Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Spam mailler ile işlenen online dolandırıcılık suçları hakkındaki araştırmalar tehlikenin büyüdüğünü gösteriyor. Peki spam mail ile nasıl para kazanılıyor?
Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Teknoloji ile günden güne daha da birleşen yaşamımız ile birlikte yeni tehlikeler ortaya çıktı. Eskiden sokaklarda yapılan dolandırıcılık ya da hırsızlık artık dijital ortamda yapılıyor. Bütün kişisel bilgilerimiz ve özel bilgilerimiz saldırılara maruz kalabiliyor. Özel yöntemler ve şifreler ile korumaya çalıştığımız bu veriler siber alemdeki suçluların işini zorlaştırıyor olsa da tam anlamıyla güvende değiliz.

Kimlik avcıları için kullanılan güvenlik duvarı, anti spyware uygulamaları ve yine trojanlar ve virüsler için kullanılan anti virüs programları kişisel güvenlik için kısmen koruma sağlıyorlar. Kısmen dememizin sebebi sanal alemde dolandırıcıların yeni yöntemler kullanarak bu korumayı aşmayı başarıyorlar. Programları yazan kişilerin insan olduğunu düşündüğünüz zaman açık bulunması veya yeni yollar keşfedilerek programların alt edilmesi her zaman mümkün olacaktır.

Geçtiğimiz yıllarda Eski Fransa cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy’nin hesabı hacklenmiş ve bir miktar paranın başka hesaplara aktarıldığı açıklanmıştı. Böyle üst düzey bir devlet adamının bile hesaplarına erişilebiliyorsa sıradan günlük kullanıcıların bilgilerine erişmek çok daha kolay olmaktadır.

İngiltere ve Amerika’da yapılan araştırmalarda hackerler tarafından ele geçirilen kişisel bilgileriniz (banka bilgileri, kredi kartları da dahil) 120-150 dolar civarında satılmaktadır. Böyle küçük bir meblağ karşılığında kişilerin tüm bilgilerini almak mümkün iken güvenlikten bahsetmek ne kadar mümkün tartışılır.

Siber saldırıların hangi yöntemler ile yapıldığını ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenmek onlara karşı almanız gereken önlemlerin başında gelmektedir. En sık kullanılan siber saldırı yöntemleri hangileridir? Sizler için tüm bilgileri araştırdık ve derledik.

Spam Mail ile Para Kazanılır mı?

Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Her gün mail kutunuza bir sürü spam mail düşmektedir. Birçoğunu bakmadan sildiğiniz zaman bazı durumlarda yanlışlıkla spam kutusuna düşmüş önemli mailleri sildiğiniz oluştur.

Bu yüzden daha dikkatli davranıp tek tek baktığınız zaman dikkatinizi çekebilecek konularda mailler geldiğini hatta spam olup olmadığını anlama konusunda tereddüt yaşadığınızı tahmin etmek güç değil.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, reklam içeren maillerin öncelikle temizlenmesidir. Merak ettiğiniz bir reklam olsa da açmadan silmeye özen gösterilmelidir.

Bu şekilde gelen spamların banka bilgilerinize ya da kişisel verilerinize erişme gibi bir durumu zaten olamaz. Ama yönlendirdikleri sayfalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizi yönlendirdiği sayfalarda malware yazılımları bulunabilir.

Bu yazılımlar bilgisayarınıza saldırır ve bilgisayarınız siz farkında olmadan spam mailler göndermeye başlar. Ya da yine yönlendirdiği site üzerinden bilgisayarınıza bir trojan sızabilir. Bu trojan ile banka hesap bilgileriniz alınarak paralarınız çalınabilir.

Spam mailler ile para kazanan kişileri kullandığı bir başka yol da adres listesi satmaktır. Hiç alakası olmayan konularda spam mailler geldiği durumlar bahsettiğimiz bu konuyla alakalıdır.

Size gönderdikleri mail ulaşıyor ise zaten mail adresiniz kullanılıyor diye karşı tarafça not alınır. hele siz verilen linke tıklarsanız karşıdaki av listesine eklenirsiniz ve spam mail saldırıları giderek artar.

Dolandırıcılar için artık potansiyel avsınızdır. Sizin mail adresiniz listeye eklenir ve toplu listeler halinde alıcılara satılır. Sürekli spam mailler almamak için buna da dikkat etmeniz gereklidir.

Son dönemde popüler olan bir diğer yöntem de kargo firmalarından sizin adınıza gelen gönderi olduğu ve size ulaşamadıkları için paketin hangi şubede olduğunu öğrenmek için tıklamanız gereken bir link verilir.

Bu linke tıkladığınızda sizi trojan ya da virüs içeren sitelere yönlendirmektedirler. Ekte gönderdikleri kargo gönderici ve alıcı bilgileri yer alan belge ile de bilgisayarınıza virüs bulaştırarak kullanılmaz hale getirmeye çalışmaktadırlar.

Yine son dönemde Telekom şirketlerinden gelen mail ile ekte fatura detaylarının yer aldığı dosya bulunduğu belirtilmektedir. Bu dosyayı indiren ve açan kişilerin bilgisayarlarına bulaşan virüs tüm klasörleri şifrelemekte ve bilgisayarı kullanılmaz hale getirmektedir.

Saldırıyı yapan kişiler eğer şifreyi öğrenmek isteniyorsa bir miktar paranın yatırılması gerektiğini söylemekteler ve yatırsanız dahi şifreyi vermemektedirler.

1. Pishing Saldırıları

Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Bu yöntem en eski yöntemlerdendir. Messenger şifresinin çalmak üzere sıkça kullanılan bu yöntem ile size gelen maili açtığınızda karşınıza bireysel bankacılık sayfanız ya da Messenger giriş ekranı açılmaktadır.

Kullanıcı adı- hesap numarası ve şifre bilgilerini isteyen ekran aynı kullandığınız tarzdadır. Bu kişiler oturumunuz sonlandı tarzında notlar da ekleyerek inandırıcılığı arttırırlar ve bir anlık dalgınlığınız ile bilgilerinizi girerseniz karşı tarafa mail olarak bunlar gönderilmiş olur.

Bu yöntemin bir diğer uygulama şekli de bankalardan gelen mailler şeklindedir. Size ait hesabınızın bloke olduğunu söyleyebilirler. Para yatırmadığınız takdirde ceza geleceğini de belirtebilirler.

Emniyetten gelmiş gibi cezanız var ödemeniz gerekiyor da diyebilirler ve sizi hesap bilgileriniz ile şifrenizi girmeniz için kandırmaya çalışırlar. Bu yöntemler eskidiği için çoğu kullanıcı bu mailleri gördüğü gibi anlasa da uyarmakta fayda görüyoruz.

2. Botnetler

Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Botnetler yani botlar, spamları üreten bilgisayarlardır. Arkadaş listenizdeki kişilerden spam mesajlar geldiğini mutlaka görmüşsünüzdür. İşte bu adresler saldırı sonucu elde edilmiş botnetlerdir.

Otomatik spam üretirler ve bunu çok kısa sürede binlerce kişi ile paylaşabilirler. Spam saldırılar ile bilgisayarınızın botnete dönüştürülmesi sonucu listenizdeki kişiler bu saldırıya maruz kalırlar. Bu şekilde yayılan botnetler ile spam sayıları milyonlarca kişiye ulaşır.

Araştırmaya göre spam saldırıların başarılı sayılabilmesi için 13 milyon kişiye gönderilen mesajlardan 1 kişinin tuzağa düşürülmesi yeterlidir.  Ortada dönen spam sayısını hayal edin… Günlük milyarlarca spam mail kişilere gönderiliyor ve bunu yapanlar botnetler sayesinde tüm bu işlem çok kısa sürüyor.

Arkadaşınızdan gelen spam olarak tahmin ettiğiniz mailleri açmamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa siz de spam saçan botnet olabilirsiniz.

3. Trojanlar

Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Trojanlar yani Truva atları en tehlikeli olanlarıdırlar. Çok iyi sızarlar ve kendilerini saklamayı başarırlar. Ekinde trojan olan bir maili açarsanız ya da link ile sizi yönlendirdiği sitede bir trojan varsa bilgisayarınıza gizlice yerleşir, gereken hareketi yapmanızı beklerler. Bekledikleri hareket genelde bireysel bankacılık işlemlerinizdir.

Bu işlemi yaptığınızda sinsice bekleyen trojan bilgilerinizi kaydeder. Kimisi yeni pencere açarak bilgilerinizi oraya girmenizi sağlar ve genelde farkında olmadan bilgileriniz girip banka işlemlerinizi yaparsınız. Bu arada kaydedilen bilgiler trojan tarafından saldırıyı yapan kişiye gönderilir. Bu kişi kendisi hesaplarınızı boşaltabilir ya da bu bilgilerinizi isteyen kişilere satabilir.

Spam Maillerden Nasıl Korunur?

Spam Mailler ile Para Kazanılır mı, Nasıl Kazanılır?

Yukarıdaki saldırı yöntemlerine karşı uyanık olmak ilk dikkat edilecek yöntemdir. Zaman geçtikçe farklı taktikler kullanan saldırganlara karşı dikkatli olmalı ve anlık dalgınlıklara gelinmemelidir.

Bilinmeyen kaynaklardan gelen mailler kesinlikle açılmadan silinmelidir. Aynı şekilde bankalardan da gelse spam kutusuna düşüyorsa okumadan silinmesi tavsiye edilir. Zaten banka ise tekrar gönderecektir.

Tüm bunların yanında bilgisayardaki koruyucu programların güncel olmasına da özen gösterilmelidir. Kullanacağını anti virüs programının kendini kanıtlamış markalardan olmasına ve sürekli güncel olmasına dikkat edilmelidir.

Spam mail ile para kazanmak mümkün mü?

Hayır, spam mail göndermek yasadışıdır ve para kazanmak için etik ve yasal yollar bulunmaktadır.

Spam mail göndermek yasadışı mıdır?

Evet, spam mail göndermek yasadışıdır çünkü genellikle izinsiz reklam içerir ve diğer insanların özel bilgilerini toplamayı amaçlar.

Spam mail göndermek için ne tür programlara ihtiyacım var?

Spam mail göndermek için hiçbir program veya yazılıma ihtiyacınız yoktur. Ayrıca, bu faaliyeti gerçekleştirmek yasadışıdır ve cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Spam mail göndermekten para kazanan insanlar var mı?

Evet, maalesef spam mail göndermekten para kazanan kişiler mevcuttur. Ancak, bu faaliyet yasadışıdır ve ciddi yasal sonuçları olabilir.

İnternetten para kazanmak için ne tür yasal yollar var?

İnternet üzerinden para kazanmak için birçok yasal yolu vardır. Örneğin, blog yazarak, affiliate marketing yaparak, online eğitim vererek, freelance çalışarak veya dijital ürünler satarak para kazanabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.