Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kişinin rezil olma ve eleştirilme gibi kaygılar duymasına sebebiyet veren sosyal fobinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini yazımızda bulabilirsiniz.
Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve hayatını doğrudan etkileyen sosyal fobi, kişinin sürekli olarak bir kaygı halinde olmasına neden olmaktadır. Başkalarının yanında yemek yemekten çekinmenin yanı sıra telefonla konuşmaktan dahi kaçınmaya sebebiyet veren bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik

İşte sosyal fobi hakkında her şey

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal Fobi

Son dönemlerde toplumda görülme sıklığı artan sosyal fobi, toplum içinde sürekli olarak eleştirilme ve rezil olma korkusudur. Kişi bu tip kaygılar nedeniyle kendini toplumdan soyutlayarak yeni insanlar ile tanışmaktan ve toplum içine girmekten mümkün olduğunca kaçınırlar.

Bu rahatsızlığa sahip olan kişi toplum içinde sürekli olarak bir tedirginlik hali içindedir. Yaptığı hareketleri, konuşmaları, ses tonu ve hatta ellerinin titremesinden dolayı tepki görmekle birlikte eleştirileceği düşüncesi içindedir.

Sosyal Fobi Kimlerde Görülür?

Sosyal Fobi

Yapılan araştırmalar sonucunda sosyal fobinin yaşam boyu görülme olasılığının %12-13 arasında değişkenlik gösterdiği belirtilmiştir. 13 ve 20 yaş arasında görülme sıklığı artan sosyal fobi, üniversite öğrencilerinin ise %24’ünde görülmektedir.

Erkeklere oranla kadınlarda görülme oranı daha yüksek olan sosyal fobi, çoğu zaman çocukluk döneminde travma yaşayan kişilerde karşımıza çıkmaktadır. Ancak kliniğe başvuran ve uzman desteği alanlarının çoğunluğunu erkekler oluşturmaktadır.

Sosyal Fobi Nasıl Oluşur?

Sosyal Fobi

Sosyal fobi, hemen hemen herkeste görülebileceği gibi farklı şekil ve durumlarda gözlemlenebilir. Kimileri yeni insanlarla tanışmaktan ve konuşmaktan kaçınırken kimileri ise toplum önünde konuşmaktan çekingenlik duyarlar. Stres ve korku temeline dayanan sosyal fobi bazı kişilerde aile içi ilişkilerde de kendini göstermektedir.

Sosyal fobiye neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Anne ve babanın aşırı baskıcı olması, sorunlu bir kişi tarafından yetiştirilmek, çocukluk döneminde şiddet görmek, arkadaş çevresinde alay konusu olmak, aile içi anlaşmazlık, cinsel tacize maruz kalmak, genetik faktörler ve büyüme çağında toplumdan uzak kalmak sosyal fobiye neden olan başlıca unsurlardandır.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal Fobi

Sosyal fobi bazı belirtilere sahiptir. Bunlar toplumdan uzaklaşma, toplum önünde yemek yeme ve içmeden kaçınma, sosyal ortamlardan kaçınma, yeni insanlarla tanışmayı reddetme, yetkili kişi ile konuşmaktan çekinme ve sosyal etkinliklerde bulunmaktan kaçınmadır.

Yukarıdaki belirtiler sosyal fobisi olan kişilerde görülmektedir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde de sosyal fobi olabilir. Bu tarz durumlarda bir an önce uzman bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Sosyal Fobiyi Tetikleyen Şeyler

Sosyal Fobi

Sosyal fobinin ortaya çıkmasını tetikleyen bazı etkenler bulunuyor. Bunlar toplum önünde konuşmak, sunum yapmak, toplum içinde veya birkaç kişinin yanında telefon görüşmesi yapmak, eleştirilmek, şaka konusu olmak, yeni insanlarla tanışmak, çeşitli sosyal etkinliklere katılmak, mevki ve otorite sahibi kişilerle konuşmak, sınava girmek ve toplum içinde yemek yemektir.

Saymış olduğumuz durumlar sosyal fobinin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Eğer bu tarz durumlarda sosyal fobinin belirtilerini kendinizde görüyorsanız bir an önce uzmanlardan yardım almalısınız. Aksi takdirde sosyal yaşantınız oldukça kötü bir şekilde etkilenir.

Sosyal Fobinin Neden Olduğu Rahatsızlıklar

Sosyal Fobi

Sosyal fobi bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bunlar kafa karışıklığı, kalp çarpıntısı, titreme, yüz kızarması, mide ekşimesi ve ishaldir. Bu gibi rahatsızlıklara neden olan sosyal fobinin bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor.

Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal Fobi

Sosyal fobi, gerek ilaç tedavisi gerekse psikolojik tedavi ile çözülebilen bir rahatsızlıktır. Kişide 6 aydan fazla süren sosyal fobi gözlemleniyorsa bir an önce bir psikiyatriye başvurulmalı ve gerekli muayeneler yapılmalıdır. Tedavi edilmemesi durumunda depresyona neden olabilen sosyal fobi aynı zamanda yıllarca sürebilen bir rahatsızlıktır.

Sosyal fobinin tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi bilişsel ve davranışçı terapidir. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi yöntemlerinde sosyal fobinin atlatılmasına yardımcı olacak stratejiler geliştirilir. Böylelikle sosyal fobinin neden olduğu sorunların üstesinden gelinmesi amaçlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEntomofobi Belirtileri ve Tedavisi
Nomofobi Nedenleri ve TedavisiAraknofobi Nedir?
Klostrofobi Nedir?Tokofobi Belirtileri ve Tedavisi
Akluofobi Nedenleri ve BelirtileriAkrofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aviofobi Nedir?Hidrofobi Belirtileri ve Tedavisi
Agorafobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerÖzgül Fobi Nedir?

Sosyal fobi ne demektir?

Sosyal fobi kişinin yabancılarla etkileşim kurarken veya bazı sosyal ortamlarda bulunurken sürekli olarak korku yaşamasına denmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler özgüven eksikliği, çekingenlik, yetersizlik hissi ve hata yapmaktan korkma gibi belirtiler göstermektedir.

Sosyal fobisi olan insanlar ne yapmalı?

Sosyal fobisi olan kişilerin bir an önce tedavi olması gerekir. Uzman bir doktor teşhisi koyduktan sonra psikoterapi ya da ilaç tedavi yöntemlerinden birisini kullanacaktır. Bazı vakalarda her ikisi de tercih edilebilmektedir.

Sosyal fobi görülme sıklığı nasıldır?

Sosyal fobi 100 kişiden 7-8'inde görülen bir psikolojik rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre sosyal fobi kadınlarda erkeklerden daha sık bir şekilde görülmektedir.

Sosyal fobi zamanla geçer mi?

Sosyal fobi kendiliğinden geçmemektedir. Oldukça nadir bir şekilde ortadan kaybolmaktadır. Çoğu zaman terapi tedavisi uygulanmadığı takdirde bu hastalık kalıcı bir şekilde hayatımızda kalmaktadır. Profesyonel bir tedavi uygulanır ise zamanla geçmektedir.

Sosyal fobi hangi yaşlarda görülür?

Sosyal fobi alt tipine göre değişmekle beraber erken ve geç ergenlik dönemi arasında görülmektedir. En çok 10-17 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir.

Sosyal fobiye ne iyi gelir?

Sosyal fobiye iyi gelen şeyler ilaçla yapılan tedavi ve psikoterapidir. Hastalığın şiddetine göre tedavi yöntemi değişmektedir. İlaç dışında bilişsel davranış terapi tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bazı durumlarda ise her iki tedavi yöntemi beraber uygulanabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.