Sultanahmet'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Sultanahmet, Fatih ilçesine bağlı, Avrupa yakasında yer alan bir ilçedir. Osmanlı ve Bizans'a ait birçok eser bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistin en yoğun olduğu semttir.
Sultanahmet'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Sultanahmet Gezilecek Yerler

Sultanahmet dünyanın kalbi, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezi, Doğu Roma İmparatorluğu'nun çıkış yeri. Sultanahmet İstanbul'da yer alan ve binlerce yıldır ayakta duran eserleriyle dünyanın en güzel yerlerinden biri. İsmini Sultan 1. Ahmed'in yaptırdığı ve güzellikte, estetikte, büyüklükte Ayasofya ile yarışan Sultan Ahmet Camii'nden almıştır. Sultan Ahmet Meydanı ve çevresinde yer alan onlarca tarihi eser, uluslararası ticaret, her yıl ağırlanan yüzbinlerce turist ile Türkiye'nin yüzü gibidir. İşte burada yer alan eserler ve gezilecek yerler;

İlgili İçerik;

İstanbul Gezilecek Yerler


Sultanahmet Meydanı

Bizans döneminde Hipodrom adını alan meydan, Osmanlı döneminde At Meydanı olarak adlandırılmaktaydı. Sultanahmet Meydanı, İstanbul'un en büyük meydanıdır. Yoğun olarak yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Özellikle ramazan aylarında, müslümanların yoğun ilgi gösterdiği bir meydandır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-013.jpg


Topkapı Sarayı Müzesi

Temeli 1460 yılında atılan Topkapı Sarayı’ın yapımı 18 yıl sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet’in emri üzerine yapılan Topkapı Sarayı, dünyanın en mükemmel tarihi yapısı ve müzesidir. 1924 yılında Atatürk’ün emri ile müzeye dönüştürülmüştür. Topkapı Sarayı, İstanbul’da görülmesi gereken bir eserdir.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.jpg

Adres; Cankurtaran Mh. 34122 Fatih/İstanbul


Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi, Bizans İmparatoru tarafından yaptırılmıştır. M.S 532 – 537 yılları arasında yapılmış ve kilise olarak kullanılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in ordusuyla İstanbul’u fethinden sonra camiye dönüştürülmüştür. 1934 yılında ise müzeye olarak ziyaretçilere kapılarını açmaktadır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-001.jpg

Adres; Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul


İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Osmanlı döneminde kurulan müze, içerisinde 3 ayrı müze bulunmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Çinili Köşk Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Eski Şark Eserleri Müzesinden oluşmaktadır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-002.jpg

Adres; Cankurtaran Mh. 34122 Fatih/İstanbul


Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 19. yüzyılda kurulmuştur. 1913 yılında açılan müze, Türk ve İslam sanatı eserlerinden oluşan ilk müzedir. Müze 7 ana bölümden oluşmaktadır. Müze, zengin koleksiyonlardan oluşan bir müzedir.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-003.jpg

Adres; Sultan Ahmet Mahallesi, Meydanı Sok. No:46, 34122 Fatih/İstanbul


Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

1953 yılında açılan müzede, Bizans İmparatorluğu’na ait saray mozaikleri sergilenmektedir. Aynı zamanda müzede, inan ve hayvan figürleri de yer almaktadır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-004.jpg

Adres; Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih/İstanbul


Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Tarihi Kılıçhane binasında yer almaktadır. Müze, 1988 yılında açılmıştır. Müzede Cumhuriyet öncesine ait diplomalar, okul künye defterleri ve gazete küpürleri yer almaktadır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler.jpeg

Adres; Sultan Ahmet Mahallesi, Şehit Mehmet Paşa Sok. No:3, 34122 Fatih/Istanbul


Yerebatan Sarnıcı

527 – 565 yılları arasında inşa edilmiştir. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en büyük sarnıcıdır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-009.jpg

Adres; Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3, 34410 Fatih/İstanbul


Binbirdirek Sarnıcı

Binbirdirek Sarnıcı, Bizans dönemine ait bir eserdir. Sarnıç 4. yy da inşa edilmiştir. Binbirdirek Sarnıcı’nda 212 tane sütun bulunmaktadır. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-008.jpg

Adres; Binbirdirek Mh., İmran Öktem Cd., 34122 Fatih/İstanbul


Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii, Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Osmanlı döneminin en önemli eserleri arasındadır. Caminin 6 minaresi bulunmaktadır. Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan caminin mimarı, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’dır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-007.jpg

Adres; Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul


Yılanlı Sütun

Yılanlı Sütun, İstanbul’un en eski tarihi eserlerinden biridir. Apollon Tapınağı’na dikilen bu eser, Konstantin tarafından Sultanahmet Meydanı’na getirilmiştir. Yılanlı Sütun’un farklı hikayeleri bulunmaktadır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-006.jpg

Adres; Binbirdirek Mh., Fatih Anıt Parkı, 34083 Fatih/İstanbul


Örme Sütun

Örme Sütun’ un kim ve hangi dönemde yapıldığı bilinmemektedir. Görkemli yapısı ile dikkat çeken yapı, 10. yy da VII. Konstantin’in isteği üzerine onarılmıştır.

sultanahmette-gezilip-gorulmesi-gereken-yerler-005.jpg

Adres; Binbirdirek Mh., Sultan Ahmet Parkı No:5, 34122 Fatih/İstanbul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.