TBMM Başkanının Görev ve Yetkileri

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) başkanlık eden , Meclis Başkanı nasıl seçiliyor, görev ve yetkileri nelerdir?
TBMM Başkanının Görev ve Yetkileri

TBMM Başkanı, Türkiye’nin yasama organı olan TBMM’ni eden makam, devlet protokolünde Cumhurbaşkanından sonra ikinci sırada yer alır. 7 Haziran seçimlerinden sonra Geçici Başkanlığı Meclisin en yaşlı üyesi olan Deniz Baykal yapmıştı. Sonrasında meclis başkanlığı seçimlerine gidilmiş ve 1 Temmuz’da İsmet Özel Meclis başkanı olarak seçildi.

1 Kasımda erken seçime gidileceği için seçim sonrasında tekrardan Meclis Başkanlığı seçilecektir. Sizlere TBMM başkanının seçilme şartlarını anlatarak, görevleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

 

Meclis Başkanı Nasıl Seçilir?

meclis başkanlığı seçimi

Yasama döneminin birinci birleşiminde ilk oturumdan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, milletvekilleri içinde en yaşlı olan, geçici başkanlık görevi yapar. İkinci derecedeki en yaşlı üye ise başvekillik görevini yerine getirir.

TBMM Başkanlığı için bir yasama döneminde yani 4 yıl içinde 2 kez seçim yapılır. İlk seçilen ve ikinci seçilen içinde görev süresi 2 yıldır.

TBMM Başkan adayları, Meclis üyeleri içinde, milletvekili genel seçimlerinden sonra meclisin toplandığı ilk günden itibaren, ikinci devre Meclis Başkanlığı için ise Meclis Başkanının görev süresi bitmesine on günden önce başlamak üzere, beş gün içinde Başkanlık divanına bildirilir.

TBMM seçim yapılacağı gün toplanır ve gizli oyla seçimi gerçekleştirir. İlk iki sayımda 367 ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu 276 aranır. Üçüncü oylamada da bu sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır.  Dördüncü oylamada en fazla oy alan başkan seçilmiş olur.

 

Meclis Başkanının Görevleri

meclis

TBMM’yi Meclis dışında temsil etmek,

Genel Kurul görüşmelerini sağlamak, sorunların çıkmasını önlemek,

Başkanlık Divanına başkanlık ederek divan gündemini hazırlamak,

Danışma Kuruluna başkanlık etmek,

Başkanlık Divanının kararlarını uygulamak,

TBMM komisyonlarını denetlemek, işlerde birikme olması halinde komisyon başkanı ve üyeleri uyarmak ve durumu Genel Kurulun bilgisine sunmak,

TBMM’nin idari ve mali işlerini yürütmek ve denetlemek,

Kendisine Anayasa, kanunlar ve içtüzük gereğince verilen görevleri tamamıyla yerine getirmektir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum