Sultan Melikşah Kimdir? Melikşah Dönemi Nasıldır?

Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı olan Sultan Melikşah hakkında detaylı bilgiye bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz. İşte Sultan Melikşah Kimdir? ve Melikşah Dönemi Nasıldır? gibi sorularının yanıtı.
Sultan Melikşah Kimdir? Melikşah Dönemi Nasıldır?

TRT1’de yayınlanan Uyanış Büyük Selçuklu dizisi sayesinde ekranlara gelen Sultan Melikşah hakkında sizler için detaylı araştırma yaptık. İşte Sultan Melikşah Kimdir? ve Melikşah Dönemi hakkında bilgi.


Sultan Melikşah Kimdir?

Sultan Melikşah Kimdir?

16 Ağustos 1055 tarihinde Pazar günü dünyaya gelen Sultan Melikşah, çocukluk dönemini İran’ın isfahan şehrinde yaşamıştır. Sahip olduğu özellikleriyle babası Alparslan’ın dikkati çeken Melikşah, kendisiyle en iyi şekilde ilgilenmesini sağladı. İlk seferine babasıyla beraber 1071’de Suriye’ye gitti. 1072 yılında ise babası Alparslan esir aldığı Yusuf Harzemi tarafından hançerle öldürüldü.

Babasının öldürülmesinden sonra ordunun başına geçen Sultan Melikşah, daha sonra sultanlığını ilan etti. Bu duruma karşı gelen Kavurt Bey ile karşı karşıya gelen Melikşah, savaştan galip gelerek Kavurt Bey’i idam etti. Böylelikle 1074 yılında Abbasi halifesi tarafından Sultanlığı ilan edildi.


Melikşah Dönemi

Melikşah Dönemi

Babasının zamanında vezirlik görevine getirdiği Nizamülmülk’ün işine devam etmesini istedi. Bu sırada en iyi dönemini geçiren Büyük Selçuklu Devleti, o zamanlar oldukça iyi işler başardı. Sultan Melikşah’ın kardeşi tahta geçtiği için isyan çıkardı. İsyandan faydalanmak isteyen Gazneli ve Karahanlı devletleri ordularıyla beraber saldırıya geçti. Gelen saldırıyı başarılı bir şekilde savunan Melikşah, Karahanlı Devletinin ikiye bölünmesini sağladı. İbrahim Alparslan’ın ölümünden fırsat gören Gazneliler, Horasan bölgesini ele geçirse de Melikşah’ın yeniden bölgesini almak için yaptığı saldırıyı savunamadılar. Bu olaydan sonra iki devlet arasında ilişkiler günden güne iyi olmaya devam etti.


Melikşah Nasıl Öldü?

Melikşah Nasıl Öldü?

Melikşah’ın nasıl öldüğü hakkında kesin bir bilgi yoktur. Her kaynağın kendisine göre teorileri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise Nizamülmülk’ü ve Sultan Melikşah’ı 37 yaşlarında öldürüldüğü söylenmektedir. Nizamülmülk’ü öldüren kişiler Hasan Sabbah’ın emrinde hizmet eden Haşhaşiler olduğu düşünülmektedir.

Bir diğer farklı kaynakta Melikşah’ın sürek avında yakalandığı hastalıktan dolayı öldüğü yazarken, başka eserde Semarkand sultanının kızının zehirleyerek öldürdüğü belirtilmiştir. Melikşah’ın cesedi babası Alparslan’ın yanına gömüldüğü bildirilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.