Ters Lale Çiçeğinin İlginç Hikâyesi

Dünyanın en nadide çiçeklerinden olan Ters Lale ya da Ağlayan gelin birden fazla hikâyeye konu olmuştur. Ağlayan gelinlerin çiçeği, ters lale, güzelliğiyle insanları büyülüyor. İşte bu nadide çiçeğin hikâyeleri;
Ters Lale Çiçeğinin İlginç Hikâyesi

Her insanın bir hikâyesi olduğu gibi çiçeklerinde bir hikâyesi vardır. Ters lale birden fazla hikâyenin içinde kendini bulmuştur. Ağlayan gelin, sevdiğine kavuşamayanlar için ağlar, sevdasından uzak olanlar için ağlar, töreler uğruna zorla ayrı düşürenler için ağlar… rivayetlere göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği zaman Hz. Meryem’in gözyaşı olup ağlamıştır. Bu boyunu bükük, ters lale sevdasından uzak düşenlerin, ağlayan gelinlerin, mutluluk yüzü görmemiş insanların çiçeğidir. Ters laleye böyle anlamlar yüklenmiş ve böyle sevilmiştir.

Bu nadide çiçek sadece Doğu Anadolu bölgesinde yetişir. Anavatanı Hakkari olan bu çiçek, mart aylarında, kırmızı, sarı ve koyu kırmızı renkleriyle hayat bulur. Boynu bükük ters lale, sabahları yapraklarından damlalar dökülür bunun içinde ağlan gelin demişlerdir. Dağların kenti Hakkari’de yaşama alanı bulan bu muazzam çiçek, üzerine bir çok şarkılar, şiirler hikâyeler yazılmıştır. Ünlü halk ozanı Aşık Veysel türküsünde, Lale der ki: Lale der ki ey Allah’ım benim boynum neden eğri? Yardan ala ayrı düştüm, benden ala çiçek var mı?

Ters Lale/ Ağlayan Gelin Çiçeği

ters laleHıristiyanlığa Göre Kutsal

Yüksek dağların gelini ters lale Hıristiyanlık dinine göre kutsal bir çiçektir. Hz İsa’nın çarmığa gerilişinde Hz. Meryem’in gözyaşı olan bu çiçek oldukça önemlidir.

Mimar Sinan Ve Ters Lale

Mimar Sinan da Selimiye Camisi mimarisine konu olmuştur. O’nun hikâyesi de bu şekilde anlatılır. Selimiye Cami’yi lalelerle dolu bir alana yapmak isteyen Mimar Sinan karşısındaki kadın ısrar eder bu lale bahçesi benim buraya yapamazsınız, yaparsanız da beni anlatan bir motif istiyorum der. Bunun üzerine Mimar Sinan, caminin bir ucuna ters lale motifi çizer. Bu hem laleleri hem de lale bahçesi yıkıldığı için ağlayan kadını temsil eder. Günümüzde bu motif sökülerek, çalınmıştır.

Hikâyeler efsaneleşmiş, dilden dile gönülden gönüle akarak hayat bulmuşlardır. Ağlayan gelinleri canlı olarak görmek isterseniz, Hakkari’nin; Zap, Tiyar, Kaval vadilerine ya da Van’ın Gevaş ilçesine gitmeniz gerekecektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum