Tarihi Propaganda Filmleri

Genellikle dram ve belgesel türlerinde çekilen propaganda filmleri, seyirciyi etkilemek, hükümet politikalarını desteklemek için kullanıldı.
Tarihi Propaganda Filmleri

Propaganda filmleri seyircilerin düşünceleri ve davranışlarını etkilemek için tasarlanmıştır. Filmlerde genel olarak müzik ve anlatı sayesinde duygusal tepkilerin arttırılması amaçlanmıştır.

1930'larda yükselişe geçen totoliter rejimlerin propaganda aracı olan bu film türünün altın çağı olmuştur.

II. Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla birlikte müttefik hükümetler bu konudaki açıklarını kapatmak için uğraşıp durmuştur. Çok geçmeden Britanyalılar ve Amerikalılar savaşa yönelik propaganda yapmak için bürolar kurdu. Bu dönemde geliştirilen teknikler daha sonra kendilerine Soğuk Savaş propaganda filmlerinde ve televizyonlarda yer buldu.

Özellikle gerçekle kurmacayı sık sık birleştiren Amerikalı yönetmen Micheal Moore, yeni nesil siyasi film yapımcılarının önde gelenlerinden biri oldu. Hatta 2002'de çektiği Bowling for Columbine filmi ile Oscar kazanmıştır.

Tarihi Propaganda Filmleri

Jude Süss - (1940)

Propaganda Filmleri: Jude Suss

Nazi hükümeti bu filmi Yahudi karşıtı politikalarını meşrulaştırmak için kullandı. Film açgözlü Yahudi bankacının, bir dükü zenginlik vaadleriyle yoldan çıkarmasını anlatır. Film Fransa'da gösterildikten sonra Yahudilere karşı şiddet eylemleri artmıştır.

 

The Battle of Russia - (1943)

Propaganda Filmleri

Yedi filmlik dizi Amerika'nın Nazi savaş propagandasına yanıtı niteliğindeydi. Capra, Amerikan ulusunu faşizme karşı verilen savaşa katılmaya ikna etmeye katkıda bulunmak için Hollywood'un en iyileriyle çalıştı. Belgesel çekimlerine dramatik anlatı ve müzik eklendi, Walt Disney animasyon grafikler temin etti ve ilk film Oscar kazanmıştır.

 

Moscow Strikes Back - (1942)

Propaganda Filmleri: moscow strikes back

Oscar ödüllü bu belgesel, Nazi ordusunu Moskova'dan dışarı atan Sovyet ordusunun saldırısını anlatıyordu. Cephede görev yapan Rus kameramanlar tarafından çekilen dehşet verici görüntüler, seyircileri etkilemeyi amaçlıyordu. Amerikalıların Sovyet müttefiklerine güvenmemelerinden dolayı, sempati oluşturup, destek sağlamak için çekilmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.