Soundtrack Denilince Akla Gelen Filmler

Sadece konusu ya da tekniğiyle değil müzikleriyle de filmler akılda kalır. İşte o filmlerden bazıları...
Soundtrack Denilince Akla Gelen Filmler

Bir film kostümler, olağanüstü kurgu teknikleri, müthiş animasyonlar ve bu maddelere eklenebilecek her şeyden oluşur. Bu maddelerden birisi de şüphesiz ki müziktir. ‘Müzik ruhun gıdasıdır’ şeklinde klişe bir laf söylemek değil niyetim fakat müzik bir filmin başarılı olmasını sağlayan en büyük etkenlerden birisidir. Melodiler, tınılar kulağımıza hitap ediyorsa eğer film her ne kadar göze hitap etmese bile arada açıp müziklerini dinleriz ve olur olmaz kafamızın içinde bir yerlerde o şarkı çalar. Müzik böyle bir şey işte..

İşte sountrackleriyle bizi bizden alan filmler:

Emir Kusturica Filmleri

cingeneler-zamani.jpg

İlk sıraya Emir Kusturica’yı koyuyorum çünkü tek bir filmi değil neredeyse tüm filmlerinde Goran Bregovic ile çalıştı. Çingeneler Zamanı, Kara Kedi Beyaz Kedi, Arizona Rüyası bu filmlerden sadeca bazıları. Özellikle Arizona Rüyası isimli filmde Goran Bregovic be Iggy Pop imzası bulunuyor ve albüm harika. Albümde yer alan In the Deathcar, This is a Film, 7\8 & 11\8 parçaları gerçekten dinlenilesi.

Once - John Carney

once-002.jpg

Öncelikle biraz filmde bahsetmek isterim. Film, babasının yanında süpürge tamirciliği yapan ve öğleden sonralarında ise sokakta şarkı söyleyip gitar çalarak geçimini sağlamaya çalışan bir adamla, annesi ve kızına bakmak için çalışan bir kadının sıcak dostluğunu anlatıyor. Bu ikiliyi bir araya getiren ise elbette müzik. Filmin başrollerinde Glen Hansard ve Marketa Irglova yer aldı. Filmde ikilinin seslerinden müthiş şarkılar dinleyeceksiniz, Falling Slowly, İf Yo Want Me, Say It To Me Now gibi şarkılar da benim favorilerim arasında yer alıyor.

Amelie - Jean Pierre Jeunet

amelie-001.jpg

2001’de vizyona giren romantik komedi türündeki filmin müziklerini filmi izlemeseniz bile haberlerde, toplantılarda ve alışveriş merkezlerinde muhakkak duymuşsunuzdur. Filmin konusuna gelirsek, Amelie isimli genç bir kızın talihsizliklerle başlayan hayatını ve aşık olduğu adama yaptığı türlü çeşit oyunları anlatıyor. Evet bu oyun kısımları biraz abartılmış filmde ama yine de izlemediyseniz izlemenizi öneriyorum. Zira müzikleri Yann Tiersen tarafından hazırlanmış ve müzikler her şeye rağmen çok iyi…

Vizontele - Yılmaz Erdoğan

vizontele-006.jpg

Gelelim Türk sinemasından bir örneğe.. Vizontele Türk sinemasının başarılı filmlerinden birisi. Oyuncu kadrosu, konusu ve tabiî ki müzikleri ile izleyiciyi etkisi altına almayı başarıyor. Yönetmen ve senaristliği Yılmaz Erdoğan’ın yaptığı filmin oyuncu kadrosunda ise Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cezmi Baskın, Cem Yılmaz, Erdal Tosun gibi başarılı oyuncular yer aldı. Kardeş Türküler’in hazırladı filmin müzikleri dinleyicileri kah coşturup kah hüzne boğuyor.

 

Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi - Peter Jackson

yuzuklerinefendisi.jpg

Üçlemenin fantastik sinema için öneminin ne olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Film, konusu, oyuncuları, görseli şöleni ve müziği ile çok kaliteli bir eser. Yüzüklerin Efendisi serisinin bu kadar başarılı olmasında müziğin büyük bir etkisi var. Albümün bestecisi Howard Shore. Ayrıca filmde Enya’nın da sesini bol bol duyuyoruz.

 

Cenneti Beklerken - Derviş Zaim

cenneti-beklerken.jpg

Derviş Zaim’in Geleneksel Türk Sanatları Üçlemesi'nin filmlerinden biri olan Cenneti Beklerken, nakkaşlık üzerinden olayları anlatıyor. Film, sadrazamdan gelen bir emirle yolculuğa çıkan Eflatun isimli bir nakkaşın yol boyunca yaşadıklarını ve dürüslüğü ile yeteneği sayesinde tehlikelerden sıyrılmasını anlatıyor. Filmin başrollerini ise Serhat Tutumluer, Melisa Sözen, Ahmet Mümtaz Taylan ve Mesut Akusta yer aldı. Film boyuncu kulağınızda hiç gitmeyen yumuşak tınılara hayran olacaksınız. Filmin müziğini Rahman Altın hazırlamıştır.

 

Before Sunrise - Richard Linklater

before-sunrise.jpg

Romantik ve başarılı bir film izlemek için Before Sunrise’ı önerebilirim. Film, bir gün içerinde yaşanan bir aşkı anlatıyor. Aynı trende yolculuk yapan Celine ve Jesse’nin Viyana’da bir gün içerisinde yaşadıkları izleyicilere büyüleyici gelebilir. Filmin bir bölümünde Jesse ve Celine bir plak dükkanına girerler ve o esnada Kath Bloom, Come Here isimli şarkıyı söyler. Filmi izledikten sonra tekrar tekrar o şarkıyı dinlemenizde filmin yan etkisi diyebiliriz..

 

Neredesin Firuze - Ezel Akay

neredesin-firuze-001.jpg

Geniş oyuncu kadrosu ile başarılı bir film olan Neredesin Firuze’nin müzikleri de izleyicilerin beğenisi kazanmıştır. Film boyunca arabesk şarkıları başarılı bir şekilde yorumlayan müzisyen ve oyunculardan dinleniyor. Albümde, Özcan Deniz, Haluk Bilginer, Cem Özer, Ata Demirer, Özlem Tekin, Müslüm Gürses, Ciguli, Ender Akay gibi isimlerin yorumlarıdığı şarkılar yer alıyor. Film, kasetçilik yapan Hayri ve Osman’ın, çıkış yolu olarak kendilerine Ferhat’ın sesini bulmalarını ve Ferhat’ın ünlü olma yolunda ilerlemesini anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Haluk Bilginer, Cem Özer, Özcan Deniz, Ruhi Sarı, Ragıp Savaş ve  Demet Akbağ yer aldı.

 

500 Days of Summer -  March Webb

500-days-of-summer-001.jpg

Romantik bir film izlemek ve güzel şarkılar dinlemek istiyorsanız 500 Days of Summer aradığınız film olabilir. Öncelikle film, hayatının aşkı Summer tarafından terk edilen Tom isimli bir adamın ilişkisinde yaşadıklarını git gel şeklinde anlatılmasında oluşuyor. Filmde The Smiths, Carla Bruni, Regina Spektor, Black Lips, Doves gibi kişi ve grupların şarkıları yer alıyor. Filmin başrollerini ise Joseph Gordon Levitt ve Zooey Deschanel yer aldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.