Süs Köpeklerinde Aşı Takvimi

Tıpkı çocuklar gibi süs köpekleri de tehlikeli viral ve bakteriyel hastalıklara karşı aşıya ihtiyaç duyarlar. İşte süs köpeklerinde aşı takvimi..
Süs Köpeklerinde Aşı Takvimi

Süs Köpeklerinde Aşı Takvimi

Yavru köpeğinizle ilk veteriner görüşmenizde mutlaka yapmanız gereken, veterinerinizin oluşturduğu aşı takvimini almak ve sonrasında büyük bir dikkatle onu takip etmektir. Yavru köpeklerde aşı takvimine uyulması; her cinsten, herk ırktan köpeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

  • 6. Hafta: İç Dış Parazit Aşıları
  • 8. Hafta: Puppy DP (Karma 1. Doz)
  • 11. Hafta: Karma 2. Doz
  • 14. Hafta: Kuduz
  • 12. Hafta: Bronşin
  • 12. Hafta: Lyme
  • 12. Hafta: Mantar aşısı
  • 15. Hafta: Lyme 2. Doz (Lyme hastalığı endemik bir hastalık olduğu için bu aşının 2. Dozu yaşanılan yere bağlı olarak yapılmayabilir.)

Yukarıda yazan tarihler köpeğin aşıyı olabileceği ilk tarihlerdir ancak birkaç aşının çakışmaması için tarihlerde belli başlı oynamalar olduğu olabilir bu elbette ki normaldir, uzman veteriner hekiminiz size köpeğinize uygun bir yavru köpeklerde aşı takvimi verecektir. Köpek yavrusu aşı takvimi uygulamalarının tarihlerinin aynı ırktan olsalar dahi köpekten köpeğe değişkenlik göstermesi normaldir, her köpeğin sistemi kendine özeldir.

Köpeklerde Aşı Neden Önemli?

Süs Köpeklerinde Aşı Takvimi

Yavru köpekler hassas ve savunmasız doğaları sebebiyle viral ve bakteriyel hastalıklara karşı aşılara ihtiyaç duyarlar. Aşılama, sağlıklı hayvanları bulaşıcı hastalıklardan korumanın en etkili yöntemi olarak ününü hala sürdürmektedir. Aşı takviminin ihmal edilmesi durumunda evcil hayvanınız korumasız kalır.

Aşılar tedavi edici olmaktan önce önleyicidir, yani sizleri olası bir tedavi sürecinin yıpratıcılığından da korurlar. Ancak aşılı olmasına rağmen köpeğiniz yine de enfekte olmuş olabilir, açıkçası bu konuda da endişe etmenize gerek yok çünkü söz konusu hastalığı aşısız köpeklere kıyasla çok çok daha kolay atlatacaktır.

Aşılar, köpek dostunuzu; gençlik hastalığı, canine hepatitis, kennel cough, parvovirüs enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonları ve çeşitli parazitlerin sebebiyet verebileceği oldukça bulaşıcı hastalıklardan korur. Aşılar aslında sadece yavru köpeğinizi korumaz, yavru köpeklerde aşı takvimine uymanız aynı zamanda sizi de korur çünkü, bazı hastalıklar köpeklerden insanlara geçebilir (kuduz), aşılama köpeğinizi bu tip hastalıklardan da korur dolayısıyla sizleri de korumuş olur.

Not: Hem köpeğinizin hem kendinizin sağlığı için yavru köpeğinizi aşıları tamamlanmamış evcil hayvanlarla görüştürmeyin.

Köpeklerde Aşı Uygulamasından Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Süs Köpeklerinde Aşı Takvimi

Yavru köpeklerde aşı takvimine uymanız elbette önemlidir ancak aşağıdaki durumları veterinerinizle konuşmalısınız.

  • Aşıdan önceki 2 gün köpeğimizi yıkamamalıyız.
  • Aşıdan sonraki 2 gün köpeğimizi yıkamamalıyız.
  • Aşı öncesi iç- dış parazit kontrolleri sağlanmalı eğer parazit bulgusuna rastlanırsa aşı ertelenmeli aksi halde parazitler deyim yerindeyse köpeğimizin besinlerini çalarak onların bağışıklığını düşürdüğü için istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
  • Herhangi bir aşı öncesi de köpeğinizin sağlık durumunun iyi olduğuna emin olun aksi halde aşıdan beklenen etki kendini göstermeyebilir.
  • Antibiyotik tedavisi sürmekte olan veya kortikosteroid tedavi devam eden ya da yeni yapılmış köpeklere söz konusu tedaviler bittikten en erken 1 hafta sonra aşı yapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum