Taşikardi Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Çarpıntıyla çok fazla karıştırılan taşikardinin ne olduğundan, belirtilerinden, nedenlerinden ve tedavisinden içeriğimizde detaylıca bahsettik.
Taşikardi Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Son yıllarda ciddi bir artış içerisinde olan kalp hastalıklarından birisi olan taşikardi, tedavi edilmezse oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple hastalığın semptomları görüldüğü anda doktora başvurulmalıdır. Bu içeriğimizde taşikardi hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte taşikardi hakkında her şey...

Taşikardi Nedir?

Taşikardi

Taşikardi, kalp atış hızının normal değerlerin üzerinde artmasına bağlı olarak gelişen bir kalp hastalığıdır. Yetişkin bir insanın kalbi dakikada ortalama 60 ile 100 arası atım yapmaktadır. Bu kalp atışlarının 100 atımdan daha fazla olması taşikardi olarak nitelendirilmektedir.

Fakat bu değer yetişkinler için geçerlidir ve yaşa bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Taşikardi, kalbin çok fazla çalışıp, kalp kaslarının yorulmasına sebep olabileceği için, tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Taşikardi Hastalığının Nedenleri

Taşikardi

Taşikardi, genellikle kalbin normal elektriksel uyarı sisteminin bozulması sonucu, kalbin pompalama eylemini kontrol edememesi sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Fakat aynı zamanda bazı hastalıklar ve şartlar taşikardi oluşumuna neden olabilmektedir.

Bunlar bazı ilaçlara verilen reaksiyonlar, konjenital kalpteki elektriksel yolu anormallikleri, kalpteki doğumsal anormallikler, çok fazla miktarda alkol tüketmek, uyuşturucu ilaçlar kullanmak, kafeinli içecekler, ani korku ve stres yaşamak, fazla egzersiz, elektrolit dengesizliği, koroner arter hastalıkları, kalp kapakçığı hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp kası hastalıkları, tümörler, enfeksiyonlar, hipertansiyon, hipertiroiditi, anemi, akciğer hastalıkları ve sigara kullanmak gibi faktörlerdir.

Taşikardide Gelişebilecek Komplikasyonlar

Taşikardi

Taşikardide oluşabilecek komplikasyonlar, taşikardinin şiddetine, tipine, miktarına, sürekliliğine ve diğer kalp koşullarına bağlı olarak gelişmektedir. Oldukça farklı şekillerde gelişebilecek taşikardiden şüpheleniyorsanız bir an önce doktora görünmelisiniz.

Taşikardide gelişebilecek olan komplikasyonlar kan pıhtılaşması, kalp yetmezliği, bayılma nöbetleri ve ani ölümdür. Oldukça ciddi sonuçları olan bu rahatsızlığı dikkate almalı ve uzmana başvurmalısınız. Alanında uzman doktor altta yatan nedenleri tespit ederek sorunları çözecektir.

Taşikardi Belirtileri

Taşikardi

Taşikardi ilerleyen yaşlarda daha sık görülme olasılığı bulunan bir rahatsızlık olup, daha çok kalp krizi yaşayan kişilerde rastlanır. Yorgunluk, çarpıntı, baygınlık, gözlerde kararma hissi, nefes darlığı ve göğüste şiddetli ağrı belirtilerini veren bu rahatsızlık ölümlere yol açabilir.

Taşikardi sorunu yaşayanlar hayatında bir takım değişiklikler yapmalılardır. Örneğin alkol ve kahveden uzak durulmalı, stresten kaçınmalı ve bazı ilaçların tüketimine dikkat etmelidirler. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürülebilmektedir.

Taşikardi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Taşikardi

Taşikardide kullanılan tedavi yöntemleri ilaç, kateter ablasyonu, kalp pili ve ameliyattır. Taşikardi rahatsızlığına bağlı olarak hastanın tansiyonunda belirgin bir düşme, nefes darlığı, baygınlık ve göğüste dayanılmaz sızı şikayetleri oluşmuşsa elektroşoklu tedavi uygulaması yapılmalıdır. Bu rahatsızlığın en etkili tedavi yöntemi budur.

Taşikardide kimi zaman ameliyat gerektiren durumlar da ortaya çıkabilir. Ameliyat yöntemiyle kalp atış hızı süratlenen bireyin kalbine ömürlük kalp pilleri yerleştirilmektedir. Bu kalp pilleri kalbin atış hızını düzenlemekte oldukça etkilidir.

İlginizi Çekebilir
Kalp Krizi Nedir ve Neden Olur?Göğüs Kafesi Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Preferik Damar Hastalığı Nedir?Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Taşikardi ne demek?

Taşikardi, kalbin dakikada 100'den fazla kez atmasına denmektedir. Altında yatan birçok neden olan bu rahatsızlığın tedavisi için altta yatan sorunlar çözülmektedir. Aksi takdirde rahatsızlık sürekli olarak devam eder.

Taşikardi nasıl belli olur?

Nabzın 100'ün üzerine çıkması durumu olan taşikardi, vücutta birçok değişikliğe neden olur. Terleme ve çarpıntı bu değişikliklerden en önemlileridir. Bu değişiklikler sayesinde taşikardi oluştuğunu anlayabilirsiniz.

Taşikardiyi ne tetikler?

Taşikardinin ortaya çıkmasının altında yatan birçok sebep bulunuyor. Yorgunluk, uykusuzluk, yemek düzeninde bozulma, fast food beslenme, aşırı kafein alımı ve stres taşikardinin ortaya çıkmasının altında yatan nedenlerdir.

Taşikardi kaç olursa tehlikeli?

Taşikardi kalp ritminin 100 üzerine çıkmasına denmektedir. Nabzın 100'ün üzerine çıktığı her değer oldukça tehlikelidir. Bir an önce altta yatan nedenler ortaya çıkarılmalı ve tedavi edilmelidir.

Taşikardi geçer mi?

Taşikardi kendi kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Sadece altta yatan nedeni tedavi edildiğinde geçmektedir. Rahatsızlık ilaç, kateter ablasyonu, kalp pili ve cerrahi yöntem gibi tedavi seçenekleri sayesinde iyileşmektedir.

Taşikardi ve çarpıntı farkı nedir?

Çarpıntı sorunu yaşayanlar rahatsızlıklarını taşikardi sanmamalıdırlar ancak taşikardi problemi yaşayanlar çoğunlukla çarpıntı sorunundan da muzdariptir. Taşikardide nabız her zaman 100'ün üzerindedir. Ancak çarpıntı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı insanlar nabzı 70-80 olmasına rağmen çarpıntı yaşayabilmektedir.

Taşikardi atağı ne kadar sürer?

Taşikardi atağının ne kadar süreceği hiç belli olmamaktadır. Bazı kişilerde birkaç saniye süren taşikardi, bazı bireylerde saatlerce de sürebilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.