İkonik Şair: Sylvia Plath Hakkında 11 İlginç Bilgi

Trajik yaşamı ve edebiyata olan aşkıyla ses getiren şair ve yazar Sylvia Plath, gizdökümcü şiirin önemli isimleri arasında yer almaktadır. 1963 yılında gerçekleştirdiği intiharla hafızalara kazınan ikonik yazar Sylvia Plath hakkında merak edilenler..
İkonik Şair: Sylvia Plath Hakkında 11 İlginç Bilgi

Günahkar Şiir Tarzının Öncüsü: Sylvia Plath 

Sylvia Plath, 20.yüzyılda ortaya koyduğu günahkar şiir tarzıyla hafızalara kazınmış Amerikan asıllı şair ve yazardır. Plath, 30 yıllık hayatı boyunca sayısız şiir kitabı, düz yazı ve romanıyla  günümüzde halen unutulmaz eserlerin sahibi olarak bilinmektedir. Trajik hayatı ve depresyon üzerine yazdığı kitaplarıyla dikkatleri üzerine çeken ünlü yazar ve şair Sylvia Plath biyografi, hayat öyküsünü sıraladık.

Dünyaca ünlü arama motoru Google, 1963 yılında intihar ederek canına kıyan Sylvia Plath'ın doğum gününe özel doodle yayımladı. "Hiçbir şey yapmadan geçen hayat, ölümdür" sözleriyle hatırladığımız 20. yüzyılın en iyi ve en karanlık şairlerinden biri olarak kabul edilen Sylvia Plath kimdir? İkonik şair Sylvia Plath hayatı hakkında ilginç gerçekler! 


1. Alman bir baba ve Amerikalı bir annenin çocuğu

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath, 27 Ekim 1932 yılında Amerika'nın Boston şehrinde dünyaya gelmiştir. Alman bir baba ve Amerikalı bir annenin ilk çocuğu olan Plath, manik-depresif bozukluklarıyla çocukluk hayatı boyunca dikkat çekmiştir.


2. İlk şiirini 8 yaşında yayımladı

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath, sekiz yaşında ilk şiirini yayımlamıştır. "Şiir" başlığıyla 1941 yılında yayımlanan dizelerin ilk baskısı, günlük Amerikan gazetesi Boston Herald'ın çocuk bölümünde yer almıştır. 


3. Görsel sanat yeteneğiyle Scholastic Art & Writing Ödülü kazandı

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath'ın yerel gazetelerde ve dergilerde yayınlanan sayısız eseri bulunmaktadır. Plath'ın şiirlerinin yanı sıra sanat eserleri içeren eserleride bulunmaktadır. Görsel sanatlardaki yeteneğiyle tanınan Plath, Scholastic Art & Writing ödülü kazanmıştır.


4. IQ seviyesinin 160 olmasına rağmen 5. sınıfı iki kez okudu

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath, 160 IQ seviyesine sahip olmasına rağmen beşinci sınıfı iki kez okumuştur. Bu kararın sebebi Plath ailesinin Winthrop'tan Massachusetts'deki Wellesley ilçesine taşınmasından ve Sylvia'nın kendi yaşıtlarıyla okula gitmek istememesinden kaynaklanmıştır.


5. Sekiz yaşındayken babasının ölümü çalışmalarına ilham kaynağı oldu 

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath'ın babası Otto Plath, ayağında meydana gelen diyabete bağlı kompikasyon nedeniyle hayatını kaybetmiş. Sylvia'nın henüz 8 yaşındayken karşılaştığı bu acı gerçek, onun en ünlü şiirlerine ilham kaynağı olmuştur.


6. Fulbright Bursu kazandı

Sylvia Plath Hakkında

Başarılı bir öğrenci olarak bilinen Sylvia Plath, Amerika'da okumak isteyen öğrencilerin tüm masraflarını karşılayan Fulbright bursu kazanmıştır. Bu prestijli bursu kazanan Plath, edebiyata olan yakınlığından dolayı İngiltere'de yer alan Newham College' da okumuştur. Plath burada edebiyat alimi olarak bilinen Dorothea Krook'un altında sayısız çalışmalara imza atmıştır. Plath, Cambridge'de kaldığı süre boyunca yazmaya devam etmiş ve tüm Avrupa'yı gezmiştir.


7. İngiltere'nin devlet şairi Ted Hughes'la dünya evine girdi

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath, kocası olacak şair Ted Hughes'la bir partide tanışmıştır. 16 Haziran 1956 tarihinde dünya evine giren çift, korkunç bir birlikteliğin temellerini attıklarından habersizdi. Kargaşa ve acı dolu bir evliliğe sahip olan Sylvia ve Ted ikilisinin yakın zamanda keşfedilen mektupları bu korkunç gerçeği doğrulamaktadır.


8. Sylvia Plath, deprosyonu için elektroşok tedavisi aldı

Sylvia Plath Hakkında

Ağır bir depresyon evresi yaşayan Sylvia Plath hayatı, yaşamı boyunca birkaç kez hastaneye yatırılmıştır. Plath, 20 yaşındaki intihar girişiminin ardından elektroşok tedavisi almıştır. 


9. Sylvia Plath, 20. yüzyılın ses getiren şairlerinden WB Yeats'ın evinde intihar etti

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath, 20.yüzyılın ses getiren edebiyatçılarından William Butler Yeats'ın evinde yaşamıştır. Plath, 1963 yılından gerçekleştirdiği intiharınu bu evde yapmıştır. Daire günümüzde Londra'daki 3 Fitzroy Yolu üzerinde yer almaktadır.


10. Sylvia Plath'ın ölüm günü

Sylvia Plath Hakkında

Hayatı boyunca manik-depresif bozukluklarla mücadele eden Sylvia Plath, 11 Şubat 1963 tarihinde ölüm gününe uyanmıştır. Eserlerinde sıklıkla intihar ve ölümden bahseden ünlü yazar, uyuyan çocuklarının yanına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra kendini odaya kitlemiştir. Plath, odanın kapısını bantla yapıştırdıktan sonra kafasını fırının içerisine sokarak intihar etmiştir. Henüz 30 yaşında canına kıyan genç şairin kocası Ted Hughes olaylardan sorumlu tutulurken intihar tüm gizemini korumayı başarmıştır. 


11. Sylvia Plath'ın eserleri

Sylvia Plath Hakkında

Sylvia Plath'ın eserleri arasında sayısız şiir, çocuk hikayesi ve düz yazı bulunmaktadır. Plath'ın Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında Ariel (Şiir), Johnny Panik ve Rüyaların Kutsal Kitabı (Düz yazı), Sırça Fanus (Roman), Günlükler, Üç Kadın ve Suyu Geçiş en önemli kitapları olarak bilinmektedir.

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum