıldığı belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mehmet Günal Kimdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.