Tunceli' nin Meşhur Lezzetleri

Doğu Anadolu bölgesinin kendi güzel yemekleri güzel şehri Tunceli' nin yöresel lezzetlerini tanıyalım.
Tunceli' nin Meşhur Lezzetleri

Bir çok doğal güzelliği sahip, bir o kadar da lezzetli ve geleneksel bir mutfağa sahiptir Tunceli. Tunceli oldukça da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Hala ekmeklerini tandır da müthiş bir lezzetle pişiren teyzeler, nineler görmek mümkün Tunceli'de. Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olduğu için yemeklerin içerikleri de genellikle hayvansal besinlerden karşılanır.
 

babuko-001.jpg

Babuko

Babuko yemeği Tunceli' nin bilinen ve sevilen meşhur lezzetlerinden bir tanesidir. Çok seviliyor çok da zahmetli birşey sanmayın. Çok az malzemeyle lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Ana malzemeleri bayat ekmek ve yoğurt. Pişmiş ekmeğin içi oyulup bayat ekmeklerle doldurulur. Daha sonra içine yoğurt konulup terayağ üzerine gezdirlir. Size de iştahla yemek düşer.
 

gulik-corbasi.jpg

Gulik Çorbası

Görüntüsü ıspanağa benzeyen bu çorba da Tunceli' nin meşhur çorbasıdır. Diğer bir adı da çiriştir. Kıymayla ve etle, soğanla kavrulup içine pirinç katılarak yapılır. Tunceli' de ramazanlarda, bayramlarda sıklıkla yapılan çorba çeşididir.
 

bisi.jpg

Bişi

Tuncelinin bir diğer lezzet harikası Bişi. Börek ve hamur işi grubuna girer. Tunceli deher evde hemen hemen yapılan ve çok ça sevilen bir lezzettir. Sadece yumurta, un ve tereyağından yapılır. Kızartılarak pişirilir.
 

gomme-001.jpg

Gömme

Yine az malzemeyle lezzetli ve gösterişli bir yemek. Tunceli' nin meşhur lezzeti gömme. Un, kabartma tozu ve sudan yapılıyor. İçine sarımsaklı yoğurt dökülüp. Üzerine tereyağ gezdiriliyor.
 

hazirlop-koftesi.jpg

Hazırlop Köftesi

Tunceli de culbant köftesi olarak da bilinir. Çok lezzetli meşhur lezzettlerden bir tanesidir. Mercimeğe un katılarak yoğurulur. Hamura silindir şekli verilir. Kazanda pişirilir.
 

yumurtali-tepsi-kumbigi.jpg

Yumurtalı Tepsi Kumbiği

Tuncelinin çok lezzetli bir diğer yemeğidir. Un, süt ve yumurta karıştırılıp yoğurulur. Üzerine susam serpilir. Tepsiye konur. Ateşte pişirilir. Sac da pişen çok lezzetli olan bir yemektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum