Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılışı

16 Mart'ta İstanbul işgal edilmiştir ve bu işgalin,hazırlanmakta olan barış anlaşmasının imzalanmasına kadar süreceği işgali yapan güçler tarafından bildirilmiştir. Bunun için çalışmalar yapılması gerekiyordu ve meclisin açılması için hazırlıklar başladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Açılışı

Meclis İçin Hazırlıklar

O dönemde iki taraf vardı. Bir tarafta, koşulları belli olan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olan padişah; diğer tarafta, üzerinde yaşadığı toprağı yurt bilen ve bu toprakları kimseye vermek istemeyen Kuva-yı Milliye'ciler ve yurtseverler. Halk adına bu kararı alacak bir meclise bu yüzden ihtiyaç duyulmuştur. Meclis'in 23 Nisan Cuma günü, bu günün kutsal bir gün olduğu da dikkate alınarak açılmasına karar verildi. 

Büyük Millet Meclisi'nin Açılışı

23 Nisan 1920'de Hacıbayram Camii'nde Cuma Namazı kılındıktan sonra, caminin avlusunda büyük bir kalabalık toplanmıştı ve törene katılmış olanların geçeceği yolun iki tarafına halk ve asker sıralanmıştı. Kurbanlar kesilip dualar okunduktan sonra meclis açıldı. Ertesi gün 24 Nisan'da Mustafa Kemal Meclis huzurunda yaptığı kapsamlı konuşmada Meclis'in olağanüstü yetkilerle millet egemenliğine dayanark toplandığını belirtmiştir.

meclisin-acilisi.jpg

Aynı gün Mustafa Kemal'in teklifi ile Meclis şu esasları kabul etmiştir:

1) Mecliste beliren milli iradenin, yurt alın yazısına doğrudan doğruya el koymasını kabul etmek temel ilkedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üstünde bir güç yoktur.

2) Türkiye Büyük Millet Meclisi yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplamıştır.

3) Meclisten seçilecek ve vekil olarak görevlendirilecek bir kurul hükümet işlerine bakar. Meclis başkanı bu kurulun da başkanıdır. 

23 Nisan 1920'de kurulan Meclis, sadece yasama yetkisine değil, aynı zamanda yürütme yetkisine de sahiptir. Bununla birlikte bu meclisin kurulduğu dönemde birçok iç isyan çıkmıştır. Büyük Millet Meclisi ve Mustafa Kemal ile silah arkadaşları daha ilk günden itibaren sadece dış düşmanlarla değil bu isyanlarla da uğraşmıştır. Vatan toprağı üzerinde halk egemenliğine dayanan sosyal hukuk devletinin temeli olan Meclis, bu zor şartlar altında kurulmuştur.

meclisin-acilisi-001.jpg

NeOldu.com / Özel Haber

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum