Stockhom Gezilecek Yerler

İskandinav ülkesi İsveç'in başkenti Stockholm yaklaşık 2 milyon nüfusun yaşadığı büyüleyici tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Yazımızın devamında Stockholm'ün gezilecek yerlerini bulabilirsiniz.
Stockhom Gezilecek Yerler

Stockholm Gezilecek Yerler

  • Stockholm’daki müzeler
  • Stockholm’daki  turistik noktalar
  • Stockholm’da nerede kalınır?
  • Stockholm’da nerede ne yenir?
  • Stockholm’da şehir içi ulaşım
  • Stockholm’da gece hayatı
  • Stockholm’da nerededir ve nasıl gidilir?
  • Stockholm’da otel önerileri
  • Stockholm restoran önerileri

Stockholm Hakkında Bilgi

  • Isveç’in başkenti ve en büyük şehridir.
  • Stockholm Şehri resmi adıyla Stokholm Bölgesi'ne bağlıdır.
  • Kral 16. Carl Gustaf'in şehridir.
  • Birger Jarl tarafından kurulmuştur.
  • Kraliyet Sarayı da 18.yüzyılda yapılmıştır.
  • 1713-1714 yıllarında Stokholm kara ölüm yanı veba salgınına maruz kalmıştır.
  • Drottningholm Sarayı ve Büyük Mezarlık UNESCO Dünya Mirasıdır.
  • İsveç'ın en kalabalık şehridir.

Vasa Müzesi

1990’da açılan Vasa Müzesi’nde 17. yüzyıla ait muhteşem bir savaş gemisi bütün orijinalliği ile sergilenmektedir. Battığı sulardan çıkarılıp getirilen ve Viking gemilerini andıran bu mükemmel gemi her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir. Gemi tam müzenin ortasına yerleştirilmiş ve insanların bu savaş gemisini rahatça görebilmeleri için etrafında iç balkonlar yapılmıştır. Stockholm’e sadece bu gemiyi görmek için her yıl binlerce turist akın ediyor.

vasa-muzesi-002.jpg

Adres: Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm, İsveç


Stockholm Sarayı

17. yüzyılın sonlarında inşa edilen bu mükemmel saray İsveç krallarının yaşadıkları evdir. Tarih boyunca restore çalışmalarıyla hayata tutunmaya çalışan Stockhom Sarayı’nda tam 1430 oda mevcuttur. Stockholm seyahatlerinin en vazgeçilmez ziyaretgahları arasında bulunuyor. İnşa edildiği dönemin mimari özelliklerini açıkça aksettiren Stockholm Sarayı’nı mutlaka görmelisiniz.

stockholm-sarayi-002.jpg

Adres: 107 70 Stockholm, İsveç


Gamla Stan

Stockholm’ün tarihsel öneme sahip adalarından biridir. Burada ülkenin en eski evleri yer almaktadır. Bu yönüyle de çok etkileyici bir yapıya sahip olan Gamla Stan tarzı yerler Avrupalılarca ‘Old Town’ olarak anılmaktadır. Burada bol bol fotoğraf çektirebileceğiniz alanlar, hediyelik eşya dükkanları, rengarenk sokaklar da var.

gamla-stan-002.jpg

Adres: Södermalm, Stockholm, İsveç


Djurgarden

Çok iyi yapılmış peyzaj çalışmaları ile doğal güzelliklerin buluşmasını aksettiren Djurgarden, Stockholmlülerin stres attıkları ve huzura kavuştukları yerlerin başında gelmektedir. Burada havuz içinde heykeller ve onları çepeçevre saran muazzam çiçeklere rastlayacaksınız. Stockholm seyahatinizde sessiz, huzur dolu bir yürüyüşe çıkmak istiyorsanız rotanız Djurgarden olmalıdır.

djurgarden-003.jpg

Adres: 38-40 Djurgaardsvaegen, İsveç


Riddarholmen Kilisesi

Stockholm’deki en şaşalı kiliselerden birisidir. Giriş için ücret ödüyorsunuz; ancak buna değiyor. Bu sakin ve nezih ibadethane turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Mimarisi çok güzel, koridorları ve bölümleri muhteşem dizayn edilmiş. Stockholm seyahatinizde kilise ziyaretinde bulunmak istiyorsanız Riddarholmen Kilisesi doğru adreslerden biri olabilir.

riddarholmen-kilisesi.jpg

Adres: Kungliga slottet, 107 70 Stockholm, İsveç


Stockholm Belediye Binası

Mimari özellikleriyle parmak ısırtıyor. Çok geniş bir bahçesi var ve bu bahçedeki peyzaj çalışmaları çevreyi daha da güzelleştirmiş. Ayrıca kulesinden çevreyi izlemenin yeri bir başkadır. Stockholm Belediye Binası ziyaretinizde şehir manzarasını fotoğraflamayı unutmayın. Zirvesi tam 106 metre yüksekliğe sahip olan Stockholm Belediye binası 1923 yılından bu yana hizmete devam ediyor. Deniz kenarında bulunan bu mahalli idare binası çok fazla yerli ve yabancı turistin günümüzde de ilgisini çekmeyi başarıyor.

stockholm-belediye-binasi.jpg

Adres: Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm, İsveç


Skansen (Open Air Museum)

Endüstriyel Devrim öncesinde yerel halkın yaşayış biçimi hakkında ziyaretçilerine bilgi vermeyi amaçlayan açık hava müzesi bölümündeki aslına uygun olarak kopyalanmıştır. 1891 yılında Artur Hazellus tarafından açılmıştır. Tesisin hayvanat bahçesi bölümünde ise bizon, kahverengi ayı, kızıl tilki gibi İskandinavya’ya özgü hayvanları görebilmeniz mümkündür. 

open-air-museum.jpg

Adres: Djurgårdsslätten 49-51, 115 21 Stockholm, İsveç


Fotografiska

Stochold seyahatiniz boyunca mutlaka görmeniz gereken bu muazzam yapı 2010 yılında açılmıştır. Stockholm’ün merkezindeki Södermalm Adası üzerindeki Fotografiska eskiden gümrük binası olarak kullanılmıştır. Art Nouveau tarzı tarihi bir yapı, büyük çaplı 4 serginin yanı sıra küçük boyutlardaki 20 koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bu müzede günümüzde konferanslar, kültürel etkinlikler ve eğitimler düzenlenmektedir. 

-fotografiska.jpg

Adres: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm, İsveç


Moderna Museet

Skeppsholmen Adası’ndaki tesis ilk olarak geçmişte donanma akademisi olarak kullanılmış bir binada faaliyet göstermektedir. 1958’de açılmış olan Moderna Museet, barındırdığı zengin koleksiyon nedeniyle çok fazla yerli ve yabancı turistin ziyaretine uğramaktadır. Ücretsiz olan müzede, Pablo Picasso, Salvador Dali, Louise Bourgeois, Henri Matisse gibi ressamlara ait koleksiyonları görme imkanı bulabilirsiniz.

moderna-museet.jpg

Adres: Exercisplan 4, 111 49 Stockholm, İsveç


Skyview

Ericsson Globe üzerinde yükselen Skyview, küre şekilli dünyanın en yüksek binası olma özelliğine sahiptir. 130 metreye çıktığında konuklarına Stockholm’ün eşsiz manzarasını sunan bu yapı, birçok rock konserinden buz hokeyi karşılaşmalarına kadar etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Her 10 dakikada bir kalkan ve her seferi tam 20 dakika süren asansör, 2010 yılında yerine yerleştirilmeden önce bina 42 ton çelikle güçlendirilmiştir.   

skyview.jpg

Adres: Globen, Globentorget 2, 121 77 Stockholm, İsveç


Djurgarden Adası

Başta açık hava müzesi Skansen, eğlence parkı Gröna Lund olmak üzere birçok tarihi binanın ve anıtın, müzelerin, sanat galerilerinin yat limanlarının bulunduğu bölge yeşil alan açısından da oldukça zengindir. Kentin merkezinde yer alan Djurgarden Adası, barındırdığı kültürel ve eğlence amaçlı alanlarla yılda 10 milyondan fazla gezginin ziyaret ettiği bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

djurgarden-adasi-stockholm.jpg

Adres: Östermalm, Stockholm, İsveç


Gröna Lund

1883 yılında James Schultheiss tarafından kurulan Gröna Lund, Djurgarten Adası’nın denize bakan tarafında bulunuyor. Diğer ülkelerdeki türdeşleriyle karşılaştırıldığında daha küçük olan eğlence parkı sahip olduğu 30 farklı oyuncak ile sizlere keyifli saatler yaşatmayı amaçlamaktadır.

grona-lund.jpg

Adres: Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm, İsveç


ABBA: The Museum

Liverpool’daki Beatles Müzesi’nden ilham alınarak 2013 yılında kurulan ABBA: The Museum, 1972-1983 yılları arasında yayınladıkları albümlerle pop müziğin zirvesine çıkmış grubun kostümlerini, kazandıkları ödülleri, kullandıkları eşyaları ve interaktif alanları içermektedir.

abba-the-museum.jpg

Adres: Djurgårdsvägen 68, 115 21 Stockholm, İsveç


Nobel Müzesi

Eski Şehir’in ana meydanı Stortorget’te yer alan Nobel Müzesi, ödülün 100. yılının kutlandığı 2001’de hizmete açılmış. Meydanın kuzeyindeki eski Borsa Binası içerisindeki müzede Nobel ödüllerinin yaratıcısı Alfred Nobel başta olmak üzere 1901 yılından itibaren verilen ödüller ve bu ödülleri kazananlar hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

nobel-muzesi.jpg

Adres: Stortorget 2, 103 16 Stockholm, İsveç


Vasterlanggatan Caddesi

Gamla Stan sınırları içerisindeki en popüler 2 caddeden birisi olan Vasterlanggatan, Mynttorget ile Jarntorget meydanları arasında uzanmaktadır.  15. yüzyılda şu anki Arnavut kaldırımlı yapısını kazanan ve surların yıkılmasıyla yerleşim alanı içerisinde yer alan bölge şu anki halini almıştır.

vasterlanggatan-caddesi.jpg

Adres: Stockholm, İsveç


Östermalms Saluhall

Tarihi binasındaki yenileme çalışmaları nedeniyle 2018 yılının ortasına kadar yakınındaki meydanda (Östermalmsstorg) kurulacak olan Östermalms Saluhall, yerel çiftliklerde üretilmiş ürünlerin en tazesine ulaşabileceğiniz bir pazaryeridir.

ostermalms-saluhall.jpg

Adres: Östermalmstorg, 114 42 Stockholm, İsveç


Stockholm’da Şehir İçi Ulaşım

Stockholm şehrinde ulaşım alternatifleri oldukça fazladır. Toplu taşıma sistemi tren, metro, otobüs, tramvay ve feribotları kapsamaktadır. Stockholm yürüyerek keşfedebileceğiniz şehirlerden birisidir. Özellikle, Stockholm Old Town bölgesi olan Gamla Stan bölgesi dar sokakları ve renkli caddeleriyle yürüyerek gezilmek için tasarlanmış gibidir.

stockholm’da-sehir-ici-ulasim.jpg

Stockholm’ün adalar üzerine kurulu olması ve bu adaların birbirine köprülerle bağlanmış olması yürüyerek gezilme imkanı sağlamaktadır. Stockholm’ü yürüyerek gezmek için ücretsiz veya çok ufak bahşişlerle çalışan yürüyüş turları da tercih edilebilir. Stockholm’de araç kiralamak için şehir merkezinde ve havaalanında araç kiralayabileceğiniz birçok firma bulunmaktadır. tockholm’de araç kiralarken ehliyet için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Türkiye’de kullandığımız ehliyet geçerli ancak araç kiralamak için gerekli belgeler ülkeden ülkeye ve firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir.

stockholm.jpg

Taksi, Stockholm şehir içi ulaşım için kullanabileceğiniz bir diğer seçenektir. Ülkemizin çoğu yerinde olduğu gibi Stockholm’de taksi ücretleri sabit değildir. Bu ücretler firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Popüler taksi firmalarının ücretleri birbirine daha yakınken bağımsız taksi firmaları ücretlerinde önemli bir farklılık olmaktadır. Stokcholm şehir içi ulaşım seçeneklerinin başında SL tarafından işletilen Stockholm toplu taşıma sistemi geliyor. Stockholm’de toplu taşıma sistemi metro, tren, tramvay, feribot ve otobüslerden oluşur. Toplu taşıma araçları ile seyahat etmek için iki bilet seçeneği var: Travelcard yani seyahat kartı ve tek kullanımlık bilet. Bilet fiyatları ve tipleri tüm toplu taşıma araçları için aynıdır.

stockholm-toplu-tasima-sistemi.jpg


Stockholm'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Rex Hotel

Rex Hotel, Rådmansgatan Metro İstasyonu'na sadece 2 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. Stockholm Merkez İstasyonu'na ve Arlanda Havaalanı Hızlı Treni'ne sadece 2 metro durağı uzaklıktadır. Drottninggatan alışveriş caddesi 5 dakikalık yürüme mesafesindedir.  

rex-hotel.jpg
Adres: Luntmakargatan 73, Vasastan, 11351 Stockholm, İsveç


At Six

Stockholm'ün merkezinde yer alan bu modern tasarım otelde uluslararası yemeklerin sunulduğu bir restoran mevcuttur. Gamla Stan ve Nordiska Kompaniet alışveriş mağazası 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Stureplan'ın hareketli gece hayatı 1 km uzaklıktadır. Her odada kahve makinesi ve kokteyller için minibar bulunmaktadır.

at-six.jpg
Adres: Brunkebergstorg 6, Norrmalm, 111 51 Stockholm, İsveç


Scandic Talk

Scandic Talk, 19. katında gökyüzü barına sahip olmasıyla bilinen bir tesistir. Stockholm şehir merkezine trenle 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ericsson Globe, otelden arabayla 12 dakikalık mesafededir. Scandic Talk'un aydınlık ve modern odalarında ahşap zeminler size bu şehrin atmosferini yaşatmayı vaadediyor.

scandic-talk.jpg
Adres: Mässvägen 2, Älvsjö, 12580 Stockholm, İsveç


Hotel Tegnerlunden

Tegnérlunden Parkı'na bakan bu otel, Drottninggatan alışveriş caddesine 150 metre uzaklıkta ve Stockholm Merkez İstasyonu'na 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır.Hotel Tegnerlunden, Eski Kent bölgesi, Kraliyet Sarayı ve Ulusal Galeri gibi görülmeye değer yerlere yürüme mesafesindedir. Rådmansgatan Metro Durağı yalnızca 350 metre uzaklıktadır. 

hotel-tegnerlunden.JPEG
Adres: Tegnerlunden 8, Vasastan, 11359 Stockholm, İsveç


First Hotel Reisen

First Hotel Reisen, Stockholm'ün Eski Kent bölgesinde Kraliyet Sarayı'na 150 metre uzaklıkta yer almaktadır. Gamla Stan Metro İstasyonu yürüyerek 10 dakika uzaklıktadır. First Hotel Reisen'e 50 metre mesafede bir otobüs durağı vardır. Reisen'in 17. yüzyıldan kalma kemerli mahzeninde hizmet veren dinlenme alanında fitness salonu, sauna ve soğuk dalma havuzu yer almaktadır.

first-hotel-reisen.jpg
Adres: Skeppsbron 12, Gamla stan, 111 30 Stockholm, İsveç 


Stockholm'da Ne Yenir? 5 Yemek Önerisi

Gerdas Fish & Seafood

En etkileyici yemekleri balık çorbasıdır, alışık olduklarınızdan çok farklıdır. İçinde krema yerine domates bazlı bir sos bulunması bu çorbaya yemeğimsi bir hava katmaktadır. Genellikle yanında fresh tatların bir arada sunulduğu salatayla servis edilmektedir.

gerdas-fish--seafood.jpg


Raggmunk

Rendelenmiş veya öğütülmüş patates, un ve yumurtadan yapılmış, soğan ve sarımsakla kaplanmış krep ve pastırmayla servis edilmektedir. En popüler yerel yemeklerden biri olarak kabul edilmektedir. Patatesli pankek olarak Türk mutfağına yakın bir çağrışım yapılabilir.

raggmunk.jpg


Wallenbergare

Patates püresi ve bezelye eşliğinde servis edilen Wallenbergare, dana kıyma ve krema içinde kaplı yumurta ile yapılmaktadır. Stockholm'da denemeniz gereken bir lezzettir.

wallenbergare.jpg


Kanelbulle

Hafif şeker ve mayalı hamurdan yapılan kurabiyeler kakule, safran ve vanilya ile tatlandırılmaktadır. İsveç’te ulusal bir yemek olan Kanelbulle her restoran ve cafede deneyimlenebilir. 

kanelbulle.jpg


Husmanskost

Husmanskost, ülkenin daha çok kırsal kesimi yansıtan yiyeceklerinden. Yapımı bir hayli uğraş isteyen patates ağırlıklı oldukça doyurucu bir yemek olan Husmanskost’u geleneksel lezzetler tatmak istiyorsanız mutlaka denemelisiniz.

husmanskost.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.