Telefonu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Zararlı Mı?

Akıllı telefonlarımızın en büyük sorunlarından biri neredeyse her gün şarja ihtiyaç duymaları. Peki doğru şarj nedir? Şarja takıp yatmak zararlı mıdır?
Telefonu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Zararlı Mı?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmesi durumunda. Bu akıllı telefonların ortak ve sevilmeyen tek sorunu şarj sürelerinin kısa olmasıdır. Onları gün içinde şarj etmemiz gerekiyor ve genellikle kolayımıza geldiği için gece şarja bırakıyoruz. Peki, telefonumuzu akşamdan sabaha kadar şarjda bırakmak iyi bir fikir mi?  Bu davranış telefon bataryasına kalıcı hasar veriyor mu? İyi haber International Energy Agency (IEA) gibi kuruluşlar sayesinde telefon şarj adaptörlerinin verimliliğinde son yıllarda önemli geliştirmeler yapılmış olması. IEA'nın "bir watt" girişimi, 2013 ve sonrasındaki çoğu elektronik cihazın adaptörünün "bekleme" sırasındaki güç tüketimini 1 watt'ın altına ve daha sonra yarım watt'ın altına düşürdü. Yani adaptörünüz fişe takılı olsa bile, onu herhangi bir cihaza takmadıysanız, enerji tüketiminiz oldukça az. Bu özellik birkaç sene içinde çıkan yeni telefonlar için geçerli.

Bugün üretilen akıllı telefonların birçoğunda, firmalar lityum iyon piller kullanıyor. Bu piller aşırı şarj olduklarında veya tamamen boşalması halinde istikrarsız ve tehlikeli bir hale geliyor. Fakat teknolojinin gelişmesi ile piller ve modern adaptörler bu durumu engelleyecek mekanizmalarla donatılmış hale geldi. Telefonumuzun şarj seviyesi yüzde 100’e ulaştığında pile giden akım engellenmiş oluyor. Telefonumuzun pil seviyesi yüzde 100'e ulaştıktan sonra kısa aralıklarla kendini şarj ediyor. Bu yüzden hem telefonumuza hemde pile zarar vermemek için telefonumuzun kendi adaptörünü kullanmamız gerekiyor. Ayrıca ilgililer lityum iyon pillerini tamamen şarj edilmemesi gerektiğini tavsiye ediyorlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.