Trafik Işıkları Neden Kırmızı, Sarı ve Yeşil

Trafik ışıklarının rengi 1800'lü yıllara dayanıyor. Peki trafik ışıklarının sarı, kırmızı ve yeşil olmasının nedeni nedir?
Trafik Işıkları Neden Kırmızı, Sarı ve Yeşil

Tarihte trafik ışıklarının uygulaması demiryollarının trenleri kontrol için uyguladığı sinyalleri örnek alınarak başlanıyor. Demiryolları idaresi kırmızı rengi dur sinyali olarak seçmişti. Kırmızı asırlar boyu tehlikenin simgesi olmuştur. Demiryolları ilk faaliyete geçtiği yıllarda yani 1830’larda  İkaz rengi "yeşil", geç rengi ise" beyazdı". Bir zamandan sonra beyaz sinyal problem yaratmaya başladı. Beyaz renkli geç sinyali diğer sokak lambalarıyla karıştırılıyordu. Daha kötüsü dur işaretine konulan kırmızı mercekler yerinden düşünce ışık beyaz oluyordu bu durum sonucu kazalarda kaçınılmaz oluyordu.

Sonunda demiryolcular kırmızıyı dur, yeşili geç sarı rengi ise ikaz sinyali olarak kullanmaya başladılar. Bilindiği gibi sarı, renkler içinde en göz alıcısıdır. Böylece makinist bunu gördüğünde bir şeylerin ters gittiğini anlayıp tedbirini alıyordu.

Trafik Işıkları İlk Kez İngiltere'de Kullanıldı

O zamanlar karayollarında sadece at arabaları vardı. Ama yinede trafik diye bir sorundan bahsetmek  mümkündür. Trafik ışıklarının ilki 1868’de İngiltere’de kullanıldı. Bu trafik lambasının patlayıp, trafik polisini yaralaması üzerine uygulamadan kaldırıldı.

İlk Otomatik Trafik Işığı

Günümüzdekine benzeyen sistem, ilk elektrikli otomatik trafik lambasını, ilkokul mezunu ve ABD’deki Cleveland’da otomobil sahibi Garrett Morgan tarafından geliştirildi. 1914’de ilk denemelerine patent aldı. Morgan, 1963 yılında öldükten sonra patentini 40 bin dolara General Electrik firmasına sattı. Morgan’ın yaptığı trafik lambasında sadece kırmızı ve yeşil renk vardı. İkaz rengi olan sarı sonradan eklenmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum