Uçuk Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Hemen herkeste çıkan uçuk nedir, neden olur? Bu içeriğimizde uçuk hakkında bilinmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için bir araya getirdik.
Uçuk Nedir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Uçuk Nedir?

Uçuk Nedir?

Uçuk, herpes simpleks virüsünün neden olduğu, ciltte enfeksiyon dolu kesecikler yaratan bulaşıcı bir viral hastalıktır. Genelde dudak çevresinde ortaya çıkan uçuk, insanların yüzde 90'ında görülmektedir ve vücuda herpes virüsünün girmesinden sonra ömür boyu tekrar edebilmektedir.

Uçuğun dudak çevresinde çıkıyor olması verdiği rahatsızlığı daha da artırır. Çünkü bu bölge sürekli hareketli ve nemlidir. Kabuk bağlayan uçuk, yenilen ekşi ya da tuzlu besinlerin temasıyla da acı verir. Konuşmak ve yeme-içme faaliyetleri neticesinde sürekli çalışan dudaklar sebebiyle uçuğun kabuk dokusu sürekli çatlar ve yara daha da derinleşir. Peki, uçuğun sebebi nedir?

Uçuk Neden Olur?

Uçuk Nedir?

Herpes virüsü ile enfekte olan bir kişide uçuğun çıkma nedeni stres, hormonal değişimler, yorgunluk ve bağışıklık sisteminin düşmesi gibi faktörlere bağlanabilir. Bu nedenler virüsün kendini gösterme nedenidir. Temel neden herpes virüsünün kişiye bulaşmış olmasıdır. Herpes virüsü ortak havlu, yeme kapları, tükürük ve damlacık, deri teması gibi nedenlerle bulaşır.

Birçok kişi 20 yaşına gelmeden bu virüs ile enfekte olur. Vücutta uyku halinde kalan virüs zaman zaman kendini göstererek ortaya çıkar. Dudak, göz çevresi ve genital bölgede kendini gösterebilir. Genital uçuk oral seks ve cinsellik yoluyla da bulaşabilmektedir.

“Herpes Simpleks” adı verilen virüs vücuda yerleştiği zaman da bir daha çıkmaz. Pasif halde vücudun zayıf düşmesini bekler. Yani halk arasındaki korkudan ya da stresten uçuk çıkardı tabiri buradan gelmektedir. Hastalandığımızda ya da stres, korku gibi vücudun kimyasını bozacak bir durum ile karşılaştığımızda buradaki virüs akyuvar savunmasını delerek tekrar canlanır.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk Nedir?

Uçuk belirtileri arasında uçuğun çıkacağı bölgede kaşınma, yanma tahriş ve kızarma bulunur. Bu belirtiler uçuk çıkmadan önceki 24 saat içinde kendini gösterebilir. Belirtilerden sonra bölge su toplar ve şişmeye başlar. İyice şişen bölge 1 gün içinde patlayarak yara haline gelir. Daha sonra kabuk oluşur ve yara on güne kadar iyileşme gösterir.

Uçuk yara halindeyken bulaşıcılık özelliği fazladır. Herpes virüsü bulunmayan bir kişiye temas halinde o kişi enfekte olabilir. Ya da virüslü kişinin kullandığı eşyaların ortak kullanılması virüsü yayabilir.

Uçuktan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Uçuk Nedir?

Uçuk virüsü kabuk doku oluştuktan sonra bulaşıcı olmaktadır. Uçuklu kişinin kullandığı bardak, havlu, çatal-kaşık vb. gibi nesnelere yerleşen virüs, diğer bireylere geçmektedir. Bu süreçte uçuk çıkartan kişinin kişisel eşyaları ayrılmalı ve kullanılmamalı, eller sürekli temiz tutulmalıdır.

Virüsün bir diğer bulaşma yöntemi de öpüşmedir. Açık yaranın temas ettiği yerden virüs bulaşabilmektedir. Uçuk yüz bölgesine bulaşabileceği için uçuklu kişiler ile öpüşmekten kaçınılmalıdır.

Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk Nedir?

Uçuğun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle herpes virüsü vücuda girdiğinde bir daha çıkmamaktadır. Ancak uçuk tedavisinde bazı antiviral ilaçlar ve uçuğa iyi gelen kremler kullanılabilir. Bu ilaçlar uçuğun yara ve belirtilerini geçirmek için etkilidir ancak virüsü tamamen yok etmez.

Uçuğun kötüleşmemesi için karıncalanma ve kaşıntı gibi ilk belirtiler görüldüğünde müdahale etmek önemlidir. Örneğin dudak uçuğunun çıkacağı fark edildiğinde uçuk kremleri kullanılabilir. Bu sayede uçuk yarası daha hızlı şekilde geçer.

Uçuğa iyi gelen şeyler arasında E ve C vitaminli besinler, yoğurt gibi fermente gıdalardaki probiyotikler ve çinko bulunur. Bu tür besinlerle bağışıklık sistemi güçlü tutularak uçuk oluşumu engellenebilir.

İlaçlı tedavi en etkili yöntem olsa da alternatif tedavi ya da bitkisel destek olarak kullanılabilecek yöntemler de vardır. Mesela uçuğun ağrısını ya da zonklamasını önlemek için üzerine buz uygulayabilirsiniz. Bunun haricinde sarımsak uçuğun büyümesini engellemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uçuğu Geçiren Doğal YöntemlerStomatit (Ağızda Yara) Nedir?

Uçuk en hızlı nasıl geçer?

Uçuk en hızlı erken müdahalelerle geçer. Uçuk belirtileri görüldüğü anda soğuk kompresler uygulamak ve antiviral özellikteki krem ve ilaçları kullanmak uçuğun hızlı geçmesini sağlayabilir. Bunun anında bal ve sirke ile uçuktaki enfeksiyon azaltılabilir, böylece uçuk yarası daha hızlı şekilde iyileşme gösterir.

Dudaktan uçuk neden çıkar?

Dudakta uçuk çıkmasının nedenleri arasında dudak ve çevresinin hassas dokusu yer alır. Güneş ışığı ve soğuk gibi şeylerden etkilenen dudak derisi kolayca deforme olabilir. Zayıflayan deride uçuk virüsü tekrarlar ve yara oluşturur. Aynı zamanda bağışıklığın düşmesi ve stres de dudak uçuğunun nedenlerinden biridir.

Uçuk bulaşıcı mı?

Uçuk dünyadaki en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Bu nedenle insanların yüzde doksanında uçuk yani herpes virüsü görülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için havlu, ortak tabak, eşya ve deri temasından başka insanlara rahatlıkla geçebilmektedir. Önlem için hijyen kurallarına dikkat etmek gereklidir.

Uçuk öpüşme ile olur mu?

Uçuk bulaşıcı bir hastalık olduğu için öpüşme ile olabilmektedir. Özellikle uçuk çıkan birinin öpüşmesi, herpes virüsüne sahip olmayan birini enfekte edebilmektedir. Bu kişilerin uçuğu varken öpüşmekten kaçınması, elini dudağına götürdüğünde yıkaması ve ortak eşyaları kullanmaması önemlidir.

Herpes nedir?

Herpes, halk arasında uçuk diye bilinen ve çok yaygın olan bir viral enfeksiyondur. Dudak, göz ve genital bölgede uçuk çıkmasına neden olmaktadır. Yok edilemeyen bu virüs, insan vücuduna girdiğinde çeşitli faktörlere bağlı olarak tekrarlar ve yara oluşturur. En yaygın görülen herpes virüsü çeşitleri tip-1 ve tip-2'dir.

Uçuk kaç günde geçer?

Uçuk hızlı ortaya çıkar ancak yavaşça yol olur. Uçuğun neden olduğu yara izi 10 gün içerisinde geçmektedir. Bu süreyi hızlandırmak için bazı doğal yöntemlerin yanı sıra antiviral ilaçlar ve kremler kullanılabilir. Bu sayede uçuğun verdiği acı azalır ve yara daha kolay iyileşebilir.

Genital herpes nedir?

Genital herpes, genital bölgede uçuk kabarcıklar halinde çıkan ve yaralara dönüşen bir uçuk türüdür. Herpes virüsünün genital bölgede görülen çeşididir. Bazen belirti göstermeden varlığını sürdürebilir. Belirti göstermese dahi cinsellikle bulaşabilmektedir. Genelde ortaya çıkan belirtiler 3 hafta içinde geçmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum