Süt Kalesi ve Taş Olan Kadın Efsanesi

Elazığ’a gittiğiniz zaman Süt Kalesi ve Taş Olan Kadın’ı görüp, bu efsaneyi bir de yöre insanlarından duymanızı tavsiye ederim. Sizlere bu iki efsanenin hakkında söylenilenleri anlatacağız.
Süt Kalesi ve Taş Olan Kadın Efsanesi

Süt Kalesi ve Taş Olan kadın efsanesi Elazığlılar tarafından bilinen şehir efsanesidir. Bu şehre gittiğiniz zaman da görebileceğiniz güzellikler arasında yerini alır.

Süt Kalesi

süt kalesi

Elazığ’ın Harput yöresinin simgesi olan bu kalenin efsanesi şu şekilde anlatılır: Çok eski zamanlarda bu topraklarda zengin bir hükümdar yaşarmış. Koyun ve keçileri öyle fazlaymış ki  sürülerinin hepsini yöre insanına dağıtır ancak bir türlü bitiremezmiş. Hükümdar şehrin en yüksek ucuna bir kale yaptırmaya karar verir ama şansına o yıl kıtlık olur. İçmeye su bile zor bulunur. Bunun üzerine kale yapmakta ısrarlı olan hükümdar, çobanlarına emrederek tüm sütleri kale yapılacak yere getirmelerini söyler. Bu sütleri su yerine kullanarak kalenin harcını yapar ve kısa bir zamanda kaleyi bitirirler. Harcın sütle hazırlanmasından dolayı kale beyaz rengini alır ve dayanıklı olduğu söylenir. Bir inanışa göre de kalenin dehlizlerinden biri tavana bir kılla bağlanmış düğüm vardır o düşene kadar kale ayakta kalacaktır ve orada bulunan yöre halkı yağmur yağdığı zaman kaleden süt kokusu geldiğini de söylerler.

Taş Olan Kadın Efsanesi

taş olan kadın

Keban’ın güneyinde geçen çayda ,baharın gelmesiyle birlikte eriyen karlar çayın debisini artırmakta, sellere neden olmaktadır. Efsaneye göre, bir kadın sabah çocuğuyla birlikte hayvanlarını geçirmek isterken, bu çayın kenarına gelir ve Allah’a bu şekilde yalvarır; “Yarabbi bize acı ve merhamet et. Bana acımıyorsan çocuğuma acı, bu seli durdur. Eğer bu seli durdurursan ve karşıya geçersem, bu fakir halimle bu koyunlardan birini sana kurban keseceğim” der. Kısa bir zaman sonra yağış durmuş ve seller kesilmiştir. Kadın da sırtındaki çocuğuyla birlikte koyunları karşıya geçirmiştir. Kadın verdiği sözü hatırlayarak “Ya Rabbi eğer sular durulursa sana bir kurban keseceğimi söylemiştim” İşte sana kurban diyerek Saçındaki iki üç biti ezerek yoluna devam eder. Tam o sırada Allah’ın gazabına uğrar ve taş kesilir. Dikkatli bakıldığı zaman 2,5 metre yüksekliğinde kayanın kadın ve arkasında da çocuğu olduğu söylenilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum