Tunceli' de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Göz kamaştıran doğal güzellikleri, tarihi mekanları ve şifalı sularıyla Tunceli’yi sizin için keşfettik. İşte Tunceli’ye gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken o mekanlar;
Tunceli' de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Tunceli Munzur Çayı ve Munzur Vadisi Milli Parkı

Doğal güzellikleri, ender bulunan hayvan türleri ve zengin bitki örtüsüyle Munzur Vadisi Milli Parkı Tunceli’de görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Çok geniş bir alana yayılmış olan milli parkta kamp, piknik, sportif balıkçılık ve doğa yürüyüşleri yapabilmeniz için oldukça elverişli alanlara sahiptir. Ayrıca park vadisini ikiye bölen Munzur Çayı içinde oluşturulan rafting bölgesinde adrenalin dolu anlar yaşayabilirsiniz.

munzur-cayi.jpg

Park içinde bulunan ormanlar ve endemik bitki türleriyle doğal güzelliğin tadını çıkarabilir, domuz kurt ayı gibi vahşi hayvanların yabani yaşantısını görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Milli Park’dan en iyi şekilde faydalanmak için Haziran-Eylül arasındaki dönemde gitmenizi öneririz.


 

Pülümür Çayı Vadisi/ Ağlayan Kayalar

Pülümür Çayı, çok sayıda dere ve kar suyu ile beslenen, suyu oldukça bol olan bir çaydır. Vadi boyunca bitki örtüsü çok zengindir bu da piknik, kamp, balıkçılık ve doğa yürüyüşü için uygun alan sağlar. Vadinin derinleştiği yerlerde çok sayıda şelale vardır.

pulumur-cayi.jpg

Ancak doğal güzelliği ve çeşitli doğa sporlarına uygunluğu açısından Ağlayan Kayalar ön plana çıkar. Bu ismi almasının sebebi bahar aylarında buzların çözülüp, kayadan adeta ağlar gibi akmasıdır. Kışın ise bu sular donup devasa ve görülmeye değer güzellikte buz kütleleri oluşturur.


 

Mazgirt Kalesi

Tunceli Mazgirt ilçesinde bulunan bu tarihi kalenin M.Ö 4. Yüzyılda Urartular tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Kaleye ulaşmak için önce bir mağaraya girilir ve oradan da 40 basamaklı taş bir merdivenle kaleye çıkılır

mazgirt-kalesi.jpg

Kaleye çıktığınızda Mazgirt ilçesini bütünüyle tepeden görebilir ve Kale içindeki tarihi yel değirmeni kalıntılarıyla geçmişe doğru yolculuğa çıkabilirsiniz.


Munzur (Ovacık) Gözeleri

Gözeler Tunceli kent merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunur. Munzur Dağı eteklerindeki karstik kaynaktan, pek çok kayanın içinden bembeyaz köpükler halinde sular fışkırır. Buradan akan suyun süt gibi bembeyaz olması Munzur Efsanesine konu olmuştur.

munzur-gozeleri.jpg

Munzur suyu, karstik kaynak ve fışkıran suların akarken oluşturduğu küçük şelaleler adeta bir görsel şölen oluşturmaktadır. Gezi alanında mesire yeri ve lokanta bulunur. Munzur Gözeleri suyundan çıkarılan meşhur alabalığını yemeden dönmemenizi öneririz.


 

Dereova Şelalesi

Aynı zamanda Gelin Pınarı olarak da bilinir. Tunceli il merkezine 46 kilometre uzaklıktadır. Şelale 3 kaynaktan beslenir ve 20 metre yükseklikten görkemli bir şekilde akar. Şelalenin yazın ve kışın iki farklı yüzü vardır

dereova-selalesi.jpg

Yazın gittiğinizde serin şelale sularının yanında piknik yapıp serinleyebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Kışın ise donan şelale sularının oluşturduğu dikit ve sarkıtların muhteşem görüntüsünün keyfine varabilirsiniz. Ancak konumu nedeniyle şelaleye ulaşım oldukça zordur.


 

Zenginpınar Şelalesi

Tunceli kent merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunur. Yamaçların dik olmasından dolayı şelale çok kuvvetli bir biçimde akar ve Pülümür Çayı’na ulaşır

zenginpinar-selalesi.jpg

Zenginpınar Şelalesi ve içinde bulunduğu vadi, zengin bitki örtüsü ve doğal manzarasının güzelliği ile gelenleri kendine hayran bırakır. Şelale çevresi piknik, doğa yürüyüşü gibi günübirlik turizm etkinliklerine uygun biçimde düzenlenmiştir. Ulaşımın da çok kolay olması nedeniyle Tunceli’ye gelenler tarafından çokça ziyaret edilen doğal güzelliklerin başında gelir.


 

Bağın (Dedebağ) Kaplıcası

Mazgirt ilçesi Dedebağ köyünde yer alır ve ilçeye 65 kilometre uzaklıktadır. Bağın Kaplıcası öncelikli kaplıca durumundadır.

bagin-kaplicasi.jpg

Kaplıcanın suyu tek kaynaktan çıkar. Özellikle romatizmal hastalıklar, kırık çıkık ve kadın hastalıkları tedavisinde kullanılır. Su içildiği takdirde karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir. Kaplıca alanındaki dik kaya yamaçları oldukça etkileyici bir manzaraya sahiptir. Yolunuz Tunceli’ye düşerse Bağın Kaplıcası'nın şifalı sularından faydalanmadan dönmeyin.


 

Peri Suyu Vadisi

Tunceli’nin doğu sınırını oluşturan vadi bitki örtüsü ve doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Özellikle yazın kar sularının erimesiyle debisi artan Peri Suyu ülkemizde rafting için uygun bulunan sayılı akarsulardandır. Kaya tırmanışı yapmayı seven kişiler için vadinin iki tarafındaki kayalık yamaçlar kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca bu kayalıklar görsel açıdan da oldukça güzel bir manzara oluşturmaktadır. Bağın Kaplıcası ve Bağın Kalesi'ne yakın olması bakımından da çekici bir konumda bulunur.


 

Bağın Kalesi

Mazgirt ilçesi Dedebağ köyü yakınlarında bulunur. Kale içindeki kitabeden öğrendiğimiz bilgiye göre M.Ö 4. Yüzyılda Urartu Kralı tarafından yaptırılmıştır. Kalenin içerisine merdivenle çıkılır. 13. Yüzyılın bir kısmında Selçuklular tarafından kullanılmıştır.Kale büyük oranda yıkılmış ve surlarından bazı kısımları günümüze kadar gelebilmiştir. Yöre halkından Bağın Kalesi efsanesini dinleyip, bu tarihi mekanı ziyaret etmenizi öneririz.


 

İn Delikleri

Derviş Hücreleri olarak da bilinir. Çemişgezek ilçesinin batısında bulunur. Yapılış tarihi hakkında bilgi yoktur. Bir kayanın içerisinde oyma sanatı kullanılarak yapılmış 20 tane odadan oluşur. Bu odalar 3 kat halindedir, içlerinde aydınlatma amaçlı pencereler bulunur. Her odanın koridorlarla birbirine bağlantısı sağlanmıştır.

in-delikleri.jpg

Su ihtiyacını karşılamak için kayalardan sızan suların toplandığı sarnıçlar vardır. İbn-i Bibi, İn Delikleri'nden, Seyehatname adlı eserinde  “Başı semaya yükselmiş bir kaya içinde kudretin eliyle oyulmuş bir mağara gördük.” şeklinde bahsetmiştir. Bu söyleyiş ve oyukların kimin tarafından ne zaman yapıldığının bilinmemesi burayı esrarengiz bir mekan haline getirmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.