Türkiye'deki UNESCO Kültür Mirasları

Türkiye, medeniyetlere ve medeniyetlerden kalan mirasa sahip çıkmaktadır.
Türkiye'deki UNESCO Kültür Mirasları

UNESCO Birleşmiş Milletler'in içerisinde kurulmuş olan zel bir örgüttür. Merkezi Paris'te bulunan UNESCO, kendisine üye olan her devlette sanat, kültür ve bilim üzerine çalışmalar yapmaktadır.

ABD'den Filistin'in üyeliğini kabul edene kadar oldukça fazla yardım alan UNESCO, artık ABD'den ekonomik anlamda destek görememektedir.

UNESCO, Türkiye'de de bazı tarihi bölgeleri koruma altına alıp, dünya mirası listesine eklemiştir. 

İşte Türkiye'deki UNESCO Kültür Mirasları

Ksantos-Letoon

Ksantos, fethiye yakınlarında yer almaktadır. Likya kentine başkentlik yapan Ksantos, milattan önce 8. yüzyıla kadar gitmektedir. Kentte o döneme ait mezarlar, nıtlar bulunmaktadır. 1840'lı yıllarda yapılan arkeoloji kazılarından elde edilen bulgular, Londra'da sergilenmektedir. Letoon ise yine Fethiye sınırları içerisinde yer almaktadır. Bir efsaneye göre şehir Zeus'tan hamile kalan Leto için kurulmuştur. Kentin içerisinde tapınaklar, çeşmeler bulunmaktadır. 
ksantos.jpg


Efes

İzmir'in Selçuk ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Efes'in geçmişi Cilalı Taş Devri'ne kadar gitmektedir. Tarihin her döneminde insanların yaşadığı kentlerin arasında yer alan Efes, Helenistik ve Roma dönemlerinde parlak zamanlar yaşadı. Pek çok tarihi eseri de bünyesinde barınsıran Efes Antik Kenti, günümüzde pek çok turistin uğrak yerlerinden biridir. Kentte, Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar, İsa Bey Cami gibi pek çok tarihi eser bulunmaktadır.  
efes-001.jpg


Hierapolis-Pamukkale

Pamukkale yakınlarında bulunan Hierapolis, Amazon Kraliçesi olan karısı için Kral Telephos tarafından kurulmuştur. Şehir her ne kadar yaşadığı depremler ve diğer felaketler sonucunda eski görünümünü kaybetse de günümüzde hala ziyaretçi akına uğramaktadır. Bölgede aynı zamanda Pamukkale Travertenleri bulunmaktadır. Mineralli suları ile şifa için gelenleleri ağırlayan trevertenler, romatizma, kalp ve göz sağlığı için gelenleri ağırlamaktadır. 

hierapolis.jpg


Pergamon

İzmir'in Bergama ilçesine bağlı olan Pergamon, Pergamon Krallığının başkentiydi. Pek çok savaş sonrasında kurulan şehir, 1870'li yıllarda Alman mühendis tarafından demiryolu döşemesi sırasında bulundu. Ardından kazı çalışmaları başladı. 2011'de ise UNESCO, Dünya Mirası Listesi'ne Pergamon bölgesini de ekledi. Tarih ve arkeoloji meraklılarının günümüzde ziyaret ettiği alanlardan biridir. 

pergamon.jpg


Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin içerisinde yer alan kale, Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun ve geniş savunma alanıdır. 2015'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Diyarbakır Kalesi 4 girişten oluşmaktadır. Bu girişler Mardin Kapı, Dağ Kapı Urfa Kapı ve Yeni kapıdır. 
diyarbakir-kalesi-001.jpg


Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır'da bulunana Hevsel Bahçeleri, verimli arazileri ile dikkatleri üzerine çekmiştir. 700 hektarlık alanın kapsayan Hevsel Bahçeleri, 180'den fazla kuşa ev sahipliği yapmaktadır. 2015'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklendi. Daha öncesinde ise basında imara açılması ile gündeme gelen Hevsel Bahçeleri, günümüzde görenleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. 
hevsel.jpeg


Nemrut Dağı

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, zirvesinde bulunan kral heykelleri ile tanınmaya başlamıştır. Yaz ortasında bile oldukça souk olan dağın zirvesindeki heykelleri Kommagene Kralı Theos yaptırmıştır. Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalmaktadır. Nemrut, 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı. 
nemrud.jpg


Çatalhöyük Neolitik Kenti

Konya'nın sınırlarının içinde bulunana Çatalhöyük Neolitik Kenti, bugüne kadar bulunmuş en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak nitelendirilmektedir. Kalıntılar ilk kez 1958'de keşfedildi. 1993'te başlayan kazı çalışmaları, 2018'e kadar kadar sürecektir. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak belirtilen Çatalhöyük, 202'de UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. 
catal.jpeg


Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

1228'de yaptırılan Divriği Ulu Camii Mengücek Beyi Ahmet Şah tarafından yaptırılmıştır. Divriği Ulu Camii zamanla yanına eklenen darüşşifası, görkemli portalleri ile özellikle Anadolu mimarisi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Cami ve darüşşifası, 1985'te UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir. 
divrigi-001.jpg


Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

Nevşehir sınırları içerisinde bulunan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Türkiye'nin doğal güzelliklerinden biridir. Peri Bacaları ve Göreme Milli Parkı, 60 milyon yıl önce Erciyes ve Hasan Dağı'ndan çıkan lavların rüzgar ve yağmurlar ile aşınması sonucu oluştu. Günümüzde turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bölgede balon uçuşları ile çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Kapadokya UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
kapadokya-004.jpg


Hattuşaş

Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş, tarihin önemli medeniyetlerinden Hititlerin önemli kentlerinden biriyidi. Bölgede şehre ait çok fazla kalıntı bulunmaktadır. Bulunan kalıntıların bazıları restore edilirken bazıları ise aslı korunmaya çalışılıyor. Hattuşaş'ta yapılan kazılarda geçmişe dair pek çok alet, cihaz ve gündelik yaşamam ait eşya bulunmuştur.
hatusas.jpg


Safranbolu

Karabük sınırarı içerisinde kalan Safranbolu, Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır. Yöresel yemekleri, doğal güzellikler ve dikkat çeken mimarisi ziyaretçilerinin oldukça dikkatini çekmektedir. Safranbolu, 1994'te UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir. 
safranbolu3-001.jpg


Cumalıkızık

Bursa sınırları içerisinde yer alan, Osmanlı köylerinden biri olan Cumalıkızık, hem doğası hem de tarihi dokusu ile ziyaretçilerini beklemektedir. Pek çok dizinin de çekildiği Cumalıkızık Köyü'nde cami ve kilise bulunmaktadır. Köy 2014'te UNESCO Dünya Mirası listesine eklendi. 
cumali.jpg


Selimiye Camii

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Camii, her kültürden ziyaretçilerini ağrılamaya Edirne'de devam ediyor. II. Selim tarafından yaptırılan cami, padişahın rüyasında Hz. Muhammet'i görmesini, peygamberin II. Selim'den cami yaptırmasını istemesiyle temeller atıldı. Cami tamamlandıktan sonra  cami üzerine pek çok efsane söylendi. Selimiye Camii 2011'de UNESCO Dünya Mirası listesine eklendi. 
selimiye-001.jpg


Troya Antik Kenti

Filmlere konu olan Troya, Truva Savaşı'nın gerçekleştiği alanı kapsayan Troya antik Kenti, Homeros'un yazdığı İlyada isimli destanına konu olmuştur. Bölgedeki ilk kazılar 1863 yılında İskoç arkeologlar tarafından yapıldı. Bölge UNESCO tarafından 1998'de Dünya Mirası listesine eklendi. 
troi.jpg

Türkiye'deki Popüler Tarihi Eserler

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum