Düztabanlık Nedir? Düztabanlık Belirtileri ve Tedavisi

Toplumda sık görülen rahatsızlıklardan biri olan düztabanlığın nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve iyi gelen ürünleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Düztabanlık Nedir? Düztabanlık Belirtileri ve Tedavisi

Çok fazla karşımıza çıkan kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından birisi olan düztabanlık, iş ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. İnsan hareketini kısıtlamaya kadar yol açabilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bu içeriğimizde düztabanlık nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte düztabanlık hakkında bilinmesi gerekenler...

Düztabanlık Nedir?

Düztabanlık

Vücut ağırlığının neredeyse tamamını yüklenen ayaklara önemli görevler düşmektedir. Yürüme esnasında ayağın topuktan öne doğru esnemesini sağlayan ayaklar, vücudun yaylanma mekanizmasına yardımcı olur. Yaylanma hareketi, ayak tabanındaki kavis sayesinde sorunsuzca tamamlanır. Ancak iç kavisin olmaması veya yetersiz olması durumunda düztabanlıktan bahsedilir.

Toplumda oldukça sık görülen ortopedik rahatsızlıklardan biri olan düztabanlık, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Bu yüzden bir an önce gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

Düztabanlık Neden Olur?

Düztabanlık

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her insan doğduğunda düztabandır. Ayak kavisini oluşturan dokular 5 yaşından sonra belirginleşir ve kuvvetlenir. Yani her birey 5 yaşına kadar düztabandır. Ayak kavisini oluşturan dokuların gelişimini tamamlaması ve kuvvetlenmesi 9-10 yaşına kadar devam eder.

Bu yaşlardan sonra oluşan düztabanlığın nedenleri ise obezite, diyabet, hipertansiyon, hamilelik, ileri yaş, kemik kırılmaları, aşil tendonu kopması ya da yaralanması, serebal palsi ve down sendromu gibi hastalıklardır. Saymış olduğumuz nedenler yüzünden düztabanlık sorunu yaşayabilirsiniz.

Düztabanlığın Belirtileri

Düztabanlık

Düztabanlığın birçok belirtisi bulunuyor. Ayaklarda içe basma, çabuk yorulma, kaval kemiklerinde hissedilen ağrı, spor kabiliyetinde yetersizlik, bel ağrısı ve yürürken hissedilen ağrı düztabanlığın belirtileri arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sizde de varsa düztabanlıktan şüphelenebilirsiniz. Kendinizde düztaban olup olmadığını kontrol edebileceğiniz bir diğer yöntem ise ayağınızı ıslatıp düz bir yere basmaktır. Ayak tabanınızın tamamının izi çıkıyorsa ve belirtiler varsa bir an önce doktora görünmenizi öneririz.

Düztabanlık Çeşitleri Nelerdir?

Düztabanlık

Taban düşüklüğü olarak da adlandırılan düztabanlık, doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan ortaya çıkabilir. Kısacası kişi sonradan edinsel olarak düztabanlık sorunu yaşayabilir. İki çeşit düztabanlık bulunuyor.

Esnek düztabanlık genellikle 8-10 yaşından sonra kendiliğinden düzelir. Esnek düztabanlık vakasında ayak boştayken kavisi görünür. Ancak yere basıldığında tabanının düzleşmesi söz konusudur.

Rigit düztabanlık ise esnek düztabanlığın aksine ayak boştayken de yerdeyken de herhangi bir kavise sahip değildir. Rigit düztabanlık, genellikle ayaktaki kemiklerin aralarındaki uyumun bozulması sonucunda ortaya çıkar. Kendiliğinden düzelme göstermeyen rigit düztabanlık, tedavi edilmemesi durumunda kalıcı problemlere yol açabilir.

Düztabanlık Nasıl Tedavi Edilir?

Düztabanlık

Düztabanlık tedavisinde öncelikle ayakkabı değişikliğine gidilir. Tedavi sürecinde tercih edilen ayakkabıların ayağı desteklemesi ve ayağın şeklini alan tabanları kapsaması gerekir. Bu süreçte hastanın kilo vermesi ve ayaklarını aşırı kullanmaması önerilir. Ayakkabı ve tabanlık tedavisinden olumlu sonuç alınamamış ve hastalık ileri evreye ulaşmış ise cerrahi müdahale uygulanır.

Tedavi edilmeyen düztabanlık sakatlıkla sonuçlanabilir. Bu nedenle gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda görülen düztabanlık problemi mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen düztaban vakalarında hastalık ilerler ve kişide yürüyememe, eklemlerde deformasyon, topuk şeklinde bozukluk, bel ağrısı, diz ağrısı ve ayak parmaklarında şekil bozukluğu gibi problemler gözlemlenir.

Düztaban Ameliyatı

Düztabanlık

Düztaban hastalığı normal yöntemlerle tedavi edilemediği takdirde cerrahi yollara başvurulur. İleri seviyelerde başvurulan ve ayaktaki şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılacak olan ameliyatlar, kişinin hem şikayetine hem de yaşına göre belirlenmektedir.

Ameliyattan sonra hastaya alçı tedavisi uygulanır. Doktor gerekli görürse fizik tedavisi yapılır ve özel ayakkabı kullanması istenir. Ameliyat yapıldıktan 6 sonra ise kişinin iyileşme süreci tamamlanır.

Düztabanlık Sorunu Yaşayanlar İçin En İyi Ürünler

Düztabanlıkla alakalı bilinmesi gereken ana konular bunlardı. İçeriğimizin bu kısmında düztaban sorunu yaşayan kişilerin kullanabileceği ürünlerden bahsedeceğiz.

1. Silikon Jel Tabanlık

Düz Tabanlık Sorunu Yaşayanlar İçin En İyi Ürünler

Amazon
Fiyatlarını Gör
Silikon Jel
Tabanı
Aradığın
Fiyatları Gör

Düztabanlık problemi yaşayanlar için kullanılması önerilen bu ürünler ayak boşluklarını doldurarak yürüme ve denge problemini ortadan kaldırır. Ayrıca kaliteli olmayan bazı ayakkabılar da uzun kullanımlar sonrasında düztabanlık problemine yol açabilmektedir. Ayakkabı içerisine yerleştireceğiniz bu silikon dolgu tabanlıkları kullandığınız andan itibaren ayak boşluklarınızı doldurarak düztabanlığı önler.

2. Ortopedik Tabanlık

Düz Tabanlık Sorunu Yaşayanlar İçin En İyi Ürünleri

Amazon
Fiyatlarını Gör
Ortopedik
Tabanlık
Aradığın
Fiyatları Gör

Uzmanların düztabanlık sorunu yaşayanlara sıklıkla önerdiği ortopedik tabanlıklar, standart ayak ölçülerine göre üretilmiştir. Bu sayede ayak tabanlarının düzgün şekil almasına olanak sağlar. Ayrıca bu tabanlıklar sayesinde yürüme kolaylığı ve dengede durma sağlanmaktadır.

3. Kumaş Ayak Destek Çorabı

Düz Tabanlık Sorunu Yaşayanlar İçin En İyi Ürünleri

Amazon
Fiyatlarını Gör
Kumaş Destek
Çorabı
Aradığın
Fiyatları Gör

Düztabanlık problemi yaşayanların sürekli olarak kullanabileceği bu ürün ayağa giyilerek boşlukları doldurmaktadır. Silikon yapısı sayesinde rahat kullanım sunan bu çoraplar ince yapısı sayesinde ayakkabı giyerken de kullanılabilmektedir.


İlginizi Çekebilir
Ayak Koku Önleyici Önerileri

Düztaban olmanın zararları nelerdir?

Düztabanlıkta kişide ayak, diz, kalça ve belin alt kısmındaki bölgede devamlı ağrı oluşumu gerçekleşir. Bunun yanında tendonlarda aşırı ödem oluşmasına, tendinit ve bursit gibi iltihapların hatta yırtıkların ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor.

Düztaban olup olmadığımı nasıl anlarım?

Düztaban olup olmadığınızı anlamak için ayaklarınızı ıslatmanız gerekiyor. Daha sonra ayak izinizin gözükeceği beton gibi düz bir yere basın. Eğer ayak tabanınızın tamamının izi çıkıyorsa düztaban olma ihtimaliniz yüksektir.

Düztabanlık nasıl geçer?

Düztabanlık problemini geçirmek istiyorsanız iyi oturan ve hafif topuklu ayakkabıları tercih etmenizi öneririz. Bu ayakkabılar insan fizyolojisine göre üretilmeleri sebebiyle düztabanlık problemi için idealdir. Ayrıca ekstra geniş ayakkabılar bu dönemde oluşan ağrılara iyi gelmektedir.

Düztabanlık kaç yaşına kadar tedavi edilir?

Bu rahatsızlığı tedavi etmek için en erken buluğ çağları önerilmektedir. Bundan önce kişi hala gelişim aşamasında olduğu için problemin çözülme ihtimali vardır. Ancak buluğ çağından sonra böyle bir ihtimal yoktur. Bu dönemden sonra her yaştan kişi düztabanlık problemini tedavi ettirebilir.

Düztaban nasıl bir ayakkabı giymeli?

Düztabanlık hastalığına sahip olan kişilerin hafif topuğu olan ayakkabıları giymesi gerekir. Özellikle 3-5 cm tabana sahip olan ayakkabıları tercih etmenizi öneriyoruz. Bu ayakkabılar ayaklarda kavis oluşumunu sağladığı için ağrı şikayetlerini azaltabilir. Eğer bu ayakkabıları almak istemiyorsanız kavis oluşturan kalıpları da kullanabilirsiniz. Bu ürünler de işinizi görecektir.

Düztaban askere gider mi?

Düztaban olan kişiler gerekli muayene ve değerlendirmeye tabi tutularak askerlik için uyumlu olup olmadığına karar verilir. Hastalığın derecesine göre düztabana sahip kişiler askere alınmayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum