Tonkinese Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tonkinese kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Tonkinese kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimiz de bakımı ve özellikleri hakkında her şey..
Tonkinese Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tonkinese Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                              

Tonkinese, ilk olarak 1950’li yıllarda Amerika’da görülmüş bir ırktır. Birman ve Siyam kedilerinin çiftleşmesi ile dünyaya gelen bu sevimli dostumuz ana ırklardan aldığı genler ile oldukça sevimli bir görünüme sahiptir. İnsancıl doğası ve sevecen kişiliği ile oldukça sadık olan Tonkinese kedisi, evinizi paylaşmanız için bir hayli ideal bir türdür. Ayrıca son derece zeki, oyuncu ve hoşgörülü yapısı çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile arkadaşlık yapmasına yetmektedir.

Gezegenin en eski kedi ırklarından bir tanesi olarak bilinen Tonkinese, 1880 yılına kadar sayıca yok olmanın eşiğine gelmiştir. Çikolata Siyam olarak da adlandırılan bu tür, farklı yetiştiriciler tarafından gen havuzu oldukça genişletilmiştir. 1960 yılında dünyanın farklı bölgelerine gönderilen Tonkinese kedisi, hızla popülerlik kazanarak 2015 yılında şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.

Tonkinese Kedisi


Tonkinese Kedisi Kişiliği

Diğer ırklarda olduğu gibi Tonkinese kedisi de rutin bir hayat tercih etmektedir. Özellikle günün belirli saatlerin de beslenme, uyuma ve oyun aktivitelerinden hoşlanmaktadır. Beraberinde doğası gereği bir hayli hassas kişiliği ile bilinen bu küçük dostumuz kendisi ile her daim ilgilenilmesini beklemektedir. Alışması durumunda sahibi ile güçlü bağlar kurduğu ve oldukça sadık olduğu söylenmektedir.

Eğlenmekten asla vazgeçmeyen yapısı ile bir hayli hareketli olan Tonkinese kedisi zeki bir ırktır. İnsanlar etrafında dolaşmaktan hoşlanan yapısı her daim oyunlar oynamasına izin vermektedir. Ayrıca konuşkan yapısı sayesinde mutlu yada mutsuz olduğunu çevresine kolayca anlatabilmektedir. Meraklı kişiliği evin her köşesini kurcalama ihtiyacı doğurmaktadır. Buda biraz yaramaz olduğunu göstermektedir. Ancak Tonkinese kedisini aile içerisinde mükemmel yapan çocuklar ve diğer evciller ile çok iyi geçinmesi diyebiliriz.

Tonkinese Kedisi


Tonkinese Kedisi Görünümü

Kaslı, uzun ve zarif vücut yapısına sahip Tonkinese kedisi atletik bir görünüme sahiptir. Olağanüstü büyük gözleri ile bir hayli çekici olan bu sevimli dostumuz çıkıntılı elmacık kemikleri ile dikkatli üzerine çekmektedir. Orta büyüklükteki kulak yapısı Tonkinese kedisine şaşkın bir ifade katmaktadır. Suratında en dikkat çeken noktanın parlak göz yapısı olduğu söylenmektedir.

Orta uzunluğa sahip iyi gelişmiş kaslı yapısı ile son derece zarif bir görünüme sahip Tonkinese, uzun ve ince bacaklara sahiptir. Ön ayakları beş, arka ayakları ise 4 parmaktan oluşmaktadır. Kuyruk uzunluğu orta seviyede olup uca doğru sivrileşmektedir. Tamamen gelişmesi bir buçuk yılı bulan Tonkinese kedisinde en sık görülen tüy renkleri şampanya, platin, mavi olarak bilinmektedir. Ayrıca deri, kulak ve burun hatları vücut renklerine göre bir koyu tona sahiptir.

Tonkinese Kedisi


Tonkinese Kedisi Bakımı

Tonkinese kedisinin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için bakım uygulamalarının aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Uzun ve kabarık tüy yapısı ile düzenli olarak taranması gereken bu sevimli dostumuz, kedi fırçası ile ölü tüylerinden kolayca arınabilmektedir. Ayrıca ılık bir banyo Tonkinese kedisinin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yeterli olacaktır. 

Tonkinese kedisi oyuncu ve enerjik kişiliği ile evin bir köşesinden diğer köşesine her daim hareketlilik göstermektedir. Bu yüzden evinizde sıklıkla tozlanma meydana gelecektir. Her daim düzenli ev temizliği siz ve kedi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kedinizin oyuncaklarını da duru su ile temizlemeyi ihmal etmeyiniz.

Tonkinese Kedisi


Tonkinese Kedisi Sağlık Durumu

Tonkinese kedisi en sağlıklı kedi ırkları arasında yer almaktadır. Özellikle kaliteli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda uzunca yıllar yaşayabilmektedir. Tonkinese kedisi ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Türün günümüzde bilinen herhangi bir kalıtsal hastalığı taşıdığı görülmemiştir.

Tonkinese kedisinin sağlıklı bir hayat sürmesi için beslenme oldukça önemlidir. Kediniz için seçeceğiniz besinlerin her daim kaliteli kedi maması olmasında dikkat ediniz. Ayrıca yaşam süresini uzatmak için yavruluk döneminde yavru kedi maması, yetişkinlik döneminde yetişkin kedi maması tercih ediniz. Kilosunun belirtilen rakamların üzerine çıkması durumunda diyet kedi mamasına geçiş yapınız. Sağlıklı bir hayata sahip olmasının bir diğer koşulu ise düzenli veteriner kontrolü ve aşı uygulamaları olacaktır. Tonkinese kedinize yaptıracağınız aşı uygulamaları vücut direncinin her daim güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

Tonkinese Kedisi


Tonkinese Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Tonkinese kedisi kibar, nazik ve insancıl kişiliği ile çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır. Her daim kendisine nazik davranılması durumunda çocukları incitmeden saatlerce vakit geçirdiği bilinmektedir. Ayrıca kendisi ile en çok ilgilenen çocuk ile sıkı bir bağ kurduğu söylenmektedir. Ancak daha küçük çocuklar ile herhangi bir problem yaşanmaması için yalnız bırakılmaması gerekmektedir.

Çocuklarla olduğu kadar diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi geçinebilen Tonkinese kedisi, özellikle yoğun iş temposuna sahip ailelerin yanına alacakları evciller ile iyi bir arkadaşlık kuracaktır. Kedi ve köpek başta olmak üzere her daim hareketli yapıya sahip olduğun bilinmektedir. Daha iyi bir arkadaşlık için Tonkinese kedisinin yavruluktan itibaren diğer evciller ile aynı ortamda büyütülmesi önerilmektedir. Doğası gereği bir hayli sosyal kişiliği onu daha küçük evciller ile baş başa bırakmamanız gerektiğini göstermektedir.

Tonkinese Kedisi


Tonkinese Kedisi Özellikleri

  • Dünyanın en eski kedi ırklarından bir tanesi olarak bilinmektedir.
  • Birman ve Siyam kedilerinin çiftleştirilmesi sonucunda meydana gelmiştir.
  • Çikolata Siyam olarak da adlandırılmaktadır.
  • Kaslı, zarif ve ince vücut yapısı ile oldukça atletik bir görünüme sahiptir.
  • En sık görülen tüy rengi şampanya, mavi ve platin tonlarının farklı desenler ile harmanlanmış halidir.
  • Oldukça hassas kişiliği ile her daim ilgi beklemektedir.
  • Son derece zeki bir ırk olması ile bilinen Tonkinese, yeni şeyler öğrenme konusunda ustadır.
  • Sağlıklı bir Tonkinese kedisi 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Ortalama vücut ağırlığı 3 kilo olarak bilinmektedir.
  • Yüksek enerjisi, meraklı yapısı ile bir hayli hareketli bir türdür.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.