Süleyman Demirel Kimdir

Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanı ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924 tarihinde Isparta'nın Atabey ilçesinde dünyaya geldi.
Süleyman Demirel Kimdir

Süleyman Demirel’in Biyografisi

Süleyman Demirel, klasik eğitimini Isparta ve Afyon illerinde tamamladı. Sonraki yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ne kayıt yaptırdı ve 1949 yılında buradan lisans mezunu oldu. Mezun olduğu sene iş hayatına adım attı ve Elektrik İdaresi’nde işe başladı.

İş Hayatı

1949 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında eğitim aldı ve çalışmalarda bulundu.

Türkiye’ye döndükten sonra, 1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanı, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Su Mühendisliği konusunda dersler verdi.

Siyasi hayatı

1962 yılında siyasete atılan Süleyman Demirel, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu Üyeliği’nde görev aldı. 1964 yılında partinin gelen başkanı oldu ve o dönem yapılan seçimlerde hükümeti kurma işinde görev alarak Başbakan Yardımcısı koltuğunda oturdu.

1965 yılında Adalet Partisi tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi ve Türkiye'nin 12. Başbakanı olarak hükümeti kurdu.

4 yıl işler halde olan hükümet ile 1969 yılında bir kez daha seçimlere girdi ve bir kez daha tek başına hükümet kuracak pozisyonda yer aldı.

1971 yılında yapılan muhtıra sonucunda başbakanlık görevinden istifa etti. 1971 yılından 1979 yılına kadar Süleyman Demirel’e 3 kez daha hükümet kurma yetkisi verildi.

12 Eylül 1980 Darbesi üzerine görevi bıraktı ve 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. Yasakların kalkmasının ardından Doğru Yol Partisi’ne kurarak tekrardan siyasete başladı. 1987 yılında meclise girerken, 1991 yılında yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile beraber hükümeti kurdu.

Cumhurbaşkanlığı

1993 yılında yapılan oylama sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

2000 yılına kadar görevinin başında kaldı. 2000 yılında ise görevini Ahmet Necdet Sezer’e devretti.

Özel Hayatı

1948 yılında Nazmiye Demirel ile evlendi. Hiç çocukları olmadı. Nazmiye Demirel, Alzheimer hastalığı nedeniyle 27 Mayıs 2013'te yaşamını yitirdi.

Süleyman Demirel, 2015 yılında 91 yaşındayken vefat etti.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.