Tansu Çiller Kimdir

Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı olan siyasetçi ve ekonomi profesörü Tansu Çiller, 1946 yılında İstanbul'da doğdu.
Tansu Çiller Kimdir

Tansu Çiller’in Biyografisi

Tansu Çiller, eğitim hayatının büyük bir bölümünü Arnavutköy Kız Koleji’nde ve Robert Koleji’nde geçirdi. Lisans eğitimine kadar olan süreci buralarda okudu. Sonrasında lisans eğitimini almak için Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Başarılı bir 4 yılın sonunda diplomasını eline aldı.

Akademik kariyerini burada bitirmeyen Çiller, Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde verdi. Doktora çalışmalarının ardından Yale Üniversitesi'nde kariyerini devam ettirdi. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu.

Akademik kariyerinde sonra siyasetle ile ilgilenme başlayan Tansu Çiller, TÜSİAD'da yaptığı çalışmalar ve özellikle de Anavatan Partisi'nin (ANAP) ekonomi politikalarına yönelik eleştirel raporlarıyla tanınmaya başladı.

1990 yılında Süleyman Demirel’in davetiyle Doğru Yol Partisi’nde ( DYP ) siyasete giriş yaptı. Kısa süre sonra partinin genel başkan yardımcısı pozisyonuna yükseltildi ve 1991 yılında İstanbul’dan milletvekili seçildi.

1993 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ani bir şekilde ölmesi sonrasında yapılan seçimlerde Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı oldu ve partiden boşalan genel başkanlık koltuğuna ise Tansu Çiller getirildi.

Uzun bir süre Türk siyasetinde yer edinen Tansu Çiller, 2002 yılında DYP Genel Başkanlık görevinden ayrıldı ve siyasi kariyerine son verdi.

Tansu Çiller, İyi derece İngilizce ve Almanca bilmektedir. Özer Uçuran Çiller ile evlidir ve iki çocuk annesidir.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum