Tebliğ Ne Demek?

Oldukça eski bir kelime olan tebliğ son günlerde karşımıza sıkça çıkmaktadır. İnsanların merakla aradığı tebliğ ne demek, tebliğ nedir, ceza tebligatı ne demek? gibi soruların cevaplarını içeriğimizde derledik.
Tebliğ Ne Demek?

Tebliğ Ne Demek?

Tebliğ, dini olaylardan bahsedilirken kullanılan bir kavramdır. Arapça dil kökenine sahip olan tebliğ kelimesi dini anlamda "haber vermek" anlamı da taşımaktadır.

Tebliğ kelimesi "teslim etmek, taşımak, almak, ilan etmek ve ulaşmak" manalarına da gelir. Peygamberlerin sahip olması gereken bilge niteliklerden birisi olan tebliğ kelimesi haberleri duyurmak anlamına gelir.

Tebliğ Ne Demek


Tebligat Ne Demek?

Tebliğ kelimesinin çoğul hali tebligat olarak kabul edilmiştir. Bir kurum tarafından imza karşılığında iletilen mektuplara tebligat denir. Tebligat gönderildikten sonra, tebliğ yapılan kişinin yasal olarak bilgilendirildiği, mektubu okuduğu ve konuyu öğrendiği kabul edilmektedir.


Tebliğ Kelimesinin Sözlük Anlamı

  • Tebliğ; Bildiri, bildirme, haber verme.
  • Tebligatta bulunmak; Bildirimden haberdar etme, bildiri iletme, bildirim gönderme ve bildirim yayınlama.
  • Tebligat; Bildirim.
  • Tebliğ olunmak; Bir mesaj veya bilgi hakkında bilgilendirilmek.
  • Tebliğ etmek; Bir mesajı ya da bilgiyi kişiye iletmek.

Ceza Tebligatı Ne Demek?

Ceza tebligatı kişinin trafikte aldığı cezalar ev adreslerine posta yoluyla gönderilir. Resmi prosedürler hazırlanarak mevzuatlara uygun bir şekilde işlemlerin yapılması sağlanır. Eğer kişilere yollanan cezalar uygun olarak yapılmazsa trafik cezası usulsüz tebligat kapsamında işlemler yapılarak, iptal edilmesi sağlanır. Tebligatlarda cezanın alındıktan sonra 10 gün içerisinde gönderilmek üzere postaya verilmesi gerekmektedir.


TDK'ye Göre Tebliğ Etmek Ne Demek?

Tebliğ etmek, Türk Dil Kurumu'na göre tebliğ bildirme anlamına gelir. Tebliğ edildikten sonra, tebliğ edilen kişinin yasal olarak bilgilendirildiği ve öğrendiği kabul edilir. Bildirim, ebeveynlere, velilere, genel milletvekillerine veya zorunlu taraflara gönderilir. Bildirim prosedürleri üçe ayırılır;

Posta Bildirimi

Adres biliniyor ise bir posta bildirimi uygulanır.

Çalışan Aracılığıyla Bildirim

Çalışan aracılığıyla bildirimde ise, bildirimin posta idaresinin muhatabı muhtara teslim edildiği gün yapıldığı kabul edilir.

Duyuruyla Bildirim

Duyuruyla bildirimde bildirim, tescilli olarak yapılır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.