Turgut Özal Kimdir

Türkiye Cumhuriyeti'nin 19. Başbakanı ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 13 Ekim 1927 tarihinde Malatya'da doğdu.
Turgut Özal Kimdir

Turgut Özal’ın Biyografisi

Babası Mehmet Sıddık, annesi ise Hafize Özal’dır. Korkut Özal ve Yusuf Bozkurt Özal adlarında iki kardeşi vardır. Babasının mesleği sebebiyle klasik eğitiminin büyük bir bölümünü farklı şehirlerde geçirdi.

1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ni Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1950 yılında Amerika’ya giderek Ekonomi alanında eğitim gördü. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı'na atandı.

1971 yılında Dünya Bankası’nda danışman olarak görev alan Turgut Özal, 2 yıl bu görevinin başında kaldı ve sonrasında Türkiye’ye döndü. 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. Aynı yıllarda Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevinde de yer aldı.

12 Eylül 1980 tarihinde iktidarda olan partide Ekonomiden Sorumlu Bakan oldu. 2 yıl sonra görevinden istifa etti ve 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kurdu.

1983 yılında yapılan seçimlerde en fazla oyu alan parti ANAP olunca, Turgut Özal tarafından hükümet kuruldu. 1987 seçimlerinde bir kez daha bu başarıyı yeniledi.

Turgut Özal, yaptığı bir konuşma esnasında suikast saldırına uğradı. Bu saldırıdan sağ kurtuldu.

Turgut Özal, 1989 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

1993 yılında ise hala aydınlatamayan bir hastalık yüzünden ani şekilde vefat etti.

Özel Hayatı

Turgut Özal, Sema Özal ile evlendi ve Ahmet, Zeynep ve Efe isminde çocukları oldu.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.