Tesbih Duası Nedir? Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu ve Anlamı

Tesbih duası, her namaz bitiminde Allah'ın adını anmak amaçlı okunmaktadır. Bu içeriğimizde tesbih duasının Arapça ve Türkçe yazılışlarını sizlere sunduk.
Tesbih Duası Nedir? Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu ve Anlamı

Namazlardan Sonra Yapılan Tesbihat Hakkında Bilgiler

İslam dininin direği olarak kabul edilen 5 vakit namazdan sonra müslümanlar iman tazelemek ve Allah'ın kudretini hatırlamak maksadıyla tesbihat yaparlar. Bu tesbihat bazı dualar ve ayetel kürsi ile birlikte okunun Subhanellah, Elhamdülillah ve Allahuekber lafızlarıdır. Bu içeriğimizde tesbih duasının ne olduğu, nasıl tesbihat yapıldığı ve Tesbih duasının fazileti hakkında bilgileri sizlere sunuyoruz. İşte tesbih duası Arapça, Türkçe okunuşları ve anlamları...

Tesbih Duası Nedir?

Tesbih Duası ve Tesbihat

Tesbih duası gün içinde kılınan namazların ardından Allah rızası için yapılan zikirlere verilen isimdir. Her namaz bitiminde oturarak veya ayakta mutlaka Allah anılmalıdır. Bunun alışkanlık haline gelmesi amacıyla en makbul yolu tesbih dualarıdır. Tesbihatın; Mü'minin miracı, inanan kulun kulluk alameti, Allah'u Tealanın büyüklüğünü, azametini kabullenişin göstergesi, kul olduğunun aciz olduğunun kabullenişi, dua ve zikirle Allah'u Teala'ya yaklaşmanın en değerli şekli olan namazın en önemli kısmıdır diyebiliriz.

Namazı kılan müslümanların, namaz içinde Allah'u Tealaya, Allah Rasulunun (s.a.v.) sünnetine uygun şekilde yalvarmış, kendini yaratanın büyüklüğüne şahitlik etmiş olmasına rağmen namazını bitirince yine Allah'u Tealanın büyüklüğünü, O'nun celal ve ikram sahibi olduğunu, selametlik verenin ancak O olduğunu dile dökmesi ve kalbiyle şahitlik etmeye devam etmesi gerekmektedir.

Tesbih Duası (Tesbihat) Nasıl Yapılır?

Tesbih Duası ve Tesbihat

Kişi namazını tamamladıktan sonra aşağıdaki dua okunmalıdır;

'' Allahümme entesselamü ve minkesselam tebareke ya zel celali vel ikram.''

Türkçe Anlamı: “Allah'ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik Sendedir. Ey azamet ve Kerem sahibi Allah'ım! Senin şanın yücedir.”

Tesbih çekmeye başlamadan evvel ''Ala Resulina Muhammedin Salavat'' diyerek dua edilir. Selavat Peygamberimiz Hz. Muhammed'in üzerine olsun, anlamına gelmektedir.

Ayrıca herkes yüksek sesle olmamak kaydı ile içinden şu duayı okumalıdır;

''Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala Ali seyyidina Muhammed.''

Türkçe Anlamı: Allahım! Hz. Muhammed'e ve aline salatu selam ve esenlikler eyle.

Ardından ''Sübhan Allahi vel hamdü vela ilahe illallahü vallahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym.'' denmelidir.

Türkçe Anlamı: Allah'ı tüm noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah'adır. Allah'tan başka ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah'tır.
Bu dua da okunarak Euzü Besmele çekilir ve Ayetel Kürsi okunur. Ayetel Kürsi tamamlanınca ''Sadakallahülazim'' denir.

Namaz Sonrası Tesbih Duaları Nasıl Yapılır? Tesbih Duaları ve Mealleri

Tesbih Duası ve Tesbihat

Namazın farzlarını ve sünnetlerini tamamlayan kişiler sırasıyla aşağıdaki teammülleri yerine getirirler ve tesbihata başlarlar. Tesbihat her namazdan sonra tekrarlanır ve bu sayede Allah'a karşı olan kulluk inancımız tazelenmiş olur.

“Subhanallahi vel hamde lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.

Türkçe Meali: Allahı bütün noksan sıfatlardan tenzih eder, Kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah’adır. Allahtan başka hiçbir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah’tır.

“Allahü la İlahe illa hüvel hayyü kayyum la te’huzühu sinetüv vela nevm lehu ma fis semavati ve ma fil ard men zellezi yeşfeu ındehu illa bi iznih ya’lemü ma beyne eydıhim ve ma halfehüm ve la yühıytune bi şey im min ılmihi illa bi ma şa vesia kürsiyyühüs semavati vel ard ve la yeudühu hıfzuhüma ve hüvel alıyyül azıym.”

Türkçe Meali: Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. O’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, her yerdeki her şey O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri bilir. Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O’na güç gelmez. O yücedir, büyüktür.”

“Sadakallahülazim”

Türkçe Meali: “A”zim olan Allah ne güzel ne doğru söyledi.”

“Zülcelali SübhanAllah” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah noksan sıfatlardan uzaktır.

“Zül Kudretillahü Ekber” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah en büyüktür.

“Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah.” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah noksanlardan uzaktır, Kemal sıfatlara sahiptir.

“Rabbil alemine teala şanuhu allahu ekber” (33 kez okunur)

Türkçe Meali: Allah en büyüktür.

“Allah-ü Ekber, La ilahe illallahü veahdehu la şerike leh. Lehül mülkü ve lehül hamd ve güve ala külli şey’in kadir.”

Türkçe Meali: Allahu Teala’dan başka ilah yoktur. Tek ilah sadece odur, ortağı da yoktur. Bütün mülk ona aittir. Bütün hamd senalar onadır. Her şeye kadirdir.

Tesbih Duası ve Tesbihatın Faziletleri

Tesbih duası günahlardan arındıran ve iman duygusunu tazeleyen duaların başında gelmektedir. Bu kısımda tesbihatın faziletlerinden bahsedeceğiz. İşte namazlardan sonra yapılan tesbihatın faziletleri...

1. Tesbih duası belaların ve sıkıntıların def-i için okunur ve gün içerisinde tesbihat yapmak sizi manen rahatlatır.
2. “Subhanallah”, “Elhamdulillah”, “Allahu Ekber” zikirleri oldukça faziletli ve hayır doludur.
3. Tesbih duasını okuyan bir kimse gece ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebilir, malını hayra sarf edebilir ve düşmanlıklardan korunur.
4. Bela, kaza ve sıkıntı gibi zor durumlarda Tesbihat kalbinizi ve ruhunuzu rahatlatarak adeta belaları def eder.
5. Peygamber Efendimiz “Subhanallahi vel hamdü lillahi ve la ilahe illallahi vallahü ekber” cümlesini sürekli söyleyenin cennette bir ağaç diktiğini buyurmuşlardır. Bu cümleyi gün içerisinde sıklıkla tekrar edenler günahlarından arınırlar.
6. Tesbih duası ve tesbihat Müslümanların imanını tazeler ve iman duygusunu arttırır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum