Sony Xperia M5 İncelemesi

Sony’nin ilgiyle karşılanan ve orta segmente konumlandırdığı güçlü Xperia M5’ in teknik özellikleri hakkında bilgi verirken Xperia M5 hakkındaki yorumlarımızla da sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Sony Xperia M5 İncelemesi

Orta Segmentin Amiral Gemisi

Sony, güzel telefonlar yapmasına rağmen beklediği ilgiyi görmeyince atılımlarını arttırmaya karar vermiş olacak ki Xperia M5 gibi bir telefonu orta segment fiyat aralığı içinde piyasaya sürdü. Telefon orta segment telefonlara göre gerçekten iyi bir donanıma sahip. Ayrıca kameralarıyla da iddialı bir telefon olmuş. Öncelikle teknik özelliklerinden başlayalım…

 

Xperia M5’ in teknik özellikleri:

  • 5” Full HD 1080p çözünürlüklü çizilmeye dayanıklı ekran
  • 64 Bit 8 çekirdekli 2 GHz Mediatek Helio X10 işlemci
  • 3 GB Ram
  • 16 GB dahili hafıza + 200 GB’ ye kadar MicroSD kart desteği
  • 21 MP arka kamera ve 4K UHD video kaydı
  • 13 MP ön kamera ve Full HD video kaydı
  • 2.600 mAh çıkarılamayan batarya
  • IP68 Sertifikası ile suya ve toza karşı dayanıklı

Klasikleşen Köşeli Sony Tasarımı

m5-tasarim.jpg

Sony telefonlarda alıştığımız köşeli tasarım Xperia M5 modelinde de karşımıza çıkıyor. Bu tasarımı fazlasıyla Xperia Z3 modeline benzetmişler desek abartı olmaz. Kasa ve çerçeve tasarımı ufak farklar dışında neredeyse aynı olmuş. Tabi bunu avantaj olarak da düşünebiliriz. Amiral gemisi diye lanse ettiği telefon ile orta segment dediği M5 in aynı kalitede olması bu modeli bir adım daha öne çıkarıyor.

Telefonu elinize aldığınızda malzeme kalitesi kendisini hissettiriyor. Ön ve arkada kullanılan cam materyalin yanında sağlam kasa ve paslanmaz çelikten yapılan köşe koruyucular ile birlikte telefon üst seviye telefonlardan kalite anlamında aşağı kalmayı bırakın bazılarında daha iyi bile denebilir.

13 MP HDR Özçekim Kamerası

m5-on-kamera.jpg

Ön tarafındaki devasa kamera telefonu ilk aldığınız anda dikkat çekiyor. Sony ön kamera konusunda bu kez gerçekten bonkör davranmış ve 13 MP çözünürlüğünde gerçekten kaliteli fotoğraflar çekebilen bir kamera yerleştirmiş. Ön kamera ile çekilen fotoğrafların kalitesi birçok telefonun arka kamerasıyla çekeceğiniz fotoğraflar kadar hatta çoğundan daha kaliteli fotoğraflar olacak. Özçekimlerin sanki arka kamera ile çekilmiş derecede kaliteli olması çoğu kullanıcıyı memnun edecektir. Ön kameranın HDR özellikli Full HD 1080p video kaydı yaptığını da ekleyelim.

m5-ana-kamera.jpg

Arka kamerada bizi 21 MP çözünürlük bekliyor. Bu kamera Sony’ nin Z2, Z3 ve Z3+ modellerinde kullandığı kameranın aynısı oluyor. Kameranın kendini kanıtlamış bir kamera olması ve Sony’ nin en iyi kamerası olması  sebebiyle Sony M5 modelinde de kullanılmış. Kameranın 4K UHD video çekimi yapabildiğini belirtelim. Bu segmentteki telefonların çoğunda 4K video kaydı özelliği bulunmuyor. Ayrıca kameranın HDR fotoğraf ve video, titreşim engelleme özelliği ile Exmor RS görüntü sensörü içerdiğini de ekleyelim.

Mediatek Helio X10 İşlemci

m5-islemci.jpg

Çinli telefon markalarının tercih ettiği Mediatek yapımı işlemciler piyasada kullanılmaya başlandıkça gelişti , geliştikçe daha çok markada kullanılmaya başlandı. Bunlardan bir tanesi de Sony oldu. Mediatek Helio X10 işlemci 2 GHz hızında çalışıyor. Gerçek 8 çekirdek diye tabir edilen aynı anda çalışan 8 çekirdeğin olduğu işlemci aynı zamanda 64 Bit mimarisi ile üretiliyor.

Xperia M5’ te grafik işlemcisi olarak PowerVR G6200 kullanılıyor. PowerVR G6200 grafik işlemcinin piyasadaki oyunları rahatça oynayabilecek performans sunabileceğini belirtelim. Buna ilave olarak 3 GB ram belleği de eklersek telefon gerçekten performans konusunda sorun yaşamayacağınız bir telefon olmuş diyebiliriz.

Telefonun dahili hafızası 16 GB ve tek opsiyon sunulmuş durumda. 4K video kaydı yapabilen bir telefon için 16 GB hafıza yeterli olmayacağı için Sony bunu düşünmüş ve 200 GB’ ye kadar arttırılabilen MicroSD kart desteği sunmuş. Hatta 4K video çekerim diyenlerdenseniz telefonu alırken mutlaka bir MicroSD hafıza kartı almanızda fayda var.

2 Gün Pil Ömrü ve Su geçirmezlik

m5-pil.jpg

Xperia M5’ in bataryası 2.600 mAh kapasiteli ve çıkarılamayan yapıda. Sony tarafından iddia edilene göre telefonun batarya performansı 2 günü çıkarabilecek seviyede. Eğer çok fazla oyun oynayan biri değilseniz bu değeri yakalamanız mümkün fakat oyun vb. çok yoğun telefon kullanan biriyseniz bu değere ulaşamasanız da 1 günü çıkarmanız mümkün. Tabi hatırlatmalıyız ki Sony Stamina Mod ile birlikte 2 günlük değerleri yakalayabileceğinizi iddia ediyor.

m5-su-gecirmezlik.jpg

IP68 sertifikası artık Sony telefonların klasikleşen özelliği oldu diyebiliriz. Suya ve toza karşı dayanıklı yapısı çoğu macera seven ya da su ile muhatap işlerde çalışan kişiler tarafından beğenilen bir özellik. Bu konuda Xperia M5 de aynı şekilde 1.5 metre suda yarım saat boyunca su geçirmeden dayanabiliyor. Burada da ufak bir parantez açmalıyız. Sony tarafından bu değerler tatlı su ile test edilen değerler. Birçok kullanıcı deniz ya da okyanuslarda tuzlu su ile bunu deneyip sonra sorunlar yaşamış durumda. Bu ayrıma dikkat etmekte fayda var.

Xperia M5 Fiyatı ve Editör Yorumu

m5-fiyat.jpg

Özellikleriyle amiral gemisini aratmayan Xperia M5 fiyatıyla orta segmentin biraz üzerine çıksa da neyse ki amiral gemileri kadar yüksek değil. Vergiler dahil telefonun ülkemizdeki satış fiyatı 1.500 TL.

Editör Yorumu: Amiral gemisi modellerin son yıllarda 2.000 TL altına piyasa sunulmadığını düşünürsek bu fiyat bandında bu donanımda bir telefon artık normal geliyor. Acelesi olmayanlar için biraz daha beklemelerini öneririm indirime gidecektir. Şahsi fikrime göre telefonun ederi 1.200 - 1.300 TL den yukarı değil. Tabi gidip görmek, dokunmak ve orada karar vermek gerekiyor.

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.