Tüpraş Kimin? Kime Satıldı? Hangi İllerde Var?

Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi olan Tüpraş'ın sahibi kimdir, ortakları kimler, ne zaman kuruldu, nerelerde var? İşte Tüpraş hakkında tüm merak edilenlerin cevapları;
Tüpraş Kimin? Kime Satıldı? Hangi İllerde Var?

Tüpraş Kurucusu, Sahibi Kimdir?

Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi konumunda olan Tüpraş Avrupa'nın 7. büyük rafineri şirketidir. Ortalama 9.5'lik Nelson kompleksite endeksi ile Akdeniz'in en yüksek kompleksiteye sahip refinerileri arasında vardır.

Tüpraş 1983 tarihinde kurulmuştur. Batman, Kocaeli, İzmir ve Kırıkkale üzerinde kurulu olan 4 rafinerisi ile yılda 28,1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahiptir. Tüpraş'ın en büyük hissedarı Koç Holding'tir.

Tüpraş Kimin


Tüpraş'ın Ortakları

Hisseleri 1991 yılından bu yana Borsa İstanbul'da işlem gören Tüpraş Sermaye Piyasası Kurulu'na kayıtlıdır. Şirket'in BİST'e kayıtlı %49 oranında hissesi vardır. Şirket'in hisselerini elinde bulunduran hissedarlar ve hisse oranları şöyledir; Enerji Yatırımları A.Ş %51, Koç Holding %77, Aygaz %20, Opet %3, %49'u ise Halka açıktır. 

Tüpraş Kimin


Tüpraş Kime Satıldı?

1990 yılında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na geçen Tüpraş 2001 yılında Petkim Petrokimya Holding'i bünyesine dahil etmiştir. 2004 yılında yapılan ihaleyle Tafneft ve Zorlu Grubu'na satılmıştır. Daha sonra petrol-iş tarafından açılan dava nedeniyle ihale iptal oldu ve 2005 yılında Koç-Shell Grubu'na satıldı. Tüpraş'ın sahibi Koç ve Shell oldu.

Tüpraş Kimin


Türkiye'de Bulunan Rafineriler Kime Ait, Kaç Tane Rafineri Var?

Türkiye Petrol Rafinerleri kısaca Tüpraş 1983'te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale'de bulunan 4 petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle kurulmuştur. 2006 yılında Koç Holding Tüpraş'ı ihaleyle satın almıştır.

Tüpraş Kimin


Tüpraş Hangi İllerde Var?

Tüpraş (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş) Kırıkkale, İzmit, İzmir ve Batman'da bulunmaktadır. Tüpraş'ın sahibi Koç Holding'tir.

Tüpraş Kimin


Tüpraş Ham Petrolü Nereden Alıyor?

Türkiye ham petrolün neredeyse tamamını ithal etmektedir. İthalatın büyük bölümü ürün kalitesi, uygun fiyat ve coğrafi yakınlık nedenleriyle İran'dan tedarik edilmektedir. Türkiye'nin en büyük rafineri işletmecisi olan Tüpraş yılında ilk dört ayında İran'dan günde 187,196 varil ham petrol ithal etmiştir. Tüpraş ise Nisan ayında günde 240,000 varilin üzerinde ham petrol çıkartmıştır. 

Tüpraş Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.