Trabzon'un Meşhur Lezzetleri

Trabzon'a gittiğinizde yemeden dönmemeniz gereken lezzetleri sıraladık. Zira orada yediğiniz lezzetleri başka yerlerde de bulsanız Trabzon'dakini unutamayacaksınız.
Trabzon'un Meşhur Lezzetleri

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir Trabzon. Sıcakkanlı, küçük ama kalbi büyük insanların şehri. Herkesin hayatında bir kez bile olsa gitmesi görmesi gereken şehir. Zira görmeyen, gitmeyen bu güzel şehirden mahrum kalmış olur ve tabi ki şahane yemekleri, lezzetleri tadamaz. Onları unutur muyuz? Nelermiş bakalım;

hamsi-001.jpg

Hamsi

Trabzon denilince akla ilk gelen kuşkusuz hamsidir. Hatta tüm Karadeniz için bu geçerlidir. Trabzon' da hamsiyle o kadar çok çeşit yemek yapılıyor ki.. Pilavından tutun da tatlısına kadar.. Bütün çeşitlerini denemenizi tavsiye ederiz.

karalahan-sarmasi.jpg

Karalahana Sarması

Trabzon'da yapılan ve çok sevilen bir sarmadır. Bildiğiniz gibi üzüm yaprağından yapılmaz. Karalahana yaprağının içine pirinç ve kıyma karışımı koyularak sarılır. Trabzon'a özgü bir yemektir. Yine Karalahana sarması da Karadeniz Bölgesi'nin neredeyse tamamında yapılır.
 

misir-unu-ekmegi.jpg

Mısır Ekmeği

Trabzonda evlerde, restoranlarda buğday ekmeğine çok rastlanmaz. Trabzon'lular için mısır ekmeği, vazgeçilmezdir. Kuru bile yiyebileceğiniz keki andıran çok lezzetli bir tadı vardır. Süt ve yoğurt katılarak hazırlandığı için oldukça besleyicidir ve tok tutar.
 

mihlama.jpg

Mıhlama

Mıhlamanın gerçek bir mıhlama gibi yenileceği tek adres Trabzon' dur. Mıhlamayı yemek için kilometrelerce yolculuk bile yapılır. Siz düşünün ne kadar lezzetli. Mıhlama günümüzde belki her yerde yapılıyor ama Trabzon' a has bir lezzet olduğu için elbette Trabzon' da başkadır. Mısır unu, tereyağ ve Trabzon' a has bir peynirle yapılır. Çok besleyici ve doyurucudur.
 

hamsili-pilav-001.jpg

Hamsili Pilav

Trabzon' da hemen her evde pişen hamsili pilavın tadına doyum olmaz. Hamsiler tencerenin dibine dizilir. İçine pilavı konur. Ters çevrilir. Hamsili pilavı yapmak da maharet ister. Ancak tadına doyum olmaz. Bir gün Trabzon' a yolunuz düşerse bu lezzeti de yemeden dönmeyin.

trabzon-pidesi.jpg

Trabzon Pidesi

Her şehrin kendine özgü pidesi var da Trabzon' un olmaz mı? Hem de çok güzel olur. Hatta içlerinde en güzeli olabilir çünkü yine Trabzon' a özgü peynirle ve tereyağ ile yapılır. Bu yüzden de tadı diğer pidelerden farklı ve çok lezzetlidir. Buram buram tereyağı ve peynir kokusuyla ortaya çıkan bu meşhur lezzeti mutlaka tatmalısınız.
 

kaygana.jpg

Kaygana

Trabzon' da omlet yoktur, kaygana vardır. Trabzon' da yemeklerden önce aparatif olarak ya da kahvaltılarda bile kaygana tercih edilebilir. İçinde yumurta ve yoğurt olan bir hamur hazırlanır. İçine sebze ya da istediğiniz her şeyi koyabilirsiniz. Yağda kızartılır. Trabzon' da güne başlarken mıhlamanın yanında bir diğer seçenek olan kayganayı da mutlaka denemelisiniz.
 

akcaabat-kofte.jpg

Akçaabat Köfte

Trabzon' a özgü etten yapılan ve sadece yöreye özgü bir köfte türüdür. Hiç sinir olmayan etten yapılan çok lezzetli bir köftedir. Trabzon' da mutlaka tadılması gereken lezzetler arasındadır.
 

laz-boregi.jpg

Laz Böreği

Bakmayın siz adının börek olduğuna, bu tatlı bir börek. Hem de ne tatlı. Çok lezzetli ve yapımı zor. Herkesin altından kalkamayacağı tatlı laz böreği.. Çok hafif ve Trabzon' da sıkça yapılan çok meşhur bir lezzettir.
 

burma-tatlisi.jpg

Burma Tatlı

Yine Trabzon tereyağı ile yapılan baklavaya benzeyen ancak baklavadan daha hafif olan bir tatlı türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere burkularak şekil verilir. Tabi ki Trabzon' a has tereyağı içinde olduğu için tadına doyum olmaz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum