"Türkiye ile İlişkiler Durdurulsun Diyen Tek Ülke..."

Malta'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısında Alman haber ajansı DPA, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını isteyen tek ülkenin Avusturya olduğunu duyurdu.
"Türkiye ile İlişkiler Durdurulsun Diyen Tek Ülke..."

Alman haber ajansı Dpa, yapılan toplantıda Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un üyelik müzakerelerinin vakit kaybetmeden durdurulması konusunda yaptığı açıklamanın dışında, ilişkilerin dondurulmasına yönelik bir çoğunluğun bulunmadığını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, bugün düzenlenen toplantıdan önce Kurz’un açıklamalarını eleştirerek, Alman hükümetinin kesin olarak müzakerelerin bitirilmesi teklifine karşı olduğunu söylemişti. Dpa, toplantıya katılan diğer devletlerin de Almanya’nın tavrına benzer bir tavır sergilediğini belirtti. 

REFERANDUMDAN SONRA İLK KEZ TOPLANILDI

16 Nisan anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarının müzakerelere etkisi olup olmayacağının ilk kez görüşüleceği toplantıda Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bulundu. AB Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda karar alınması planlanmıyordu. Toplantıdan önce sunulan açıklamada AB Bakanları’nın öncelikle referandumu ve 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin OHAL dönemi uygulamalarının değerlendirileceği belirtilmişti. 

AB' DEN YENİ SİSTEME YENİ FORMAT TEKLİFİ

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, referandum sonrası Türkiye’de siyasi sistemde yapılacak değişikliklerle beraber, Türkiye-AB işbirliğinde yeni bir format üzerinde çalışılması gerektiğini açıklamıştı. Bazı AB üyesi ülkeler ise, Türkiye ile AB'nin tam üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını talep ediyor. Ancak ezici çoğunluk, “Ankara’nın hukuk devleti ve insan haklarından daha da uzaklaşacağı..” gerekçesiyle müzakerelerin sonlandırılmasına karşı çıkıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.