Tesla Model X İncelemesi

Tesla' nın ürettiği 3. araç olan Tesla X teknik özellikleri neler? İlk SUV tamamen elektrikli arabanın sunduğu yenilikler hakkında merak ettikleriniz ve Tesla X satış fiyatı haberimizin devamında...
Tesla Model X İncelemesi

%100 Elektrikli İlk ve Tek SUV

Tesla kurucusu Elon Musk, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için başlattığı tamamen elektrikli araçlarına bir yenisi daha ekledi. Tesla Model X ile SUV segmentine göz kırpan firma gerçekten iddialı bir giriş yaptı.

Tesla Model X tam bir aile aracı olarak tasarlanmış. Yüksek tavan yapısı ve 7 kişilik kapasitesiyle geniş aileler için iyi bir alternatif oluşturuyor. Tamamen elektrikli olması ve 7 yıl 1 milyon kilometre garanti verilmesi ile de firmanın aracının arkasında durduğunu gösteriyor.

Aerodinamik Kusursuzluk Üzerine Tasarlandı

Aracın tasarımına baktığınızda aslında Tesla Model S ile ciddi derecede tasarımsal benzerlikler gösterdiğini fark edebiliyorsunuz. Bunu firma da kabul ediyor ve bu araca ürettiği ikinci nesil araç kategorisinde yer veriyor. Üçüncü nesil Teslaların daha az enerji tüketen motorlar ve daha uzun süre dayanan bataryalar ile gelmesi bekleniyor.

tesla-x-onden.jpg

Ön tarafında fosil yakıtlı araçlar gibi ızgara tasarımına ihtiyaç duymayan elektrikli araçlar grubundan olduğu için ön ızgara küçük tutulsa da göz alışkanlığı olduğu içinsiyah renk ile buna yer verilmiş. Aracın ön farkları tamamen led teknolojisine dayanıyor. Bu sayede daha fazla aydınlatma ve daha az enerji tüketimi sağlanıyor.tesla-x-yandan.jpgYan tarafa geçtiğiniz zaman Model S çizgilerini daha bariz biçimde görebiliyorsunuz. Biraz yükselmeye dayalı olarak ufak tasarımsal oynamalar ile aracın görünüşü gerçekten estetik duruyor. Ayrıca şahin kanadı kapı tasarımı daha önce hiçbir araçta olmayan ve tamamen Tesla patentli üretilen yeni bir teknoloji sunuyor.

tesla-x-sahin-kanadi-001.jpg

Şahin kanadı kapılar diğer yukarı açılan kapılar gibi tek parça değil iki parçadan oluşuyor. Bu özellik daha fazla hareket kabiliyeti kazandırdığı için en asgari boşlukta dahi kapılar açılabiliyor. Kapıların açılabilmesi için gereken boşluk sadece 30 santimetre… Ayrıca kapıların üzerindeki algılayıcılar sayesinde kapı yandaki araca veya yukarıya çarpmıyor.


Aracın arka tarafına geçince yine ledli aydınlatma grubu dikkat çekiyor. İki far arasında uzanan ve farları birbirine bağlayan krom detay şık bir hava katmış. Ayrıca hızınıza göre aerodinamik yapıyı arttırmak için açılıp kapanabilen kanat mevcut. Aerodinamik yapı bu cüsseli bir araç için mükemmele yakın değerler veriyor. Sürtünme endeksi 0.24 ile bu cüssedeki SUV rakiplerine %20 oranda fark atıyor.

tesla-x-arkadan-001.png

İç tasarıma baktığınız zaman ilk dikkatinizi diğer Tesla modellerinde de kullanılan devasa bilgi ekranı çekiyor. Bu ekran aynı zamanda aracın tüm fonksiyonlarına ulaşabileceğiniz bir ekran. Klima, teyp, navigasyon vs. kısaca tüm kontrol düğmelerinin olduğu yeri kaplayan ekran geleceğin araçlarının tasarımına yön veriyor.

tesla-on-konsol.jpg

Aracın ön camına bakınca daha önce görmediğiniz büyüklükte bir cam sizi karşılıyor. Ön cam binek araçlarda şimdiye kadar kullanılan en büyük ön cam olma özelliğine sahip. Kaportadan tavanın belli bir bölgesine kadar uzanıyor ve panaromik bir görüntü sağlıyor. Tavan kısmında UV ışınları geçirmeyen bir kaplama kullanılarak birazcık karartılarak aşırı güneş altında kalma durumu engellenmiş.

tesla-x-on-cam.jpg

Arkaya doğru geçtiğiniz zaman 3 adet koltuktan oluşan bir arka yaşam alanı sizi karşılıyor. Onun arkasında ise yine 2 koltuk daha bulunuyor. Bu iki koltukla birlikte aracın kapasitesi 7 kişilik oluyor. Arka iki koltuğa geçmeniz için 3li koltuğu öne doğru çekmeniz gerekiyor. Tabi bunu tek bir düğme ile yapıyorsunuz ama yine de benim için sorun olur diyenlere göre de tasarım yapmışlar ve 3 lünin ortasındaki koltuğu kaldırma seçeneğini de sunmuşlar. Bunu seçerseniz orta kısım koridor gibi kullanılabiliyor ve araç kapasitesi 6 kişiye düşüyor.

tesla-x-ic-mekan.jpg

3.2 Saniyede 100 Km Hıza Ulaşıyor

tesla-x-motor.jpg

Bu cüsseye sahip tamamen elektrikli bir araç olan Tesla X’ in 3 motor seçeneği bulunuyor. Bunlar 90D, P90D ve P90D Ludicrous. Bo motorlar tüm tekerleklerden çekiş sağlıyor ve inanılmaz bir güç üretebiliyor. Motorların 0-100 km hıza çıkma süreleri 90D için 4.8 saniye,P90D için 3.8 saniye ve P90D Ludicrous için 3.2 saniye olarak ölçülmüş ve azami süratleri 250 km/saat. Tüm motor çeşitleri için batarya ömürleri ise tam dolu şarj ile 250 kilometre olarak ortak bir değer gösteriyor.

tesla-x-guvenlik.jpg

Güvenlik donanımları da aracı en güvenli SUV sıralamasında ilk sıraya taşıyor. Akıllı sensörler ile kazayı hissettiği anda otomatik fren yapıyor. Ayrıca araçta biyolojik saldırılara karşı özel bir donanım bulunuyor. Normal araçlardaki hava filtresinin 10 katı büyüklüğünde hava filtrei mevcut. Ayrıca içeri verebileceğin belli miktar temiz hava bulunuyor. Bu sayede tehlikeli gaz salınımı ya da biyolojik saldırı karşısında aracınıza binerek temiz hava soluyabiliyor ve oradan uzaklaşabiliyorsunuz.

Buna ek olarak aracın çarpışma teslerinden de tam not aldığını belirtiliyor. Aracın ön tarafında boşluk bırakılan tasarım ile kaza anındaki darbenin şiddeti emilerek zarar minimize ediliyor. En son güncelleme ile tüm dünyada gps ve navigasyon sistemleriyle entegre yol algılayıcıları kullanarak araç sizin yerinize trafikte kendi başına ilerleyebiliyor.

Tesla Model X Fiyatı Nedir?

tesla-x-almali-mi.jpg

Henüz ülkemizde resmi olarak satışa sunulmayan aracın fiyatı 130.000 dolar ile 190.000 dolar arasında değişiyor. Bu fark eklemek istediğiniz donanımlara göre değişiyor. Araca istenirse yaklaştığınızda sizi fark edip otomatik açılan kapılar gibi fonksiyonlar eklenebiliyor. Bu fiyat ülkemizde vergiler ile birlikte ne kadar olur tahmin etmek zor olsa da aracın son derece performanslı ve ekonomik özelliklere sahip geleceğin otomobili olduğu aşikar…

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.