Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Sünnet hem sağlık açısından hem de dinimiz tarafından uygun görülen bir operasyondur. Peki çocuğunuzun bu dönemi rahat geçirmesi için neler yapılmalıdır?
Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler
Çocuğunun sünnetini görmek her ebeveyni mutlu eder. Bu operasyon hem bireyin ilerideki sağlığı için hem de İslam dininin bizlere buyurduğu emir ile yapılır. Peki sünnet sonrasında yapılması gerekenler nelerdir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını makalemizde araştırdık ve derledik.

Sünnet Kaç Yaşında Yapılmalı?

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Uzmanlara göre sünnet yaşı için en ideali 2 yaşıdır. Peniste damarlanmalar çok olmadığı için kanama az olur. Çocuklarda yara iyileşmesi hızlıdır ve hızlıca iyileşir. Çocuk bebek yaşta olduğu ve bilinci henüz oturmadığı için psikolojik olumsuzlukların olmasının önüne geçilmiş olur.

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Sünnet sonrasındaki dönemi hem çocuğunuzun hem de ebeveynlerin rahat geçirmesi için yapılması gereken bazı şeyler vardır. İlk olarak çocuğunuza mutlaka ağrı kesici verilmesi gerekir, sargılar zamanında çıkarılması çok önemlidir. Kanamalarda çocuğunuzu telaşeye sokmayıp normal karşılamanız gerekir. İşte sünnet sonrası yapılması gerekenler;

1. Ağrı Kesiciler

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Sünnet sırasında yapılan anestesizden dolayı çocuğunuz sadece dokunuşları algılar. Eğer ağlıyor ise bu psikolojiktir. Operasyon sonrasında ağrı kesici etkisini kaybedeceğinden sızılar başlayabilir. Bu yüzden çocuğunuza doktorunuz tavsiyesince ağrı kesici şurup verin.

2. Sargılar

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Operasyon bitiminde sarılan sargıları çocuğunuzun ilk idrarı ile atın. Aksi takdirde yapışabilir ve çıkartması zor olabilir. Sargı ilk çıkma alanında hafif kanama olabilir telaşlanmayın. Sünnet kilotu faydalı olabilir. Ancak yara kurumadan kullanmayın. Nem artacağından dolayı iltihaplanma yapabilir.

3. Kanama

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

İlk gün sızıntı şeklinde kan gelebilir bu normaldir. Damla şeklide geliyor ve sildiğinizde tekrar başlıyorsa bu müdahale gerektirebilir. Çocuğunuzun ağlaması,  ıkınması kanamayı artıracaktır. Böyle durumlarda kanamanın durması için yarım saat kadar beklenmelidir. Eğer kanama durmaz ise doktorunuza görünmenizde fayda var.

4. Şişme

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Sünnetten sonra penis biraz şişebilir. Penisten sarı su geliyorsa bu enfeksiyon değil dikişlerin altından sızan seröz adındaki sıvıdır. Bu durumda sakin kalmanız gerekir, telaş edilecek bir durum yoktur. Şişme 1 hafta kadar devam ediyorsa doktora görünmekte fayda vardır. 

5. Banyo

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Doktorunuz söylemedi ise operasyondan sonra 3. gün banyo yaptırabilirsiniz. Bundan sonraki süreçte her gün banyo yapmak penisin iyileşme sürecini artırır. Su çok sıcak olmamalı hatta ılık olmalıdır. Banyonun oturur pozisyonda değil ayakta yapılması en idealidir.

Operasyonlu bölgeye fazla işlem yapılmamalıdır. Eğer banyodan önce peniste kabuklanma var ise bolca terramisin sürerek yarım saat kadar beklenmesi kabukların yumuşamasını sağlayacak ve banyo esnasında kabukları düşürecektir. Dikişler banyoda kendiliğinden düşer ayrıca bir aldırma operasyonuna gerek yoktur.

Sünnetin Tedavi Süreci

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Her yaranın iyileşmesi 1 ayı bulur. Ancak gözle görülür ve rahatlayacak biçimde 7. günden itibaren yara iyileşir. 48 saatten sonra ağrı ve kızarıklık varsa iltihaplanmadan dolayı olabilir. Şişlikler ve morluklar 7. güne kadar sürebilir. 

Sünnet sonrası hastanın ateşi 37.2 derecen fazla olursa bu yaranın iltihap kaptığını gösterir. Bunun sonucunda doktorunuza danışabilir ve söylediği dozda antibiyotik kullanabilirsiniz.

Sünnet Sonrası Evde Yapılması Gerekenler

Sünnet Sonrası Yapılması Gerekenler

Operasyon günü, ağrı kesici verilmeli ve 4-5 kez baticon yardımıyla pansuman yapılmalıdır. İkinci gün, gerekli kalınırsa ağrı kesici kullanılmalı ve 3-4 kez pansuman yapılmalı. Üçüncü günden sonra banyo yapılmalı ve takip eden günlerde banyo işlemine devam edilmeli. Yaranın iyileşmesi ve kurutulmasına özen gösterilmelidir. Bunları yaptığınız taktirde sünnet sorunsuz bir şekilde ilerleyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocuğunu Sünnet Yaptıracak Ailelere Tavsiyeler

Sünnet olduktan kaç gün sonra iyileşir?

Sünnet olduktan sonra iyileşme süreci sünnetin yapıldığı yaşa göre değişiklik göstermektedir. Yenidoğan bebeklerde yapılan sünnet 4 günde iyileşirken büyük çocuklarda bu süre 10 güne kadar uzayabilmektedir.

Sünnet sonrası ne zaman banyo yaptırılır?

Sünnet sonrası iyileşme sürecinde herhangi bir sorun yoksa 4 ile 5 gün sonra banyo yaptırılmasında bir sakınca yoktur. Şişme, sarı sıvı akımı olmaması, kanamanın olmaması gibi durumlara dikkat etmek gerekir.

Sünnet olduktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Çocuğunuz sünnet olduktan 3 gün sonra ılık sabunlu suyun içerisine oturtulmalı, 10 dakika kadar banyo ettirilmelidir. Bu banyo yara için oldukça faydalıdır. İhmal edilmemesi gereken bir durumdur. Sünnet sonrası kanamaların olması normaldir.

Sünnet olduktan sonra bez bağlanır mı?

Sünnet sonrasında alta bez bağlamakta bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise sünnet iç çamaşırları giyilmesi gerekir. Eğer elinizde sünnet için üretilen iç çamaşırından yoksa etek vb. bir şey giydirilebilir.

Sünnet olduktan sonra ne giyilmeli?

Sünnet olduktan sonra yapmanız gereken ilk şey çocuğunuza rahat edeceği kıyafetleri giydirmektir. Daha sonrasında baticon yardımıyla pansuman yapmalısınız. 5 ile 7 günlük süreçte penisin iç çamaşır yada bezine yapışmasını önlemek için kremler kullanabilirsiniz.

Sünnet en çabuk nasıl iyileşir?

Sünneti en çabuk şekilde iyileştirmek için çocuğunuza gün aşırı duş yaptırmanız gerekmektedir. Penisin iyileşmesini kolaylaştıracak kremlerin uygulanması, işlem sonrası bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Sünnet olan çocuğun acısı nasıl geçer?

Sünnetten sonraki 2 saat işlem sırasında uygulanan uyuşturucu ilaçlar nedeniyle hissedilmez. Daha sonraki günlerde ağrı yavaş yavaş hissedilmeye başlar. Sünnet sonrası ilk 2 gün ağrı olması normaldir. Bu süreçte çocuğunuza ağrı kesici verebilirsiniz. Bebeklerde ağrı kesiciyi fitil şeklinde, çocuklarda şurup ya da tablet olarak kullanılabilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum