Türkiye'nin Kuruyan ve Kurumaya Yüz Tutmuş Gölleri

Türkiye'de son 50 yılda tam 36 gölü kurudu; 14 gölü ise kuruma tehlikesi altında. İşte Türkiye'nin kaybettiği, can çekişen kuruyan gölleri.
Türkiye'nin Kuruyan ve Kurumaya Yüz Tutmuş Gölleri

Türkiye'nin Kuruyan ve Kurumaya Başlayan Gölleri

Türkiye’de son 50 yılda 36 göl kurudu; 14 göl ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Peki göller neden kuruyor? Bunun tek sebebi küresel ısınma ve iklim değişimleri mi? Tabiî ki de hayır. Son yıllarda artan su tüketimi, yanlış su politikaları ve aşırı derecede baraj yapımları sonucu koskoca göller artık tamamen kuruma noktasına geldi. 5-6 yıl önce Coğrafya derslerinde görmüş olduğumuz ve ezberlememiz gereken göllerin çoğu bugün yok olmuş ya da kurumak üzere. Peki bu göller hangileri?

İşte bir zamanlar balıkların yüzdüğü Türkiye'nin kuruyan ve kurumaya başlayan gölleri;

Türkiye’nin Kuruyan Gölleri

Türkiye’nin Kuruyan Gölleri

Türkiye, bu göllerini artık tamamen kaybetmiştir. Ağlayacak bir damla bile suyu olmayan bu göller şimdilerde çatlamış, çoraklaşmış bir araziden farksız değildir. Türkiye’nin kuruyan göllerini vererek; can çekişen, kurumak üzere olan göllerini de sizler için derledik. Belki bunlar için bir şeyler yapılır, hiçbir şey yapılmasa da hunharca tüketilmesinin önüne geçilmesi umuduyla..

Antalya: Karagöl, Girdev, Küçük Manay, Sarıgöl, Gölcük, Keklicek ve Nohut Gölü artık tamamen kurumuştur.

Burdur: Kestel, Yazır, Mamak, Kurugöl, Neylerli, Karaevli, Heybeli, Pınarbaşı, Genceli ve Karadayı sazlıkları günümüzde artık yoklar.

Konya: Suğla, Arpaçayırı, Çumru Ovası, Güvenç, Hotamış Sazlıkları, Samsam, Akşehir Gölü ve Ereğli Sazlıkları da artık tamamen susuz kalmıştır.

Hatay: Amik Gölü

Türkiye’nin Bu Gölleri Kurumayla Karşı Karşıya

Göllerin kuruması demek doğanın çorak olması, bedenlerimizin susuz kalması demektir. Bir umuttur bir araya getirmiş olduğum kurumaya yüz tutmuş bu göllerin bilincine varıp bir şeyler yapabiliriz. Hepimize düşen en önemli görevi; sularımızı tasarruflu kullanmamız olacaktır.

1. Burdur Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Burdur Gölü, Burdur ve Isparta illeri arasında Göller Bölgesi gölleri arasında yer alır. Türkiye’nin yedinci büyük gölü olan Burdur Gölü, artık yok olmakla karşı karşıyadır. Burdur Gölü susuzluktan dolayı can çekişiyor. Artık kuruma noktasına gelmiş bir gölümüzdür.

2. Seyfe Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Kırşehir’in 35 km doğusunda bulunan Seyfe Gölü’nün bir diğer adı da” Kuş Cenneti’dir” Kuruma tehdidiyle karşı karşıya olan bu gölümüzün eskiden ada olan yerleri artık kara ile birleşmiş durumundadır. Tek umudu yağmurla suyunun biraz fazlalaşıyor olmasıdır. Önlemler alınmadığı taktirde bu gölümüzü de yakın bir zamanda kaybetmiş olacağız.

3. Eğdir Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Isparta’nın Göller Bölgesi’nde yer alan Eğdir Gölü, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölüdür. Diğer göllere göre daha şanslı olan bu gölümüz, beslendiği dereler ve yer altı sularının sağladığı kaynaklardan dolayı şuan için bir tehlike yaşamıyor. Ancak hava kirliliği, tarımsal atıklar ve yanlış su kullanma politikalarından dolayı tehlike altındadır.

4. Meke Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Karaman ilimizde bulunan Meke Gölü de kuruma tehdidiyle karşı karşıyadır. Sönmüş bir volkanın kraterinin sularla dolması sonucu oluşan bu göl, 2007 yılında yaşadığı kuraklığa rağmen su seviyesi bugünkü kadar düşmemiştir. Göl tarımsal faaliyetler doğrultusunda kullanılmıyor ama çevresindeki kuyular tarımsal amaçlı su çekimleri yapıyorlar.

5. Acıgöl

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Afyon ve Denizli sınırları içerisinde yer alan Acıgöl, tamamen yok olmayla karşı karşıyadır. Geçmişte yapılan barajlar, pompalama faaliyetleri ve tahliye kanalları bu gölün kurumasına neden olan en büyük etkendir. Yapılan bu kullanımlar sonrasında gölün suyu azalmıştır.

6. Sapanca Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Sakarya ile Kocaeli arasında yer alan Sapanca Gölü, büyük bir tehlike altındadır. Büyük bir tatlı su gölümüz olan bu göl, Kocaeli ve Sakarya'nın içme su kaynağıdır. Son zamanlarda ortaya çıkan bu manzaralar Sapanca Gölü'nün de kurma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Son yıllarda Kocaeli ve Sakarya'daki sanayileşme ve tarım alanlarının genişlemesi nedeniyle büyük tehlike altındadır.

7. Terkos Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

İstanbul’un en önemli içme kaynaklarından biri olan Terkos Gölü, büyük tehlikelerle karşı karşıyadır. Bu aralar göl için en büyük tehdidi, çok yakınında yapılacak olan 3. İstanbul ve batısında geçmesi beklenen Kanal İstanbul projelerinin ardında ortaya çıkacak nüfus fazlalığıdır.

8. Yarışlı Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Burdur sınırları içerisinde bulunan bu göl, büyük tehlike altındadır. Küçük kaynaklarla beslenen sığ gölün çevresine her geçen yıl daha fazla mermer ocağı açılıyor. Göldeki tuz oranının mevsime göre değişmesi, çevre kirliliği de gölün kurumasına neden oluyor.

9. Uyuz Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Konya sınırları içerisinde yer alan Uyuz Gölü, Çöl Gölü’nün güneyindeki, yer altı sularıyla beslenen, kıyıları sazlıklarla kaplı bir tatlı su gölüdür. Çevresi, göl kıyısına kadar uzanan buğday tarlalarıyla çevrilidir. Tabi haliyle insanın olduğu yerde doğaya mutlaka bir zarar vermek de olacaktır. Köylüler göl çevresinde bulunan sazlıkları kesmiş bu da yetmediği gibi 2005 yılında ateşe vermiştir. Sazlıkların yakılmasından dolayı burada konaklayan kuşlar tehlike altına girmiştir.

10. Marmara Gölü

Türkiyenin Kurumak Üzere Olan Gölleri

Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Marmara Gölü, Manisa’nın Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında yer alan bir set gölüdür. Kapalı bir havzada yer alanı küçük dereler ve yer altı sularıyla beslenen hafif tuzlu, alüvyal bir tatlı su gölüdür. Çukur bir alanda yer alan bu gölün, batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Tarımda sulama amaçlı kullanılan bu göl aynı zamanda kirliliklere de maruz kaldığı için olumsuz bir şekilde etkileniyor.

Benzer İçerik Önerileri
Yok Olmadan Önce Görmeniz Gereken 12 Doğa HarikasıTüm Bakirliğiyle Kalan İnsan Eli Değmemiş Harika Yerler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum