Tüvtürk Kimin? | Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?

Tüvtürk ortakları kimler, sahibi kimdir, devlete ne kadar para veriyor, ne kadar kazanıyor, muayene ücretleri ne kadar? İşte merak edilenler...
Tüvtürk Kimin? | Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?

Tüvtürk Sahibi Kim?

İlk başlarda devlet tarafından ücretsiz olarak yapılan muayene 2004 yılından beri Tüvtürk şirketi adı altında ücret karşılığında yapılmaktadır. Tüvtürk, Doğuş Grubu ve Alman Tüv Süd Grubu'nun ortak şirketidir.

Tüvtürk'ün Almancası "Technischer Überwachungs Verein." Türkçesi ise "Teknik Denetim Kurumu" manalarına gelir. Londra merkezli Bridgepoint şirketi de Tüvtürk'ün ortaklarından birisidir.

Tüvtürk Kimin


Tüvtürk Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?

Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 2019'un sonunda 22 milyon 972 bin 552'dir. 2022 yılında ise bu rakam 25 milyon 220 bin 960'a yükselmiş durumdadır. Her geçen ay yükselen araç sayısı en çok Tüvtürk şirketinin işine gelmektedir. Her muayene edilen araçtan belirli bir ücret alan Tüvtürk şirketinin her araç grubundan farklı ücretler aldığı bilinmektedir.

Tüvtürk Kimin


Araç Cinslerine Göre Muayene Ücretleri

  • Kamyon, otobüs, tanker ve çekiciler; 462,56 TL
  • Otomobil, kamyonet, minibüs, römork ya da yarı römork araçlar; 372,88 TL
  • Traktör ve motosikletler; 189,98 TL

Tüvtürk Kimin


Tüvtürk Devlete Ne Kadar Para Veriyor?

10 yıllık işletim döneminde araç muayene gelirlerinin %50'si devletindir. Aynı madde hükmüne göre muayene süresi geciktirilen her ay için tahsil edilen %5 gecikme tutarının tamamı hazineye aktarılır. 

Tüvtürk Kimin


Doğuş Grubu Sahibi Kimdir?

Doğuş Holding'in ve Garanti Bankası'nın yönetim kurulu başkanı olan Ferit Faik Şahenk'in 2022 yılıyla birlikte şahsi serveti 2.9 milyar dolardır. Babası iş adamı Doğuş Holding'in kurucusu Ayhan Şahenk, annesi ise Deniz Şahenk, kız kardeşi Filiz Şahenk'tir. 

Tüvtürk Kimin


Doğuş Grubu Sahibi Nereli, Kaç Yaşında?

1964 doğumlu olan Ferit Faik Şahenk 57 yaşındadır. Aslen Niğdeli Olan Ferit Şahenk İstanbul'da yaşamaktadır. Ferit Şahenk'in eşi Dianne Şahenk yabancı uyruklu ve 1989 doğumludur.

Tüvtürk Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum