Su Çiçeği Nedir? Su Çiçeğinin Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk hastalıklarından olan su çiçeği hakkında bilinmesi gerekenleri ve merak edilenleri bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.
Su Çiçeği Nedir? Su Çiçeğinin Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varisella zoster adındaki bir virüsün neden olduğu su çiçeği, bulaşıcı bir hastalıktır. Tıpkı kızamık virüsünde olduğu gibi 2 saat boyunca havada canlı kalabilen bir virüstür. Su çiçeği, vücutta kızarıklık, ateş ve yorgunluk ile birlikte kendini göstermektedir.

Genellikle 15 yaşın altındaki kişilerde görülen bu hastalığa yetişkinlerde de rastlanılmaktadır. Su çiçeğinin oluşmasına neden olan varisella zoster virüsü aynı zamanda zona hastalığına da neden olmaktadır. Ancak su çiçeği hastalığı genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Zona ise daha önce su çiçeği hastalığı geçirmiş yetişkinlerde veya yaşlılarda ortaya çıkmaktadır.

Su çiçeği geçiren kişiler bu hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar ve bir daha hastalığın tekrarlaması söz konusu olmaz fakat nadiren de olsa ikinci kez tekrarlanan su çiçeği vakalarına rastlanılmaktadır. 

Su Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan su çiçeği, hapşırma ve öksürme gibi solunum yolu ile bulaşmasının yanı sıra aynı zamanda temas ile de bulaşmaktadır. Virüs bulaştıktan sonra yaklaşık 15 gün kuluçkaya yatar ve üremeye başlar.

Daha sonra ateş, halsizlik ve baş ağrısı gibi çeşitli belirtiler vermeye başlar. Yüz ve saç diplerinde başlayan kabarcıklar daha sonra vücudun diğer bölümlerine yayılırlar. En az 10 – 20 tane olan kabarcık sayısı genellikle 300 – 500 adet kabarcık arasında değişmektedir.

Bu kabarcıklar kırmızı renkli olup içleri sıvı doludurlar. Kaşıntı hissiyle birlikte kaşınması ve patlatılması durumunda ciltte iz kalması söz konusudur.

Kabarcıklar 6-7 gün sonra kurular ve kabuklanarak vücuttan atılırlar. Su çiçeği hastalığında belirtilerden 2-3 gün öncesi ve 4-5 gün sonrası bulaşıcılığın en yüksek olduğu dönemdir.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Su Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Havada 2 saat canlı olarak asılı kalabilen varisella zoster virüsü solunum yolu ve temas ile bulaşmaktadır. Özellikle su çiceği geçiren çocuklar bu dönemlerde okul ve benzeri toplu yaşamlarından uzak tutulmalılardır. 

Kişinin hapşırması, öksürmesi, tükürük ve temas yolları ile virüs kişiden kişiye kolaylıkla bulaşmaktadır. Virüs bulaştıktan sonra yaklaşık 15 gün kadar kuluçkaya yatar.

Virüs bu süreç içerisinde üst solunum yollarındaki lenf bezlerine, karaciğer ve dalak başta olmak üzere birçok organa yayılarak üremeye devam eder. 14-15 gün süren bu süreç sonrasında hastada yüksek ateş, karın ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler görülür.

Genellikle 6-8 gün boyunca bulaşıcılığını korumaya devam eder ve kabarcıklar kabuk tutup dökülmeye başlaması itibari ile bulaşıcılığını kaybeder.

Su Çiçeğinin Belirtileri

Su Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Su çiçeği hastalığının belirtileri arasında; baş ağrısı, karın ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, yüzde, kafa derisinde, kolda, bacaklarda veya gövdede içi sıvı dolu kızarık kabarcıklar, sivilceye benzer bir yapı yer alır. Eğer çocuğunuzda buna benzer semptomlar görüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Su Çiçeği Hastalık Süreci

Su Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Su çiçeği hastalığında ilk olarak noktalar görülür. Noktalar, kümeler halinde gelişir ve genellikle yüz, bacaklar, göğüste ve karında görülür. Küçük, kırmızı ve kaşıntılı olma eğilimindedirler. 

Kabarcıklar lekelerin üstünde gelişebilir. Bu kabarcıklar daha çok kaşıntıya sebebiyet verir. Birkaç gün sonrasında bu noktalar vücudun tamamını kaplar. Yaklaşık 48 saat içinde kabarcıklar sönmeye ve kurumaya başlar. Kabuk oluşur. Yaklaşık 10 gün içinde kabuklar kendi kendine dökülür.

Su Çiçeği Tanı ve Tedavisi

Su Çiçeği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Su çiçeğinin belirtilerinin görülmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurmak gereklidir. Kişiden kişiye değişen bağışıklık sistemi nedeniyle mutlaka bir uzman muayenesi gereklidir. Su çiçeği tedavisinde kaşıntının ve kızarıkların durumuna bakılarak oluşabilecek enfeksiyonun önlenmesi için losyon tedavisi uygulanmaktadır.

Aynı zamanda bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde antiviral tedavisi uygulanmaktadır. Su çiçeği tedavisinin en önemli unsurlarından biri de hasta mutlaka temiz bir oda da dinlenmelidir. Sağlıklı ve vitamin bakımından zengin besinlerle beslenmelidir.

Hastalık sürecinde hastanın vücut direncinin daha fazla düşmesiyle birlikte yüksek ateşte görülmektedir. Bu nedenle hastanın ateşini kontrol altına almak amacıyla ateş düşürücü şuruplarda kullanılabilir.

Ağrı veya ateş

Tylenol (acetaminophen), yüksek sıcaklık ve ağrı semptomlarına yardımcı olabilir. Aspirin içeren ürünler, suçiçeği için kullanılmamalıdır, çünkü bu, komplikasyonlara yol açabilir. Asetaminofen (Tylenol) hamilelik sırasında herhangi bir zamanda kullanılabilir.

Dehidrasyon

Dehidrasyonu önlemek için bolca sıvı, tercihen su içmek önemlidir. Bazı doktorlar yeterince su içmeyen çocuklar için şekersiz popsicles veya Pedialyte önerebilir.

Ağız ağrısı

Şeker içermeyen popsicles, ağızda lekeler varsa, ağrının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Tuzlu veya baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Çiğneme acı veriyorsa, çorba iyi bir seçenek olabilir, ama çok sıcak olmamalıdır.

Kaşıntı

Kaşıntı şiddetli olabilir, ancak yara izi riskini azaltmak için çizilmeyi en aza indirmek önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızamık Belirtileri ve TedavisiEnsefalit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Gül Hastalığı Nedir? TedavisiReye Sendromu Nedir? Tedavisi
El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri ve TedavisiBebek Döneminde Yapılması Gereken Aşılar
Zona Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Çocuklarda Yazın Görülen Hastalıklar

Su çiçeği nedir?

Su çiçeği virüs kaynaklı bir hastalıktır. Varicella zoster isimli virüsten dolayı vücut bu hastalığa yakalanır. İçi su dolu kabarcıklar oluşur. Genellikle çocuklarda görünmektedir. Çocukluk döneminde neredeyse herkesin geçirdiği bir bulaşıcı hastalık türüdür. Tedavisi mümkündür ve suçiçeği aşıları da vardır. Su çiçeğinin belirtileri, yüksek ateş, kaşıntıyla başlar ilk yüzde çıkar.

Su çiçeği aşısı hangi ay yaptırılır?

Su çiçeği aşısı 2 doz olarak uygulanmaktadır. Birinci doz 13 aylıktan büyük bebeklere uygulanmalıdır. İkinci doz ise 5-6 yaş aralığında tekrarlanmalıdır. Ancak hamilelerin su çiçeği aşısı olması önerilmemektedir.

Bebek üzerindeki etkisi bilinmediğinden hamilelik sırasında su çiçeği aşısı yapılmamaktadır. Uzmanlar su çiçeği aşısının hamilelikten önce yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Su çiçeği nasıl başlar ve ilerler?

Çocukların cildinde görülen kızarıklık ve döküntüyle başlar. İlerleyen zamanda tüm vücuda yayılır ve döküntülerin içi su dolmaya başlar ve aşırı derecede kaşınma olur. Daha sonra yüksek ateşte bu hastalığa eşlik eder. Bağışıklık sistemi çöktüğünde bu hastalığı çocuklarınız hemen kapabilir. 

Su çiçeği hastalığından nasıl korunur?

İlk olarak bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi gerekir. Düşük bağışıklık sistemi olan çocuklarda daha düzenli beslenmeyle bu sorun çözülür. Başka bir seçenek olarak su çiçeği aşısı yaptırabilirsiniz.

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Okul öncesi çocuklarda bu hastalık daha sık görülür. Okula giden çocuklarda risk daha fazladır. Su çiçeği aşısını 1 yaşını doldurduktan sonra yapılması gerekir. Aşının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Aşı yapıldıktan sonra 6 hafta boyunca aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalıdır.

Su çiçeği hastalığı nasıl tedavi edilir?

Su çiçeği hastalığında antibiyotik verilmez. Ateşle birlikte gelen bu hastalıkla bolca su tüketilmelidir. Bazen ağrı yapabilir ama katiyen aspirinden kaçınmalısınız. Genellikle doktor geçirilen suçiçeğinin boyutuna göre ilaçlar ve kremler vermektedir.

Suçiçeği hastalığında her zaman ılık duş almalısınız. Hastalık 7 gün sürer ve 3-4 günü yüksek ateş meydana gelir. Ateş düşürücü ilaçlarla, kremler verilir. Bu dönemde asla yaralar kaşınmamalıdır çünkü iz kalma olanağı çok yüksektir.

Su çiçeği hastalığı kaç gün sürer?

Su çiçeği hastalığında döküntü adı verilen dönem, ortalama 7 gün sürmektedir. Tedavide ise, 1 ile 3 gün süren ateş için ateş düşürücü kullanılmalıdır. 7 günden fazla süren kaşıntılar için antihistaminik ilaçlar tercih edilebilir.

Su çiçeği sonrası iz kalmaması için ne yapılır?

Eğer çocuğunuz su çiçeği olduysa ve vücudunda iz kalmamasını istiyorsanız çocuğunuzun tırnaklarını mümkün oldukça kısa ve temiz tutun. Çocuğunuz uyurken eline çorap veya eldiven giydirin. Kaşıntıyı en aza indirmek için yulaf ezmesi banyosu yaptırmayı deneyin. Çocuğunuza dar kıyafetler giydirmek, kaşınmasına neden olacaktır. Bu yüzden bol kıyafetler tercih edin.

Su çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?

Su çiçeği hastalığı genellikle, temasla veya solunum yoluyla bulaşmaktadır. Eğer çocuğunuz su çiçeği hastalığına yakalanmışsa geçene kadar evde istirahat etmesi, okula gidiyorsa gitmemesi, dışarı dahi çıkmaması gerekmektedir.

Çocuğunuz su çiçeği hastalığına yakalanmışken okula veya kalabalık bir ortama giderse diğer insanlara da bulaştırabilir. Son derece dikkatli olunması gerekilmektedir.

Su çiçeği ölümcül müdür?

Bulaşıcıdır fakat ölümcül bir hastalık değildir. Aşı yaptıran kişilerde de suçiçeği hastalığı görünebilir. Aşılı olan kişiler daha hafif bir su çiçeği geçirirler.

Eğer bir kere su çiçeği geçirdiyseniz bağışıklık sisteminizin güçlendiğini ve bir daha bu hastalığı geçirmeyeceğinizi bilmelisiniz fakat çok nadir durumlarda bir kez daha su çiçeği geçirenler var. Su çiçeği hastalığında hassasiyet gösterilmese çeşitli enfeksiyonlar kapabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum