Toyger Kedisi Bakımı ve Özellikleri      

Toyger kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Toyger kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimiz de bakımı ve özellikleri hakkında her şey..
Toyger Kedisi Bakımı ve Özellikleri      

Toyger Kedisi Bakımı ve Özellikleri      

Toyger, atletik ve kaslı görünüme sahip benekli kedi türleri arasında yer almaktadır. Adeta küçük bir leoparı andıran vücut çizgileri ona vahşi bir görünüm kazandırmaktadır. Genellikle orta yada büyük boyutlara sahip Toyger kedisi, harika görünümü ile dünyanın popüler ırklarından bir tanesidir. İlk olarak Amerika’da geliştirilen bu tür hızla dünyanın farklı noktalarında ideal ev kedisi olma özelliğine sahiptir. Nazil ve sevecen kişiliği çocuklu aileler için de oldukça iyi bir seçim olmaktadır.

Bengal kedisinin yetiştiricisi olan Judy Sugden tarafından 1980 yılında Amerika’da geliştirilen Toyger kedisi, farklı gen havuzlarının bir araya getirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Yerli bir ırk ile Bengal kedisinin çiftleştirilmesinde meydana gelen vahşi görünümü, bu türü her daim nazik ve kibar yapmaktadır. Çalışmalarına İngiltere’de devam edilen Toyger kedisi 2016 yılında şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.

Toyger Kedisi                            


Toyger Kedisi Kişiliği

Son derece dikkatli, seçici ve temkinli hareketleri ile dikkat çeken Toyger kedisi bir hayli zeki bir ırktır. Doğası gereği bir hayli sosyal olan bu sevimli dostumuz kalabalık aile ortamlarından hoşlanmaktadır. Sahibi ve çevresi ile her daim güçlü bağlar kurduğu söylenmektedir. Günün belirli saatlerinde beslenme, uyuma ve oyun oynamaktan hoşlanan rutin bir yapısı vardır.

Meraklı yapısı Toyger kedisinin evinizde dolap kapakları, dar alanlar ve karanlık bölgelerde sürekli hareketli olmasına neden olacaktır. İyi bir kurcalayıcı özelliği ile evin her yerini kısa sürede alt üst edebilmektedir. Yaramaz kişiliği Toyger kedisinin oyuncu kimliğini de ön plana çıkartmaktadır. Her daim kaliteli oyuncaklar ve etkileşimli oyunlar ile meşgul edilmek istemektedir. Bu türün en iyi özelliği ise diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi vakit geçirebilmesidir.

Toyger Kedisi


Toyger Kedisi Görünümü

Toyger kedisi görünümü ile adeta vahşi bir ırkı yansıtmaktadır. Atalarından almış olduğu vahşi geni onu adeta bir leopar gibi göstermeye yetmektedir. Ancak orta yada büyük boyutlar ulaşabilen Toyger kedisi oldukça insancıl doğaya sahiptir. Sağlıklı bir ırk olarak bilinmesi ile beraberinde zarif, kaslı ve sert bir vücut yapısına sahiptir. Sivri ve oldukça büyük kulakları asil bir görünüm kazandırmaktadır.

Erkek Toyger kedisi dişisine göre daha iri ve kaslı vücuda sahiptir. Ancak her iki cinsiyette vahşi görünümünden ödün vermemektedir. Kemikli vücut yapısı atletik görünmesine katkı sağlamaktadır. Uca doğru yuvarlanmış tüylü bir kuyruk yapısı ile bir hayli orantılıdır. Toyger kedisinin kabul edilen tür rengi kahverengi tonlara sahip benekli tekir modeli olmaktadır.

Toyger Kedisi


Toyger Kedisi Bakımı

Toyger kedisinin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için bakım uygulamalarının aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Uzun ve kabarık tüy yapısı ile düzenli olarak taranması gereken bu sevimli dostumuz, kedi fırçası ile ölü tüylerinden kolayca arınabilmektedir. Ayrıca ılık bir banyo Toyger kedisinin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yeterli olacaktır. Tüy bakımının yanı sıra tırnak bakımının da aksatılmadan yapılması gereken Toyger kedisi, kedi tırmığı yardımı ile kolaylıkla ölü tabakadan kurtulabilmektedir. Ancak kedi tırmığı ile oynamaması durumunda tırnak bakım uygulamalarını kedi kuaförü yada veteriner kliniklerinde kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Toyger kedisi oyuncu ve enerjik kişiliği ile evin bir köşesinden diğer köşesine her daim hareketlilik göstermektedir. Bu yüzden evinizde sıklıkla tozlanma meydana gelecektir. Her daim düzenli ev temizliği siz ve kedi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca tüy alerjisine karşı hassas bireyler için en etkili çözüm olacaktır. Kedinizin oyuncaklarını da duru su ile temizlemeyi ihmal etmeyiniz. Kulak içlerinde oluşan toz, kir ve parazitlere karşı nemli bir bez ile haftada birkaç kez silmeniz yeterli olmaktadır. Kulak temizliğinde asla kulak çöpü kullanmayınız. Beraberinde kedinizin kum, su ve mama kabını düzenli olarak deterjan kullanmadan dezenfekte ettiğinizden emin olmanız gerekmektedir.

Toyger Kedisi


Toyger Kedisi Sağlık Durumu

Toyger kedisi düzenli beslenme ve diyete uygun öğünleri ile uzunca yıllar yaşayabilmektedir. Sağlıklı bir türün ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak Toyger kedisinin yapılan araştırmalar sonucunda bazı kalıtsal hastalıkları taşıdığı söylenmektedir. Sıklıkla görülebilen kalıtsal sorunlar;

  • Progresif retina atrofisi
  • Hipertrofik kardiyomiyopati
  • Agalaktia

Yukarıda belirtmekte olduğumuz kalıtsal sorunlar yetiştiricilerin uygun damızlık seçmesi ve Toyger kedilerini test etmeleri durumunda görülmemektedir.

Toyger kedisinin sağlıklı bir hayat sürmesi için beslenme oldukça önemlidir. Özellikle kedinizin damak lezzetine uygun tahıllı, somonlu, etli, tavuklu, meyveli ve sebzeli kuru ve yaş mama tüketiminde bulunabilirsiniz. Kediniz için seçeceğiniz besinlerin her daim kaliteli olmasında dikkat ediniz. Ayrıca yaşam süresini uzatmak için yavruluk döneminde yavru kedi maması, yetişkinlik döneminde yetişkin kedi maması tercih ediniz. Kilosunun belirtilen rakamların üzerine çıkması durumunda diyet kedi mamasına geçiş yapınız. Sağlıklı bir hayata sahip olmasının bir diğer koşulu ise düzenli veteriner kontrolü ve aşı uygulamaları olacaktır. Toyger kedinize yaptıracağınız aşı uygulamaları vücut direncinin her daim güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

Toyger Kedisi


Toyger Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Toyger kedisi eğlenceli, nazik ve sevecen kişiliği ile çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır. Her daim kendisine nazik davranılması durumunda çocukları incitmeden saatlerce vakit geçirdiği bilinmektedir. Ayrıca kendisi ile en çok ilgilenen çocuk ile sıkı bir bağ kurduğu söylenmektedir. Ancak daha küçük çocuklar ile herhangi bir problem yaşanmaması için yalnız bırakılmaması gerekmektedir.

Çocuklarla olduğu kadar diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi geçinebilen Toyger kedisi, özellikle yoğun iş temposuna sahip ailelerin yanına alacakları evciller ile iyi bir arkadaşlık kuracaktır. Kedi ve köpek başta olmak üzere her daim hareketli yapıya sahip olduğun bilinmektedir. Daha iyi bir arkadaşlık için Toyger kedisinin yavruluktan itibaren diğer evciller ile aynı ortamda büyütülmesi önerilmektedir. Doğası gereği bir hayli sosyal kişiliği onu daha küçük evciller ile baş başa bırakmamanız gerektiğini göstermektedir.

Toyger Kedisi


Toyger Kedisi Özellikleri

  • Çizgili tüy yapısı ile iri kulak görünümü vahşi bir duruş katmaktadır.
  • Toyger kedisi görünümünün yanı sıra oldukça insancıl, sevecen ve nazik bir ırktır.
  • Bengal kedisi ve sokak kedisinin çiftleşmesi sonucunda gen havuzu genişletilmiştir.
  • Kaslı, sert ve uzun vücut yapısı ile orta yada büyük boyutlara sahiptir.
  • Türün kabul edilen rengi kahverengi tonları içerisinde yer alan siyah çizgilerdir.
  • Son derece zeki, çevik ve akıllı kedilerdir.
  • Getir-götür oyunlarında bir köpek kadar başarılıdır.
  • Sağlıklı bir Toyger kedisinin ortalama yaşam süresi 15 yılı geçmektedir.
  • Diğer kedi ırklarına nazaran evcil hayvanlar ile vakit geçirme konusunda bir hayli ısrarcıdır.
  • İyi bir beslenme, rutin aşı uygulamaları ve kişisel bakım işlemleri ile senelerce size ve ailenize kalıcı bir dostluk sağlayacaktır.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum