Staffordshire Bull Terrier Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri
Staffordshire Bull Terrier Köpek Cinsi Hakkında Bilgi
Staffordshire Bull Terrier 17. yüzyıllarda Bulldog ile zamanın Terrier ırkı köpeklerinin birleştirilmesi ile elde edilmiş orjinal bir ırktır. Irk 1800'lerin başında Amerika'ya getirildikten sonra daha büyük ve daha uzun boylu olmak üzere çapraz yetiştirmeye tabi tutulmuştur. Sonuçta ortaya çıkan köpekler Amerikan Staffordshire Terrier ve Pit Bull köpekleri olarak adlandırılmıştır. İngiltere'de kalan ve orjinal halini koruyanlar ise Bull terrierler içinde en küçüğü olan Staffordshire Bull Terrierdir.
İlk başta bir dövüş köpeği olarak üretilen bu ırk, dövüşlerin yasaklanmasıyla kaybolma noktasına gelmiştir. Sonraları ise bekçi köpeği olarak kullanılarak popülerliği yeniden arttırılmıştır, fakat bekçilik konusunda iyi değildir. Aile köpeği olarak da oldukça tercih edilse de her aileye göre değildir.
Staffordshire Bull Terrier Köpek Kişiliği
Staffordshire, zeki ve inatçı bir ırktır. Eğitimde kararlı ve ısrarcı bir tutum izlemek gereklidir. Staffordshire Bull Terrier, özellikle İngiltere'de profesyonel eğitim yarışmalarında itaat ve çevikliği ile en yüksek derecelerde yarışmaktadır. Özellikle yavru döneminde eşyaları çiğneme eğilimi bulunduğundan, çeşitli oyuncaklar verilerek eşyalara zarar vermesi önlenebilir. Yalnız bu oyuncakların çene yapısının kuvveti göz önünde tutularak kolayca parçalanıp yutmayacağı sağlam maddelerden üretilmiş olması gerekir.
Tamamen korkusuz, hareketli ve son derece meraklı bir ırk olduğundan kendisine zarar verecek ortamlar ve olaylara karşı çok dikkatli olunmalıdır. Stafford yabancılar için çekingenlik yaratan bir ırk gibi görünse de bekçilik ve koruma içgüdülerine sahip değildir. Yalnız halka açık ortamlarda asla tasmasız dolaştırılmamalıdır. Çünkü kendi ırkı ve bağlantılı ırklara karşı agresyon gösterebilir. Böyle durumlarda kontrol edilebilmesi ve tasmayı çekerken boynuna zarar gelmemesi için kalın bir boyun tasması kullanılması faydalı olur. Yeterli derecede egzersiz yaptırıldığında apartman dairesinde bakılabilir. Ev içinde oldukça aktif olan Staffordshire Bull Terrier küçük bir bahçede idare edebilir.
Staffordshire Bull Terrier Çocuklarla İletişimi
Staffordshire Bull Terrier oyuncu, sevgi dolu, coşkulu ve çok kuvvetli bir ırktır. Güçlü bir mizah anlayışı olan, sevecen ve itaatkar köpeklerdir. Her ne kadar ürkütücü bir görüntüye ve Pit Bull'la karışan kötü bir üne sahip olsa da yeni insanlarla tanışmaktan heyecan duyan, sıcak köpeklerdir. Çocuklarla özellikle iyi anlaşan, kaba hareketlerden rahatsız olmayan belli başlı bir kaç ırktan biridir. Yalnız oynarken zarar vermek amacı olmasa da küçük çocukların üzerine atlayabilir, bu nedenle 8 yaşın üzerindeki çocuklarla oynaması daha güvenlidir.
Staffordshire Bull Terrier Köpeği Sağlık Durumu
Staffordshire Bull Terrier köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Staffordshire Bull Terrier köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir.
Yapılan araştırmalar neticesinde Staffordshire Bull Terrier köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Staffordshire Bull Terrier köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.
Staffordshire Bull Terrier Köpek Görünümü
Staffordshire Bull Terrier güçlü, kaslı bir vücuda sahip, boyutlarına göre oldukça kuvvetli ve hızlı bir köpektir. Özellikle çenesinin kuvveti ile ünlüdür. Düz bir kafatası, kısa burun yapısı ve belirgin derecede kaslı yanakları vardır. Yuvarlak gözleri kahverengi, burun ucu siyahtır. Boynu kısa ve kaslıdır. Ön bacaklar birbirinden uzak tutulur. Arka bacaklarda rudimenter 5. parmaklar uzaklaştırılır, ön bacaklardakilerin uzaklaştırılması ise isteğe bağlıdır. Kısa, sık ve düz tüylerden oluşan parlak bir kürk yapısı vardır. Renkleri siyah, mavi, açık kahverengi, bantlı veya beyaz desenli olabilir.
Staffordshire Bull Terrier Köpek Bakımı
Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Staffordshire Bull Terrier köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Staffordshire Bull Terrier köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.
Staffordshire Bull Terrier köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Staffordshire Bull Terrier köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.
Staffordshire Bull Terrier Köpeği Kalıtsal Hastalıklar
Staffordshire Bull Terrier her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Staffordshire Bull Terrier sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Staffordshire Bull Terrier köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;
Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
Katarakt (Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.
Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Staffordshire Bull Terrier köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.
Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri