Soyu Tükenmekte Olan Hayvanlar

Dünya üzerinde yaşayan birçok nesli tükenen hayvan bulunmaktadır. Gelecek yıllarsa ise bu nesli tükenen hayvanlara yenileri dahil olması beklenmektedir.
Soyu Tükenmekte Olan Hayvanlar

Nesli tükenen hayvanlara zamanla yeni türler de katılmakta. Özellikle küresel ısınma ile birlikte değişen iklimsel özellikler bazı hayvanların neslini tehlikeye sokmaktadır.

Tabi bu tükenme sadece küresel ısınmayla problemiyle alakalı bir durum değildir. Bilinçsiz avlanma, sanayileşme, aşırı tüketim ve dünya üzerindeki aşırı dengesizlik, hayvanların yaşam alanlarını tahrip etmek de hayvan soylarını tehlikeye sokan diğer unsurlar. 

İşte, soyu tükenme tehlikesi yaşayan hayvanlardan bazıları...

Panda

Nesli tükenmekte olan pandalar, görünüş itibarıyla en sevimli hayvanların başında gelmektedir. Özellikle bakıcılarıyla birlikte çekilen ve internette dolaşan videoları herkes görmüştür. Pandalar, Çin'in güneybatısında yer alan yağmurlu ormanlarda yaşamaktadır. Pandalar her ne kadar etçil olsalar da genellikle bambu yaprakları ve filizleri ile beslenmektedirler. İnsanlardan kaçan pandalar, yerleşim alanlarının daralması nedeniyle çok dar bir alanda yaşamaktadırlar. Yetişkin erkek pandalar 1.5 metre uzunluğunda, 115 kilo olurlar. Dişiler ise erkeklere göre daha küçük olmaktadırlar. 

pandaa.jpg


Kutup Ayısı

Küresel ısınmadan en çok etkilenen hayvanların başında gelen kutup ayısı, kutupların simgelerinden birisidir. Özellikle Grönland, Kanada Kutup Takımları, Kuzey Alaska'da yaşayan kutup ayıları, etoburların ebat olarak en büyükleri arasında yer almaktadır. Yetişkin bir kutup ayısı, 2 metreye kadar uzayabilir. Kutu ayılarının en büyük özelliklerinden birisi ise postlarıdır. Bu postlar, ayılar için karda hem kamuflaj hem de soğuktan korunmak için tasarlanmıştır. Postun diğer bir özelliği ise ayının kızılötesinde görünmesini engellemektedir.

ayi-004.jpg
 


Vaquita(Meksika Yunusu)

Kaliforniya Körfezi'nde yaşayan meksika yunusu, nesli tükenmek üzere olan hayvanlardan biridir. Aşağı yukarı 250 tane kalan Meksika yunusu, ortalama olarak 21 yıl yaşar. Balıkların korunması için Californiya Hükümeti, komiteler kurup, bu türün avlanmasını yasaklamıştır.

yunus.jpg
 


Proboscis Maymunu

Sadece Borneo Adası'na has olan bu maymun türü, rengi ve burnu ile görenlerin dikkatini çekmektedir. Erkek maymunları 62-72 cm, 30 kg, dişi maymunlar ise 62 cm, 15 kg aralığındadır. Gruplar halinde yaşayan bu maymun çeşitleri, tehlike anında burunlarını kanla doldurup, ses çıkarmaları ile bilinmektedir. 

proboscis.jpg
 


Gharial Timsahı

250'nin altında olan sayısı ile nesli tehlikede olan timsah türlerinden biri olan gharial timsahı, sadece Hindistan'da yaşamaktadır. Bölgedeki avcılar nedeniyle nesli tehlikeye giren timsah türünün en belirgin özelliklerinden birisi sadece balık yiyerek beslenmektedir. Bu tür ortalama 7 metre uzunluğundadır. 

timsah.jpg


Kapapo

Kapapolar Yenizelanda'da yaşayan ve önlem alınmaması halinde nesli tükenecek türler arasında yer almaktadır. Kapapoları diğer kuşlardan ayıran temel özelliklerden birisi ise kapapoların uzun süre yaşamasıdır. Bu türün diğer önemli özelliklerinden birisi ise yavaş hareket etmeleridir. Bu sayede kapapolar çok kolay bir şekilde avlanmaktadır. Bu türü etkileyen diğer dezavantaj ise bulundukları alana kendilerine has olan kokularını salgılamaları.

kapapo.jpg 


İnce Loris

Sri Lanka'nın yağmur ormanlarına has olan ince loris, ilkel primatlardan biridir. İri gözleri, ince bacakları ile oldukça dikkat çekici olan ince loris, genellikle geceleri ortaya çıkar ve iri gözleri etrafını görmesini sağlar. 85-350 gram arasında değişen ağırlıkları ve küçük bedenleri oldukça dikkat çeken ince lorislerin ana besin kaynağı bir tür baklagil olan humboldtia laurifolia bitkisidir.

ince.jpg


Quokka

Kısa kuyruklu kangurulardan biri olan quokka, Avustralya'ya özgü bir canlıdır. Özellikle Avustralya'ya giden turistlerin dikkatini çeken bu tür, dünyanın en mutlu hayvanı olarak bilinmektedir. İnsanlardan kaçmayan oldukça dostane olan quokka, diğer yabani hayvanlara da dostane davrandığı için çok kolay bir şekilde yem olmaktadır. 

qoukka.jpg


Florida Puması

Sadece Amerika'nın Florida Eyaleti'nde bulanan bu türün sayısı oldukça azdır. Bulunduğu bölgede bu türün en büyük tehlikesi Amerikan timsahi ve Amerika aligatörüdür. 

una.jpg


Vaşak Kedisi

soyu tükenen hayvanlar vaşak kedisi

Dünya üzerinde soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alan Vaşak Kedisi, Kuzey Yarım Küre’de bulunmaktadır. Kedilere benzemektedirler ancak onlara daha çok daha büyüklerdir. Etçil hayvanlar sınıfında yer almaktadırlar. Günümüzde yaşayan kedilerden 5 kat daha fazladırlar. Özellikle gündüz saatlerinde avlanma gerçekleştiren bu kedi türü özellikle tavşan avladığı zaman birlikte hareket etmektedir.


Pangolinler

soyu tükenen hayvanlar pangolinler

Dünya üzerinde o kadar çok fazla hayvan türü var ki, bazılarının bırak görmek, isimlerini bile duymayız. Bu hayvanlardan bir tanesi de Pangolinler. Özellikleri ile oldukça farklı bir hayvan türüdür. Vücutlarını gördüğünüzde sizin de aklınıza çam kozalakları gelmiştir. Asya ve Afrika Kıtası’nda yaşayan bu hayvan türünün toplamda 8 farklı türü bulunmaktadır. Bu hayvanların boyu 30 cm ile 100 cm arasında değişmektedir. Üzerlerindeki pullar insan vücudunu oluşturan tırnak ve saçta bulunan keratinden oluşmaktadır. Pangolinler maalesef dünya üzerinde nesli yani soyu tükenen hayvanlar listesinde yer alıyor.


Avrupa Bal Arısı

soyu tükenmekte olan hayvanlar avrupa bal arısı

Dünya üzerinde soyu tükenmekle karşı karşıya olan hayvan türlerinden bir tanesi de Avrupa Bal Arısı’dır. Elde edilen verilere göre Avrupa Bal Arı nüfusu olması gerekenden 7 Milyar daha az durumda. Özellikle Almanya’da bulunan bu arılar Hava koşullarının değişiklik göstermesi sebebiyle türlerinde azalma meydana gelmektedir. Eğer iklim şartları önümüzdeki yıllarda da kötü gitmeye devam ederse oldukça kısa bir süre içerisinde Avrupa Bal Arıları nesli tükenmek tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.


Tavus Kuşu Çekirgesi

soyu tükenen hayvanlar tavus kuşu çekirgesi

Nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alan Tavus Kuşu Çekirgesi, genel olarak kahverengindedir. Bölge olarak Güney Amerika’da yaşamaktadır. Bu türün en önemli özelliği tehlikeyi fark ettiği andan itibaren kendisini ölü ve kuru bir yaprak gibi gösterip fark edilmemeyi sağlamaktır. Aynı zamanda tehlike öncesinde ya da sonrasında gözlerini kocaman açarak bir anda bölgeden uzaklaşmaya çalışır. Bu tür de dünya üzerinde soyu tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır.


Önerilen İçerik: Türkiye'de Nesli Tükenen Hayvanlarımız

NeOldu.com / Yaşam

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
37 Yorum