Suikast Sonucu Öldürülen 8 Gazeteci

Yazdıkları ve fikirleri nedeniyle öldürülen, basın tarihine unutulmayacak izler bırakan ve katledilen 8 gazeteci... Sadece fikirleri nedeniyle öldürüldüler. Amaç kaos çıkarmak ve kirli ellere hizmet etmekti.
Suikast Sonucu Öldürülen 8 Gazeteci

Sabahattin Ali

Sabahattin Ali 25 Şubat 1907'de Gümülcine'de dünyaya geldi. Sabahattin Ali, öğretmen okulunu bitirdikten sonra Yozgat'ta öğretmenlik görevine başladı. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almaya'ya gönderildi. Almanya'da eğitim gördükten sonra Türkiye'de Almanca öğretmenliği yapmaya başladı. İçimizdeki Şeytan isimli romanı nedeniyle Nihal Atsız ve milliyetçi çevre ile aralarında geçen tartışmalar nedeniyle öğretmenliği bıraktı ve çeşitli işlerde çalışmaya başladı. Aynı zamanda çeşitli mizah dergilerinde ve gazetelerde çalışıyordu. Bu işlerde başarı sağlayamayınca yurt dışına gitmek istedi fakat yurtdışına çıkması için izin verilmeyince illegal yollara başvurdu. 1948'de Bulgaristan'a kaçmak için yola koyuldu. Bulgaristan'a geldiğinde ise Ali Ertekin tarafından öldürüldü. Sabahattin Ali yazdığı romanları ile Türk Edebiyatı'nda unutulmayacak isimler arasında yer almaya devam etmektedir. 

sabahattin-ali-001.jpg

 


Abdi İpekçi

9 Ağustos 1929'da İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldıktan sonra gazeteciliğe adım attı. Milliyet Gazetesi'nde genel yayın müdürlüğü yaptı. Gazetecilik mesleğine her anlamda yenilikler getiren Abdi İpekçi, 1979'da Mehmet Ali Ağca tarafında aracında öldürüldü. 

abdi.jpg

 


Ümit Kaftancıoğlu

Asıl adın Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, 1935'te Ardahan'da dünyaya geldi. Eğitimlerini tamamladıktan sonra öğretmenlik yapmaya başladı. Uzun süre öğretmenlik yaptıktan sonra grevinden uzaklaştırıldı. Ardından TRT'de çalışmaya başladı. Hazırladığı televizyon programları ile pek çok ödülün sahibi oldu. 11 Nisan 1980'de işe gitmek için evden çıktığı sırada Ahmet Mustafa Kıvılcım isimli kişi tarafından öldürüldü. Ahmet Mustafa Kıvılcım yakalandıktan sonra ise ifadesinde Ümit Kaftancıoğlu'nu solcu olduğu için öldürdüğünü belirtti. 

umit-kaftancioglu.jpg

 


Musa Anter

Musa Anter 1920'de Mardin'de dünyaya geldi. Genç yaşında siyasete adım atan Musa Anter, ilk olarak Dersim İsyanı'nda göz altına alında. Ardından pek çok kez gözaltına alındı ve idama mahkum edildi. Daha sonra af çıkmasıyla hapishaneden çıktı. Yine pek çok kez hapis hayatı yaşayan Musa Anter, 20 Eylül 1992'de öldürüldü. 

musa.jpeg

 


Uğur Mumcu

22 Ağustos 1942'de Kırşehir'de dünyaya geldi. Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi'nde hukuk üzerine eğitim aldı. Ardından gazeteciliğe başladı ve yaptığı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Uğur Mumcu, özellikle abdi İpekçi cinayeti ile ilgili azırladığı dosyası ile büyük beğeni kazandı. Başarı gazeteci, 1993'te aracına yerleştirilen patlacı nedeniyle hayatını kaybetti. Cinayetin failleri ise henüz bulunamamıştır.

ugur-mu-mcu.jpg 

 


Ahmet Taner Kışlalı

10 Temmuz 1939'a Zile'e dünyaya gelen Ahmet Taner Kışlalı, lise eğitimini tamaladıktan sonra Ankara Üniversitesi'ne siyaset üzerine eğitim aldı. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe mezun olduktan sonra da devam etti. Ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili seçildi. O önem kültür bakanlığı yaptı. 1980 Askeri Darbesi'nden sonra Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi üzerine eğitim verdi. 21 Ekim 1999'a uğradığı bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Ahmet Taner Kışlalı'nın da failleri bulunamadı. 

ahmet-001.jpg

 

Hrant Dink

1954'te Malatya'da dünyaya gelen Hrant Dink, anne ve babasının boşanmasının ardından kız kardeşi ile birlikte yetimhanede yaşamaya başladı. Eşi Rakel ile birlikte Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nın yöneticiliğini yapmaya başladı. Ardından çeşiti dergi ve gazetelerde yazılar yazmaya başladı. Verdiği ifadeler ve yazıları ile Türk milliyetçilerinin dikkatini üzerine çekti. Şişli'de bulunan Agos Gazetesi'nden çıktıktan sonra 19 yaşındaki Ogün Samast tarafından öldürüldü. 

hrant.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.