Sony Xperia Z3+ İncelemesi

Sony’ nin son tanıttığı modeli olan Xperia Z3+ bize neler sunuyor? Bu yazımızda telefonun tüm özelliklerini inceliyoruz. İşte Xperia Z3+ hakkında her şey...
Sony Xperia Z3+ İncelemesi

Sony Xperia Z3+ Teknik Özellikleri

Sony amiral gemisi modeli olan Xperia Z3 modelinin güncelledi ve ilk Japonya’ da satışa sundu. Kendi ülkesinde Xperia Z4 olarak satışı gerçekleşen telefon diğer dünya ülkelerinde Z3+ olarak isimlendirildi. Z3 modelinin güncellenen versiyonu olma özelliği gösteren telefonun teknik özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

  • İşlemci: Qualcomm Snapdragon 810 2.0 GHz hızında 8 çekirdekli işlemci
  • Depolama: 32 GB dahili depolama + Micro SD kart ile 128 GB’ ye kadar arttırılabilir hafıza
  • Ekran: 5.2” büyüklüğünde Full HD (1920x1080) IPS LCD ekran 
  • Kameralar: Arkada 20.7 MP tek led flaşlı Exmor RS sensörlü 4K kayıt yapabilen kamera, önde ise özçekimleriniz için 5.1 MP çözünürlüklü süper otomatik mod destekli kamera
  • Ram: 3 GB DDR3 ram
  • Tasarım: Sony Omibalance köşeli tasarım ve IP68 sertfikalı su ve toz geçirmezlik özellikli kasa
  • Batarya: 2.900 mAh çıkarılamayan batarya

Qualcomm Snapdragon 810 İşlemci

z3+-islemci.jpg

Sony Z3 modelinde kullandığı işlemcinin biraz geride kaldığını ve diğer amiral gemisi modellerine göre işlemci testlerinde daha düşük puanlar aldığının farkında olduğu için böyle bir hamle yaptı diye düşünüyoruz. Piyasadaki mevcut en güçlü Snapdragon işlemciye terfi etmiş Z3 diyebileceğimiz telefon performans anlamında tatmin edici değerler sunuyor.

Bu işlemcinin ısınma sorunu ortaya çıkardığı hakkında kabul edilmiş bir gerçek var. Bunu bilen Sony işlemci saat hızında ve yazılımsal anlamda bazı düzeltmeler yaparak telefonu piyasaya sundu. Telefona ilk ulaşan Japon kullanıcıların ısınma sorunu yaşadıkları ve konu hakkındaki eleştirileri internette yazılıyordu. Şikayetler Sony tarafından kabul edildi ve telefonun full HD videolar ilzerken ve yüksek grafikli oyunlar oynarken ısındığı kabul edildi. Sony tarafından yapılan açıklamaya göre yaz aylarında yayınlanacak güncelleme ile bu sorun giderilecek ve eğer ısınmadan çok rahatsız olanlar varsa telefonlarını şimdiden Sony yetkili servislerine bırakabilecekleri duyuruldu.

Telefonun Z3 modelinde olduğu gibi 3 GB ram bellek kapasitesine sahip olduğunu görüyoruz. Piyasadaki birçok amiral gemisinin de kullandığı bu ram artık standart duruma geldi. Bundan sonrakilerde 4 GB ve üstü ram duyuruları ile karşılaşacağımız kesin…

Ekran ve incelen Tasarım

z3+-tasarim.jpg

Z3+ Full HD çözünürlüklü (1920x1080) 5.2” LCD ekran kullanıyor. Ekranın Sony’ e ait TRILUMINOS, X-Reality ve True Color LED teknolojilerini kullandığını belirtelim. Bu özel teknolojiler ile renk doğruluğu ve görüntü geliştirme yeteneği ile başarılı görüntüler sunuyor.

Ekranın 600 nit parlaklık değeri sunduğunu piyasadaki en parlak ekranları arasında yer aldığını hatırlatalım. IPS tabanlı ekran teknolojisinin de katkısını yanına aldığı zaman bu telefonda izleyeceğiniz filmler ya da videoların keyfinizi arttıracağı konusunda şüphemiz yok.

Z3+ tasarım anlamında selefi Z3 ile neredeyse aynı gibi görünse de bazı ufak değişiklikler barındırıyor. Örneğin telefonun 7.3 mm olan inceliği 6.9 mm düşürülmüş. Z3 modelindeki üst ve alt ortalarda bulunan hoparlörler Z2 modelindeki gibi yine ekranın tam tepe ve dip noktalarına kaydırılmış. Z3 ün bu hoparlör tasarımı çoğu kullanıcı tarafından beğenilmemişti. Sony eleştirileri dinlemiş olacak ki eskiye gönüş yapmış ve bizce daha estetik görüntü elde etmiş.

Telefon incelince tabi bir miktar hafiflemiş. 152 gramdan 144 gram seviyesine düşen ağırlık ile birlikte cep dostu olma yolunda olumlu adımlar atılmış diyebiliriz. Günümüzdeki birçok telefon modeli, elde ya da cepte taşınması pek kolay olmayacak kadar büyük olabiliyorlar. Sony bu anlamda geliştirmeye giderek kullanıcının kullanım konforunu arttırmayı hedeflemiş.

Telefonun alüminyum olan çerçevesi aynı şekilde korunmuş. Ön ve arkada kullanılan dayanıklı cam paneller telefonu ilk elinize aldığınızda malzeme kalitesi hakkında fikir edinmenize yetecek kalitede. IP68 sertifikası ile 1.5 metre derinlikte 30 dakika boyunca su geçirmezlik özelliği sunan telefonun şarj girişinde kapak kullanılmamış olması şaşırtıcı. Micro USB girişi açık olmasına rağmen su geçirmez özelliğe sahip Z3+ gerçekten su yalıtımı konusunda iddialı.

Renk seçeneklerine baktığımızda bakır, siyah, beyaz ve su yeşili seçeneklerini görüyoruz. Su yeşili ve bakır renkler yumuşak tonlara sahip ve oldukça şık ve zarif görüntü sunuyor.

Kameralar ve Pil Değeri

z3+-on-kamera.jpg

Arkada kullanılan Exmor RS sensörlü ve 20.7 MP çözünürlüklü kamera değişmemiş. Selefi Z3 ile aynı kamerayı kullanan telefon gelişmiş çekim özellikleri ve süper akıllı otomatik mod ile başarılı fotoğraflar yakalayabiliyor. Yeni eklenen ve yiyecek çekimlerinde kullanılan mod, son dönemde popüler olan yenilen yemeklerin çekilip paylaşılması alışkanlığına göre hazırlanmış ve en iyi yemek fotoğraflarını çekmeyi vaat ediyor.

Arka kameranın f 2.0 diyafram açıklığı ve 12.800 ISO değeri düşük ışıkta başarılı fotoğraflar yakalayabiliyorsunuz. Karanlık ortamlarda HDR videolar çekmenize de olanak sağlayan kamera 4K çözünürlükte video kaydı yapabiliyor.

Ön kamera konusunda Sony iddialı geliştirmeler yapmış. Mevcut modelleri ile bu konuda geri kalan firma özçekim modasına uygun 5.1 MP’ lik ve 25 mm geniş açıya sahip ön kamera kullanmış. Ön kameraya yaptığı diğer bir eklenti de süper akıllı otomatik mod sunuyor olması. Bu mod sahneleri otomatik algılayarak en iyi ayarları kendisi yapıyor. Buna ek olarak SteadyShot ile dijital görüntü sabitleme ve HDR ile de düşük ışıkta başarılı fotoğraflar çekmenize imkan sağlıyor. Ön kameradaki iyileştirmeler gerçekten başarılı olmuş.

Pil konusuna gelince Sony Z3 te kullandığı 3.100 mAh pil değerini düşürerek 2.900 mAh kapasiteli bir batarya kullanmış. Bataryanın küçültülme sebebinin, telefonun inceltilmesi ve hafiflemesi hedefine istinaden olduğunu düşünüyoruz. Bu değere bakacak olursak Full HD ekran için güzel yeterli seviyede diyebiliriz. Sony yetkilileri tasarruf sağlayan Stamania modu yardımıyla 2 gün boyunca telefonun şarjının dayanacağını iddia ediyorlar. Tabi bu normal kullanım için geçerli bir iddia. Sık sık oyunlar oynayıp video izliyorsanız tabi ki 2 gün dayanamaz. Fakat yoğun kullanımda dahi 1 günü çıkarabileceğinizi umuyoruz.

Editör Yorumu ve Fiyat

Sony Z2’ nin ardından 6 ay içinde Z3 modelini tanıtmış ve tüketicinin kafasını karıştırmıştı. İki telefon arasında bariz bir fark bulunmadığı gibi kullanıcılar Z2 nin ucuzlamasını fırsat bilerek bu telefona yönelmişti. Aslında Sony Z3 modelini aceleye getirdi ve sonra hatasını fark ederek Z3+ modelini yaptı. Z3+ modeli Z3 yerine çıkmış olsa gerçekten ses getirirdi ve bir çok kişinin beğenisini kazanırdı fakat Z3 ile neredeyse aynı olan telefon çok ilgi görür mü biraz şüpheli…

Fiyatına bakacak olursak, Sony Türkiye tarafından ülkemizde resmi olarak Temmuz ayında satışa başlanacak telefon 2.499 TL den satılacak. 

z3+-renkler.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum