Temizlik Malzemeleri COVID-19 Virüsünü Öldürür mü?

Virüs günün tamamını geçirdiğiniz evinizde saatlerce hatta günlerce yaşayabiliyor. Sıklıkla kullandığınız temizlik malzemeleri COVID-19 virüsünü öldürür mü
Temizlik Malzemeleri COVID-19 Virüsünü Öldürür mü?

Tüm dünyanın 2019 yılının sonunda tanıştığı ve günümüzde küresel bir sorun haline gelen koronavirüs (COVID-19), 200'den fazla ülkede 1 milyona yakın vaka sayısıyla her geçen gün artış göstermeye devam ediyor. Henüz bir kaç aydır hayatımızda olan bu virüs, özellikleri ve etkisiyle yeni yeni keşfedilmeye başlıyor. Tüm bunların yanında Sağlık Bakanlığı'nın tüm vatandaşlarımıza yaptığı koronavirüs önlem çağrıları, bu virüsün alacağımız önlemlerden daha güçlü olmadığını gösteriyor.


Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır?

Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır

COVID-19 salgınıyla enfekte olan kişinin virüs parçacıklarını öksürerek, diğer insanlara dokunarak ve nesnelerde temas ederek kolayca yayılabildiğini biliyoruz. Öte yandan yapılan araştırmalarda koronavirüsün yaşam süresinin bulunduğu yüzeyin türüne göre değişiklik gösterdiği söyleniyor. Bir takım bilim insanının Covid-19 yani koronavirüs üzerinde yaptığı çalışmalar, bu virüsün gündelik hayatta sıklıkla temas ettiğimiz birçok farklı yüzeyde uzunca süre hayatta kalabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca bu virüsün düşmeden önce 2 saate kadar havada damlacık olarak takılabileceği (asılı kalabileceğini) bulgularını doğruluyor. 

Bir önce ki yazımda sizlere COVID-19 virüsünün yüzeylerde ne kadar süre yaşayabildiğinden bahsetmiştim. Bu konuda detaylı bilgi için Koronavirüs Yüzeylerde Ne Kadar Yaşar? adlı içeriğime muhakkak göz atmanızı öneririm. Öte yandan bu virüsün karton, plastik, cam, bakır, metal ve diğer yüzeylerde saatlerce hatta günlerce barınabildiğini söylemiştik. Peki koronavirüse karşı evinizde nasıl önlemler alıyorsunuz? Sonuçta evde kal çağrısına uyduğumuz şu süreçte, bu virüse karşı tüm önlemleri doğru ve emin adımlarla atmalıyız. Şimdi sizlere COVID-19 üzerinde yapılan son iki araştırmaya göre bu virüsün yüzeylerde kaç saat hayatta kaldığından bahsedeceğim.

 COVID-19SARS-CoVMERS-CoVHCoV
Hava33--
Kağıt-96--
Karton248--
Tahta-96--
Bakır48--
Cam-96-120
Seramik---120
Plastik7221648144
Çelik484848120

Tabloda belirtilen COVID-19 günümüzde SARS-2-CoV olarak da bilinen salgındır. SARS-CoV, 2003 yılında ortaya çıkan şiddetli akut solunum sendromu, MERS-CoV, 2012 yılında ortaya çıkan Orta Doğu solunum sendromudur. Tüm bu sonuçlar sizleri endişelendirse de evinizde alacağınız temizlik önlemleri riski minimuma indiriyor. Peki çamaşır suyu, kolanya ve deterjan gibi temizlik malzemeleri COVID-19 virüsünü öldürür mü?


Su ve Sabun

Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır

Su ve sabun, virüslü yüzeylerin temizlenmsinde en sık kullanılan temizlik yöntemleri arasında yer alıyor. Son derece akıllıca görünen bu işlemde sabun, virüs kabuğundaki yağlara müdahale eder ve virüsü yüzeyden kaldırır. Su ise sabunun kaldırdığı bu virüsü durulamanıza yardımcı olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda da olduğu gibi su ve sabunu yalnızca ev temizliklerinde değil, ellerinizi en az 20 saniye ovarak yıkamak için de kullandığınızdan emin olun.


Çamaşır Suyu

Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır

Çamaşır suyu genellikle ev kadınlarının vazgeçilmez temizlik malzemeleri arasında yer alıyor. Doğrudan cilde temas etmesi durumunda deri yapısına zarar veren bu güçlü temizlik malzemesi, içeriğinde ki aktif bileşenlerden sodyum hipoklorit içermektedir. Sodyum hipoklorit, virüsleri öldürmede son derece güçlü ve etkilidir. Koronavirüse karşı yapacağınız temizliklerde, yüzeyi çamaşır suyuyla silerek 10-15 dakika bekletin. Hemen ardından yüzeyi temiz bir bezle silerek durulayın. 


Kolonya

Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır

Ülkemizde onlarca yıldır kullanılan kolonya, son zamanlarda oandemik bir vaka halini alan koronavirüs sebebiyle geleneksel bir temizlik malzemesi olmaktan çıktı. Tüm dünyanın gözünü çevirdiği kolonyalar gerçekten koronavirüsü yok ediyor mu? Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalar, virüsle mücadelede kullanılan ürünlerin %90 oranında etil alkol içermesi gerektiğini söylüyor. Bu bakımdan alacağınız kolonyanın içeriğinde ki alkol miktarını göz önünde bulundurarak evinizde temizlik malzemesi olarak kullanabilirsiniz. 


El Dezenfektanları

Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır

El dezenfektanları son zamanlarda en çok tercih edilen temizlik malzemeleri arasında yer alıyor. Son derece basit ve pratik kullanıma sahip bu ürün, hem cilt temasına hemde yüzey temizliğinde oldukça etkili sonuçlar gösteriyor. Koronavirüs için alınan önlemler kapsamında sıklıkla kullanılan el dezenfektanları, en az %70 oranında etil alkol içermektedir. Bura kullanacağınız el dezenfektanının konsantrasyonuna çok dikkat etmeniz gerekiyor. Alacağınız ürünün alkol oranı düşükse, bu virüsleri öldürme konusunda oldukça başarısız kalacak.


Islak Mendiller

Corona Virüse Karşı Ev Temizliği Nası Yapılır

Islak mendiller yani yüzey temizleme bezleri genellikle antiseptik olarak bilinen benzalkonyum klorür içermektedir. Mendil yardımıyla mikropları ortadan kaldrımanın yolu, uygu fiziksel basınç sayesinde mikrobun mendile yapışmasını sağlamaktır.Ayrıca mendiller yüzeydeki mikropları öldürmek için bir miktar antiseptik tabaka bırakmaktadır. Antiseptikler, bakterilerin yanı sıra koronavirüslere karşıda son derece etkili sonuçlar göstermektedir. Tüm bunların yanında yapılan araştırmalar antiseptiklerin koronavirüsü öldürebileceğine dair kesin bir sonuç göstermemektedir. 

Önerilen İçerik: Koronavirüs Riskine Karşı 14 Altın Kural

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum