Trabzon Hakkında Bilmedikleriniz

Karadeniz'in güzel şehri Trabzon' u bilinen bilinmeyen yönleriyle ele alalım.
Trabzon Hakkında Bilmedikleriniz

Doğu Karadeniz'de yer alan yeşiliyle, doğasıyla insanı büyüleyen güzel şehir Trabzon. Trabzon Şehri 1461 tarihin de Fatih Sultan Mehmet tarafından alınmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Trabzon' da doğmuştur. Yılın her mevsimi ayrı güzellikte olan Trabzon halkı da güzel insanlardan oluşur.

trabzonlular.jpg

Trabzonlular Laz Mıdır?

Hayrı değildir. Gerçek lazlar, Rize' nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde ayrıca, Artvin, Hopa, Arhavi ve Borçka'da bulunmaktadır. Trabzon insanı sanıldığı gibi laz değildir. Toplumda yanlış bir anlaşılma vardır bununla ilgili. Hatta Trabzon'da çok az da olsa rum soyundan gelme insanlarda vardır. Bu insanlar ve konuştukları Rumca dili artık yavaş yavaş yok olmaktadır çünkü o insanlar da Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.

Trabzon ve Müzik
 

horon.jpg

Trabzon' un meşhur müzik çalgıları şimşir kaval, kemençe, davul zurna ve tulumdur. En sevilen ve bilindik kadın ve erkek topluluğuyla birlikte oynadıkları geleneksel danslarının adı da horondur.

Kolbastı Nerede Başlamıştır?

kolbasti.jpg

Hep var olan sadece bir ara gençler arasında bir furya gibi yayılan kolbastı o dönem çok tartışma konusu olmuştu. Şehirler arasında, kavgalara sebep olan kolbastı bizim yöreye ait sözlerini hep duymuştuk. Ancak Kolbastı 1930 yılında Trabzon' un Faroz mahallesinde başlamış ve tüm Türkiye' ye yayılmıştır. İlk zamanlar Faroz'lu balıkçıların kendi aralarında oynadıkları bir müzik oyunuydu.

Eğitim

karadeniz-teknik-universitesi.jpg

Trabzon' da kurulan Türkiye' nin en eski 4. üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi'dir. Trabzon'daki üniversite ayrıca en büyük üniversitelerden biridir. Trabzon denilince akla bu güzel üniversite de gelmektedir. Şehrin dört bir yanından öğrencileri ağırlayan üniversitede çok sayıda bölüm, kampüs bulunmakta ve verdiği eğitimle de parmak ısıttırmaktadır. Bir de üniversitenin çok güzel deniz manzarası vardır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum