Ücretli Öğretmenlik Nedir? Kimler Yapabilir?

Ülkemizde öğretmen açığı ücretli öğretmen alarak kapatılmaktadır. Peki, ücretli öğretmenlik nedir, kimler başvurabilir? İşte cevabı....
Ücretli Öğretmenlik Nedir? Kimler Yapabilir?

Eğitim, bir ülkenin geleceği için en önemli kaynaklardan biridir. Bu nedenle, bir ülkenin eğitim sistemi, her zaman en iyi durumda olmalıdır. Ancak her zaman böyle olmaz ve özellikle öğretmen açığı bulunan okullarda öğrencilere eğitim vermek zorlaşabilir. Bu noktada, ücretli öğretmenlik devreye girer. Ücretli öğretmenlik, öğretmen açığı bulunan okullara atanan ve belirli bir dönem boyunca ders başı ücret alan eğitmenleri ifade eder.

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Ücretli öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ve öğretmen açığı bulunan okullara geçici olarak ders veren eğitmenlerin işidir. Ücretli öğretmenler, öğretmenlerin hastalık, doğum izni veya diğer nedenlerle ayrıldıkları zamanlarda öğrencilere eğitim vermek için görevlendirilirler. Sözleşmeli öğretmen olarak da bilinen ücretli öğretmenler, idarecilik yapamazlar ve sadece belirli bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler.

Ücretli Öğretmenliğin Görev ve Sorumlulukları Neler?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Ücretli öğretmenler, atandıkları okullarda öğrencilere eğitim vermekle yükümlüdürler. Bu kapsamda, sınav soruları hazırlama, sınav kağıtlarını zamanında okuma ve notları öğrencilere bildirme, öğretmen toplantılarına katılma, okulda nöbet tutma, ders içeriği hazırlama, müfredatta yer alan konuları işleme, velileri öğrenciler hakkında bilgilendirme gibi birçok görevi yerine getirirler.

Ücretli Öğretmenliğin Şartları Nelerdir?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Ücretli öğretmenlik yapmak için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girme zorunluluğu bulunmaz. Fen-Edebiyat Fakülteleri’nin 4 yıllık lisans programından mezun olan herkes devlet okullarında öğretmenlik yapabilir. 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olanlar ve pedagojik formasyon eğitimi alanlar da ücretli öğretmenlik yapmak için başvuru yapabilirler.

Aranan diğer şartlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, TCK 53. madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak, erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerliğini yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmak, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı herhangi bir kurumda çalışmamak da yer almaktadır.

Ücretli Öğretmenliğe Kimler Başvurabilir?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenler, ataması yapılmamış öğretmenler ve pedagojik formasyon eğitimi almış lisans mezunlarından oluşmaktadır. Ayrıca, emekli öğretmenler de ücretli öğretmenlik yapma hakkına sahiptir. Başvuru işlemleri, ilgili ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne veya e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Başvuru yapanlar, birden fazla ilçe için başvuru yapabilirler.

Ücretli Öğretmen Alırken Nelere Dikkat Ediliyor?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Öncelikle okuldaki açığa dikkat edilir. Normal kadroya bakarak ücretli öğretmen ihtiyacına bakılır ve karar verilir. İhtiyaç olan branştan başvuru varsa öncelikli olarak o kişi görevlendirilir. Örneğin; bir okulda Türkçe öğretmeni açığı vardır, başvuruda bulunanların arasında Türkçe öğretmeni varsa ona görev verilir. Türkçe öğretmeni yoksa sosyal bilgiler gibi sözel bölümlere bakılır. Eğer başvurular arasında birden fazla uygun aday varsa o zaman KPSS puanına bakılarak görevlendirme yapılır.

Ön Lisans Mezunları Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi?

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Normal koşullar gereği yapamazlar ancak ülkemizde bazı bölgelerde öğretmen açığını kapatmak pek mümkün olmuyor. Lisans mezunu ücretli öğretmenlerin kapatmadığı açık kontenjanları ön lisans mezunları kapatabiliyor. Öncelik sırasına göre açıklarsak; eğitim fakültesi ve diğer lisans mezunları- ön lisans mezunları.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu

Ücretli öğretmenliğin şartları nelerdir?

Ücretli öğretmenlik yapmak için aranan şartlar arasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, kamu haklarından mahrum olmamak, TCK 53. madde kapsamına giren suçlardan hüküm giymemiş olmak, erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak yer almaktadır.

Ücretli öğretmenlik yapmak için KPSS şartı var mıdır?

Ücretli öğretmenlik yapmak için KPSS şartı bulunmamaktadır.

Ücretli öğretmenler ne kadar ücret alırlar?

Ücretli öğretmenlerin maaşları, atanacakları bölgeye ve branşa göre değişebilir. Genellikle ders başı ücret ile ödenirler.

Ücretli öğretmenler kaç saat çalışırlar?

Ücretli öğretmenler, ders saatlerine göre çalışırlar. Genellikle tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak görev alabilirler.

Ücretli öğretmenlerin sözleşmeleri ne kadar süreyle geçerlidir?

Ücretli öğretmenlerin sözleşmeleri, bir eğitim dönemi boyunca geçerlidir ve ihtiyaç duyulduğu takdirde okul yönetimi tarafından yenilenebilir.

Ücretli öğretmenler idarecilik yapabilir mi?

Hayır, ücretli öğretmenler idarecilik yapamazlar.

Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenler nereye başvuru yapabilirler?

Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenler, Milli Eğitim Müdürlükleri’ne başvuru yapabilirler. Ayrıca, e-devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkündür. Başvuru yapanlar, birden fazla ilçe için başvuru yapabilirler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.