Tayland Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tayland kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Tayland kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimiz de bakımı ve özellikleri hakkında her şey..
Tayland Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tayland Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Tayland kedisi, görünümü ile tam bir Korat kedisini andırmaktadır. Yetiştiriciler bunun sebebini Tayland lila ve Tayland blue point olmak üzere iki farklı türün rengini aldığını söylemektedir. Kedi dernekleri tarafında  resmi bir tür olarak kabul edilen bu sevimli dostumuz her geçen gün dünya üzerinde bir çok hayran kitlesine ulaşmayı başarmaktadır.

İlk olarak 1950'li yıllarda keşfedilen Tayland kedisi batıda ki yetiştiriciler tarafından bazı Korat yavrularının Siyam benzeri kediler olduğunu söylenmektedir. Böylelikle farklı bir gen havuzunun oluştuğu Tayland kedisi adını almıştır. Ancak günümüzde bazı ülkelerde hala Korat olarak anılmaktadır.1989 yılında yeni çalışmalar ile Tayland kedisi lila ve mavi renklerde bugün ki halini almıştır.

Tayland Kedisi


Tayland Kedisi Kişiliği

Rutin bir hayattan hoşlanan Tayland kedisi günün aynı saatlerinde beslenmekten, uyumaktan ve oyun oynamaktan asla vazgeçmemektedir. Bununla birlikte sahibi ile zaman geçirmekten hoşlanan bu tür son derece insan odaklı olması ile dikkat çekmektedir. Çevresi ile oldukça iç içe olan Tayland kedisi ailesi ile sıkı bir bağ kurduğu bilinmektedir.

Kişisel özellikleri ile tam bir ev kedisi olma özelliğine sahip olan Tayland kedisi, sahibi ile güçlü bağlar kurmasından dolayı yalnız kalmaktan hoşlanmayacaktır. Her daim bi kişinin ilgilenmesi gereken bu tür yoğun iş hayatına sahip aileler için uygun görülmemektedir. Ayrıca doğası gereği avcılık yeteneği gelişmiş olan Tayland kedisi yeni yerler keşfetmekten ve bahçede koşuşturmaktan hoşlanmaktadır.

Tayland Kedisi


Tayland Kedisi Görünümü

Atletik, kaslı ve sağlıklı görünümü ile orta büyüklüğe sahip Tayland kedisi diğer kedi türlerinden ayrılan en büyük özelliği kalp şeklini andıran surat yapısı olarak bilinmektedir. Dişi türler erkek Tayland’a göre daha küçük, hafif ve zariftir. Ancak her iki cinste tüy yapısı ile oldukça muazzam bir görünüme sahiptir.  Türün kabul edilen palto rengi mavi ve lila olarak bilinmektedir.

Tayland kedisi görünümü ile iki farklı türde bilinmektedir. Bunlardan biri Tayland Blue Point, diğeri ise Tayland Lilac olarak adlandırılmaktadır. Tür arasında ki farklılık ise tüy rengi ve beraberinde mavi, yeşil parlak göz rengi olacaktır.

Tayland Kedisi


Tayland Kedisi Bakımı

Tayland kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için her daim bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Özellikle beslenme ve diyet uygulamaları yaşam süresini en üst düzeye taşımaktadır. Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Tayland kedisinin de yoğun tüy yapısına sahip olmasından dolayı düzenli taranması gerekmektedir. Haftada birkaç kez uygulayacağınız tarama işlemlerinde kedi tarağı kullanabilirsiniz.

Çevresinden herhangi bir mikrop yada bakteriye maruz kalmaması için Tayland kedisinin oyuncaklarının, mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yoğun tüy yapısı ile bilinen bu kedi, ev içerisinde düzenli temizlik yapmanızı da gerektirmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlara karşı bu bakım uygulaması oldukça önemlidir. Tayland kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekmektedir. Bu uygulama için kedi kuaförüne başvurabileceğiniz gibi ona alacağınız kedi tırmığı ile kolayca halledebilirsiniz. Beraberinde kulaklarının nemli bir bez ile silinmesi her daim temiz kalması için yeterli olacaktır.

Tayland Kedisi


Tayland Kedisi Sağlık Durumu

Tayland kedisi görünümü ile oldukça sağlıklı bir tür olarak bilinmektedir. Özellikle kaliteli mama ile beslenmesi ve çevre koşullarının sağlanması durumunda ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak türün bazı kalıtsal hastalıkları taşıyabildiği yetiştiriciler tarafından söylenmektedir.

Kedinizin sağlık durumunun korunması için her daim bakım uygulamalarını yapmanız önerilmektedir. Ayrıca damak lezzetine uygun birbirinden farklı mama tercihi ile her daim kaliteli tüketime önem veriniz. Bağışıklık sisteminin korunması, bakteri ve parazitlere karşı dirençli kalması için rutin aşı uygulamalarını unutmayınız.

Tayland Kedisi


Tayland Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Eğlenceli kişiliği ile bilinen Tayland kedisi oldukça oynak ve hareketli bir türdür. Ayrıca çevresine olan ilgisi her daim insancıl olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden Tayland kedisi çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır. Çocuklarınız ile her daim oyun oynayabilen, koşuşturan ve yanlarında sakince uzanan bu sevimli dostumuz bebekleri uzaktan izlemeye bayılmaktadır. Ancak ebeveynlerin olası bir tehlikeye karşı çok küçük çocuklar ile baş başa bırakmaması önerilmektedir.

Sosyal bir kedi olmasından dolayı diğer evcil hayvanlar ile arkadaşlık yapma konusunda oldukça usta olarak bilinen Tayland kedisi, özellikle kedi ve köpekler ile iyi geçinmektedir. Her daim birlikte büyütülmeleri daha kalıcı bir dostluk sağladığı söylenmektedir. Ancak avcı yeteneği ile bilinen bu türün daha küçük evciller ile baş başa bırakılmaması gerekecektir.

Tayland Kedisi


Tayland Kedisi Özellikleri

  • Korat kedisinin yavrularının Siyam benzerliği ile dünyaya gelmesinden dolayı ortaya çıkmış farklı bir kedi türüdür.

  • Tayland kedisi iki farklı türde görünmekte olup mavi yada yeşil göz rengi ile ayırt edilmektedir.
  • Oldukça yoğun ve parlak tüy yapısına sahiptir.
  • İnsancıl kişiliği ile ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir.
  • Rutin hayattan hoşlanmasından dolayı günün aynı saatinde beslenme, oyun ve uyku ihtiyacı duymaktadır.
  • Çevresinde olup biten her leye meraklı olup bir hayli zeki bir ırktır.
  • Sağlıklı bir tür olarak kabul edilse de bazı kalıtsal hastalıklar taşıdığı bilinmektedir.
  • Düzenli beslenme ve uygun çevre ortamının sağlanması durumunda 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Eğer bir Tayland kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz bu sevimli dostumuzu her daim kaliteli mama ve rutin aşı uygulamaları ile en iyi şekilde bakmanız gerekecektir. Ayrıca yalnız bırakılmaktan hoşlanmayan bu tür her daim yanında bir kişiyi isteyeceğini unutmayınız.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.