Terleme Sorununu Çözmenin 10 Doğal Çözümü

Bütün insanlar terleme sorunuyla karşılaşıyor. Sosyal yaşamınızı ve beden temizliğinizi olumsuz etkileyen bu problemi besinler sayesinde çözebilirsiniz.
Terleme Sorununu Çözmenin 10 Doğal Çözümü

 Koltukaltı terlemesi, hemen hemen herkesin sürekli karşılaştığı ve özellikle sıcak yaz günlerinde insanı zor durumda bırakan bir sorundur. Terleyen insanlar sosyal yaşamında bazı huzursuzluklar yaşayabilir. Örneğin, kişiler iş hayatında veya yakınlarıyla birlikteyken birilerinin kendisinin ter koktuğunu anlamasından doğal olarak çekinebilir. Birçok insan terleme problemine pahalı spreyler ve kremlerle önlem almaktadır. Ancak evde kullandığınız besinlerle de terleme sorununu çözebilirsiniz.

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Bütün insanlar belli oranda terler. Ancak durum bazılarında biraz daha yüksek seviyededir. Bu yüzden belirtilen grubun terleme problemine biraz daha ciddi yanaşması gerekir. En çok terleyen bölgemiz koltukaltıdır. Koltukaltında apokrin ter bezleri daha fazla salgılandığı için bakteri oluşumu ortaya çıkar. Aynı şekilde genital bölge için de bu durum geçerlidir. Stres, hormonal problemler, beslenme durumları, şişkinlikler gibi şeyler terlemeyi daha da artırır.

  İşte terlemeye doğal çözüm olabilecek besinler şunlardır;

1. Elma Sirkesi

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Elma sirkesi cildin Ph seviyesini dengede tutarak koltukaltında bakteri oluşumunu önler. 1 bardak suya az miktarda elma sirkesi ilave edin, yatmadan önce pamukla koltukaltlarınıza sürün. Elma sirkeli su sizi uzun süre terlemeden koruyacaktır.

2. Limon

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Limon suyu terlemeyi ve kokuyu ortadan kaldıran en iyi vasıtalardan biridir. Bir dilim limonu biraz koltuk altınıza koyun ve kurumasını bekleyin. Bir gece boyunca bekletin ve ertesi sabah yıkayın, gün boyu ter ve kokusunu sizden uzak tutacaktır.

3. Domates

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Domatesi ezerek hamur haline getirin ve koltuk altınıza sürün. Sürdükten sonra 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonrasında ılık su yardımı ile yıkayın. Bunu bir hafta sürekli yaparsanız cildiniz normale dönmesini sağlamış olursunuz. 

4. Patates

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Ter bezlerinin ürettiği ter miktarını vücut pH seviyesini dengeleyerek kontrol eder. Kullanacağınız patatesin temiz olduğundan emin olun ve dilimler haline kesin. Aşırı terleme olan bölgeye dilimleri sürün.

5. Hindistan Cevizi

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Vücudunuzda en çok terleme olan bölgeye Hindistan cevizi uygulayın. İyice emilmesi için masaj yapın. Deodorant tipi haline getirmek isterseniz Hindistan cevizi yağı ve kabartma tozunu karıştırarak güzel bir karışım elde edersiniz.

6. Siyah Çay

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Ilık suya çay poşetini koyun ve bir kaç dakika ıslatın. Eğer elleriniz ve ayaklarınız için kullanacaksanız, siyah çayı ıslatmak için kullandığınız suyu kullanabilirsiniz. Koltuk altı için iyice ıslatılmış siyah çay poşetlerini koltuk altına yerleştirerek uygulayın.

7. Su

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Sürekli olarak su içtiğinizde vücudunuzdan toksinler ter yerine idrarla atacaktır. Bu da daha az terlemeniz demektir. Su içmek aynı zamanda strese neden olan faktörleri azaltır. Günlük içmeniz gereken su miktarını mutlaka unutmayın.

8. Kabartma Tozu

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Vücutta bulunan fazla nemi emer ve aşırı terlemeyi ortadan kaldıran kabartma tozu, son derece etkilidir. İlk olarak yarım çay bardağı suyu, 1 çay kaşığı kabartma tozu ile karıştırın. Daha sonrasında terleme problemi yaşadığınız yerlere bu karışımı yedirin. 15 dakika kadar bekledikten sonra ılık suyla durulayın. Haftada 2 kez bu işlemi yapmak terlemenin önüne geçmenizi sağlayacaktır.

9. Alıç Çayı

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Terlemeyi önleyen bitki çayları arasında yer alan alıç çayı günde bir bardak içilmelidir. Aktarlardan kolayca bulabileceğiniz bu çay aşırı terleme sorununa iyi gelir, ayrıca kan basıncını da düzenler. Stresi azaltan alıç çayı solunum sistemini de rahatlatır.

10. Karabaş Otu

Terlemeyi Ortaya Çıkaran Durumlar

Terlemeyi önleyen bitkiler denildiği zaman akla gelen karabaş otu, bir bardak suda 5 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra demlenmeye bırakılır ve içilir. Kansere karşı koruyucu etkisiyle bilinen karabaş otu, terlemeyi düzenler. Daha az terlemenize yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir
Terlemeyi Önleyen Besinler, İlaçlar, Bitkiler ve Kremler

Neden terleriz?

Terleme iki şekilde ortaya çıkmaktadır. İlk olarak terleme, psikolojik faktörler, stres, utanma gibi duygusal değişikliklerle ortaya çıkmaktadır. İkincil terleme ise, bazı hastalıklar, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, ilaçlar, kafein ya da alkol gibi etkilerle oluşmaktadır. 

Terleme hangi yaşlarda artar?

Terleme özellikle 18-25 yaş arasında daha sık artan ve birçok kişide görülmekte olan bir sorundur. Aşırı terleme yaşın ilerlemesiyle birlikte azalabilmektedir. Ancak ileri yaşlarda da terleme sorunu görülebilmektedir.

Kimlerde aşırı terleme görülebilir?

Her insan 4 milyon ter beziyle doğup, ergenlik döneminde bu bezlerin tamamı aktif hale gelerek, vücudun ısı, tuz ve sıvı dengesi sağlanmaktadır. Terleme en çok koltuk altı, avuç içi ve ayaklarda görülür. Her insanın terleme oranı kişideki ter bezi oranına göre değişiklik gösterir. Erkeklere göre kadınlarda ter bezi daha fazladır. Ancak erkeklerdeki ter bezleri de kadınlarda ki ter bezlerinden daha aktiftir.

Botoks ile terleme çözülebilir mi?

Botok yöntemi ile yöntemle 6 ay boyunca aşırı terlemeden %80 gibi bir oranla kurtulmak mümkün. Botoks yönteminde öncelikle lokal anestezik krem uygulaması yapılıyor. 15 dakika sonra ise botolinium toxin olan botoksu enjekte ediliyor. Bu uygulama terlemeye neden olan sempatik sinir uçlarını geçici olarak bloke ediyor.

Aşırı terleme tedavisi nasıl olur?

Aşırı terlemeyi tamamen ortadan kaldırmak için secret yöntemi kullanılabilir. Secret yönteminde cihazın başlığındaki 25 altın iğne ile cilt altındaki 3,5 mm derinlikte yani dermis katmanında bulunan ter bezleri RF ısısı kullanılarak tahrip edilir. Bu sayede terleme büyük oranda kesilir. Secret tedavisi ile kişi 1-2 sene içerisinde aşırı terleme olayından kurtuluyor. Uygulama oldukça ağrısız ve hiçbir yan etkisi yoktur.

İlginizi Çekebilir
Aşırı Terleme Sorunu Neden Olur? Tedavisi

Koltuk altı terlemesi nasıl geçer?

Özellikle koltuk altında etkili olan tedavi yöntemi 'botulinum toxin enjeksiyonu' sinirlerin geçici olarak bloke edilmesidir. En son cerrahi müdahaleler de olabilir. Örneğin ter bezleri, yakılarak yada lazerle yok edilebilir.

Aşırı terlemeye sebep olan yiyecekler nelerdir?

Yemeklerde kullanılan monosodyum glutamat bir katkı maddesi olup bazı yiyeceklere lezzet katmak amacıyla kullanılır. Bu madde de terlemeyi tetikler. Onun haricinde kafein, acı soslar, körü ve kimyon aşırı terlemeye sebep olan diğer yiyeceklerdir.

Ayak terlemesi nasıl önlenir?

Özellikle ayak terlemesiyle birlikte mantar enfeksiyonu da artmaktadır. Bunun önüne geçmek için yazın sandalet ve hava alabilen açık ayakkabılar tercih edilmelidir. Aynı ayakkabının 2 gün boyunca giyilmemesi gereklidir. Aşırı terleyen ayaklarınız varsa, çoraplar da sık sık değiştirilmeli ve ayaklar yıkanmalıdır.

En çok terleyen bölgeler neresidir?

En çok terleyen bölgeler genellikle, avuç içi, ayak tabanı, koltuk altları ve baş bölgesidir. Bu durumu yaşayan kişilerin de günlük hayatı olumsuz etkilenmektedir. Örneğin elleri terleyen kişiler, anahtarı çevirirken zorlanıyor ve yazı yazarken zorlanma gibi durumlar yaşayabiliyorlar. Terlemeyle kıyafetlerde lekelenmeler oluşur. Hepsinden önemlisi de terleme oluştuğu için deri sürekli nemli kalmaktadır. Bu da deri enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaktadır.

Terlemenin neden olduğu sorunlar nelerdir?

Terlemenin aşırı olduğu durumlarda kişinin günlük yaşamını etkilemektedir. Örneğin; kişinin kıyafeti bozulur, kötü koku yayar, bu da kişinin rahatsız olmasına neden olur. Ayrıca özellikle el terlemelerinde kişi herhangi bir şey tutamaz, tokalaşamaz ve ellerini saklama ihtiyacı hissetmektedir.

Terleme kokusu nasıl engellenir?

Aşırı terleme sonucunda ortaya çıkan kokuyu engellemek için ilk tavsiye edilen yöntem deodrant, krem ve solüsyonların kullanılmasıdır. Ancak bu yöntem uzun süreli ve sürekli etkili olmayabilir.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.