Ulusal Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Nelerdir?

Ulusların kendilerinin bağımsızlığını ifade eden belli başlı sembollere sahiptirler. Bu semboller o ülkelerinin bağımsızlığının ve kendi topraklarında yaşadıklarının göstergesidir. İşte bağımsızlığı ifade eden semboller;
Ulusal Egemenlik ve Bağımsızlık Sembollerimiz Nelerdir?

Bir ülkeye gittiğiniz zaman o ülkeyi tanımak için o ülkenin bazı değerlerine bakmak gerekir. Bunların başında hepimizin de bildiği gibi bayrak gelir. Bir ülkeye giriş yaptığınızda, resmi kurumlarda, kuruluşlarda mutlaka bayrak görürsünüz. Bayrak bir vatanın bağımsızlığını simgeleyen en büyük değerdir. Eğer savaş esnasında, toprağın kaybedilmesinden sonra o yere hemen toprak kazanan bayrağını getirip diker çünkü böylece o toprak parçasında bağımsızlığını ilan etmiştir. Yani bayrak bir toprağın kime ait olduğunu gösteren en belirgin göstergedir. Her ülkenin kendine ait bayrağı olduğu gibi milli marş, para birimi, anayasa ve kendilerine özgü başkanlık forsları da bulunmaktadır.

bayrak

Baştanda söylediğimiz bayrak en belirgin bağımsızlık sembolüdür. Bayrağın dalgalandığı yerde bilinir ki o toprakların bir sahibi vardır. Bunun için savaş koşulları o kadar kolay gelişmez ancak bayrağın olmadığı topraklar ya da zayıf devletler için olasıdır.  

Ulusların kendi geçmişlerini anlatan marşları vardır. Türkiye’nin de her devlette olduğu gibi kendine ait bir milli marşı vardır. Hepimizin bildiği İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. Türkiye var olduğu sürece bu marşlar ve diğer bağımsızlığını temsil eden semboller yaşayacaktır.

para

Para ülkelerin kendine özgü birimidir. Ekonomik bağımsızlığı ifade eder. Bunun için her ülkenin parası dışarıda bağımsızlığın en önemli unsurudur. Türkiye'nin Para birimi Lira'dır. Son dönemlerde Türk Lirası diğer paralar karşısında değer kaybetmektedir. Ülke içindeki kargaşalar o ülkenin parasını yani ekonomisini ciddi bir şekilde etkiler.

fors

Cumhurbaşkanlığı forsu ülkemizin bağımsızlığını gösteren ve üzerinde 16 büyük Türk devletini  temsil eden simgedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum