Türk Telekom Kimin, Kime Satıldı, Araplara mı Satıldı?

Türkiye'nin devlet tarafından kurduğu ilk ve en iyi operatör Türk Telekom kimin, sahibi kimdir, kime satıldı? İşte Türk Telekom hakkında tüm merak ettiklerinizin cevapları;
Türk Telekom Kimin, Kime Satıldı, Araplara mı Satıldı?

Türk Telekom Nasıl, Ne Zaman, Kim Tarafından Kuruldu?

Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi 23 Ekim 1840 tarihinde kurulmuştur. Türk Telekom, PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995'te birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetleri sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş bir şirkettir.

Telekom, internet, sabit telefon, dijital tv yayınları ve mobil konularında hizmet vermektedir. Ulaştırma Bakanlığı'nın 16 Mart 1998 yılında yaptığı ihaleyle GSM 1800 mobil telefon işletme lisansı Türk Telekom'a verilmiştir. 2001 tarihinde Türk Telekom'a bağlı Aycell Haberleşme ve Pazarlama Hizmetleri A.Ş. kurulmuştur. Açılış, 2001 tarihinde gerçekleşen Başbakan Bülent Ecevit ve Ulaştırma Bakanı Oktay Vural arasındaki konuşma ile olmuştur. 8 Nisan 2004'te Aria GSM ve Aycell Avea çatısı altında birleşmitir. Zamanla diğer ortakların paylarını satın alan Türk telekom günümüzde Avea'nın tamamına sahip durumdadır.

14 Kasım 2005 yılında özelleştirme çalışmaları kapsamında Turk Telekom'un %55 hissesi Oger Telekomünikasyon A.Ş.'ye satılmıştır. Fiyatı ise 6 milyarın üzerindedir. Yapılan bu satış Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştur. İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı 2013 yılında bu rekoru elinden almıştır.

Türk Telekom Kimin


Türk Telekom Kime Satıldı?

Kablo televizyon yayını ve kablo internet hizmetleri Türksat'a aktarılmış, seyir güvenliği, deniz haberleşmesi Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne devredilmiştir. 2018'de Oger Telekom'un bankalara olan kredi borcunu ödeyememesi sonucunda kredi veren bankalar şirketin Türk Telekom'da bulunan hisselerini devralmıştır. 17 Ağustos 2018 yılında BTK'nın devrine izin vermesinden sonra 29 Ağustos 2018'de Hazine ve Maliye Bakanlığı alacaklı bankalar tarafından devralınmasına onay vermiştir.

Türk Telekom Kimin


Türk Telekom Hissedarları

2005'te özelleştirilen ve 2008'de halka arz edilen Türk Telekom başarılı bir değişim sürecinden geçerek Türkiye'nin ilk ve en büyük entegre telekom operatörü olmuştur. Türk Telekom'un %55'i LYY (LYY Telekomünikasyon A.Ş.)'ye, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, %5'i Türkiye Varlık Fonu'na aittir. Geriye kalan %15'lik hissesi ise halka açıktır. 

LYY Ortaklık Yapısı

LYY diğer adıyla Levent Yapılandırma A.Ş ortaklık yapısında Akbank'ın %35, Garanti'nin %22, İş Bankası'nın %11 oranında payı vardır. Tüm bankalar LYY adı altında toplanmıştır. Türk Telekom'un %55'i ise LYY bankalarına aittir.

Türk Telekom Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.