Türkiye'nin Doğal Kaynakları Hakkında En Güncel Bilgiler

Türkiye’deki doğal kaynaklar son derece fazla olduğu için de ülkeler arasında değer bakımından en yüksek değerlere sahip ülkelerden biri olmayı başarır.
Türkiye'nin Doğal Kaynakları Hakkında En Güncel Bilgiler

Türkiye; dağları, ovaları, platoları ile önemli konuma sahip bir ülkedir. Ülkemizde var olan bu değerli kaynaklar farklı şekillerde kullanılmaktadır. Doğal kaynaklardan yararlanılırken, ihtiyaca göre kullanılırlar. Mesela ormanlar veya dağlık araziler; maden işletmeciliğinde, turizmde veya hayvancılık alanında kullanılır. Denizler veya sahiller de doğal kaynaklarımızda, buralar da balıkçılık veya yine turizm alanında kullanılır.

Türkiye’de bulunan ovalar, tarım arazileri olarak kullanılırlar. Ancak son dönemlerde inşaat alanlarının artmasından dolayı tarım arazileri inşaat sektörlerinin yöneldiği doğal kaynaklar oldu ve bu da çarpık şekilde doğal kaynakların tahrip olmasına neden olmaktadır.

Türkiye’nin Doğal Kaynakları Nelerdir?

  1. Göller
  2. Akarsular
  3. Yeraltı su kaynakları
  4. Ormanlar
  5. Tarım alanları
  6. Madenler
  7. Enerji kaynakları

Doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olan Türkiye, bu kaynaklar arasında en çok da su kaynakları ile öne çıkar. Başta ulaşım olmak üzere turizm ve balıkçılık amacıyla kullanılan denizler, ülkemiz adına önemli doğal kaynaklardır.

Göller

türkiye doğal kaynakları

Göller, ülkemizin su ihtiyacının karşılandığı doğal kaynaklardır. İçme ve kullanma suyu elde edilen göller, aynı zamanda tarım arazilerinin sulanmasında da kullanılmaktadır. Ülkemizin ulaşım açısından kolay olan noktalarında yer alan göllerimiz ise tüm bu ihtiyaçların karşılanmasının yanında bir de turizm amaçlı da kullanılırlar. Sapanca Gölü, Abant Gölü, Burdur Gölü, Kovada Gölü gibi göller, turizmin canlı olduğu yerlerdir.

Akarsular

türkiye doğal kaynakları

Türkiye, doğal kaynaklar bakımından en zengin yönünü su kaynaklarından almaktadır. Akarsular, Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış doğal kaynaklarımızdır. Hidroelektrik potansiyeli bakımından zengin olan ülkemiz, elektrik enerjisinin büyük bir bölümünü akarsulardan karşılamaktadır. 2016 yılında Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 24’ü akarsulardan elde edilmiştir. 

Yeraltı su kaynakları

türkiye doğal kaynakları
Su kaynakları bakımından zengin olan ülkemizde en çok bulunan su çeşitlerinden biri de yeraltı su kaynaklarıdır. Bu sular, genellikle turizmi canlandırmak için kullanılan doğal kaynaklarımızdır. Termal turizm ve jeotermal enerji ile içme ve kullanma suyu elde edilir.

Ormanlar

türkiye doğal kaynakları

Doğal yaşamın en önemli parçalarından biri olan ormanlar da Türkiye’nin sahip olduğu doğal kaynaklar arasında yer alır. Ormanlar, Türkiye’nin yüzde 28,6’sını kaplamaktadır ve bu oran, toplumun bilinçlendirilmesi sayesinde her geçen sene artış göstermektedir. 2004’te %27,2 olan orman alanımız 2012’de %27,7’ye, 2016’da ise %28,6’ya ulaşmayı başarmıştır. Ormanlar, kereste, kâğıt, mobilya, inşaat malzemesi ve yakacak elde etmek için kullanılan doğal kaynaklardır. Aynı zamanda ormanlar, turizm alanında da kullanılan en değerli doğal kaynaklar arasında yer almaktadır.

Tarım alanları

türkiye doğal kaynakları

Türkiye’nin doğal kaynaklar açısından zengin olması, her alanda üretimin oluşmasını sağlamaktadır. Tarım alanları, bir ülkenin kalkınmasında önemli bir yere sahiptir ve Türkiye de bu konuda son derece zengin bir ülkedir. Türkiye yüz ölçümünün üçte birine yakınını (%31,1) tarım alanlarından meydana gelmektedir.

Madenler

türkiye doğal kaynakları

Madenler de doğal kaynaklar arasında yer alan ve ülkenin ekonomik kalkınmasında en önemli yere sahip olan doğal kaynaklarımızdır. Demir, bakır, krom, kurşun, çinko, bor mineralleri ve mermer yatakları bakımından son derece zengin olan ülkemizde bu madenlerin bir kısmı ülkemizde hammadde olarak kullanılırken geriye kalan kısmı ise ihracat alanında kullanılmaktadır. Mermer, krom, bor mineralleri, çinko, bakır ve feldspat, ülkemizden en çok ihraç edilen maden kaynaklarıdır.

Enerji kaynakları

türkiye doğal kaynakları

Ülkemizde doğal gaz ve petrol kaynakları azdır ve bunun için de doğalgazı dışarıdan temin ederiz. Doğalgazın ithal edilmesindeki en büyük neden, elektrik enerjisini elde etmektir. Bunun yanında taş kömürü ve petrol de ithalat yoluyla elde ettiğimiz doğal kaynaklardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum